Interview: Arbejdet med menneskerettigheder skaber værdi i sig selv

Rådgivende ingeniører og andre eksperters arbejde kan også påvirke menneskerettigheder. CSR.dk har spurgt Hanne Bay, CSR-chef i Rambøll, hvordan de arbejder med at integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Hanne Bay er chef for compliance i Rambøll, som blandt meget andet dækker CSR. .

06.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad drev jer til at gå i gang med jeres menneskerettighedsarbejde?

Rambøll er en værdidrevet organisation, og har vægtet samfundsansvar højt siden vores to grundlæggere, Rambøll og Hannemann, startede virksomheden i 1945. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra 2011 fik vi en global minimumsstandard for menneskerettigheder, og dermed socialt ansvarlig virksomhedsadfærd.

Med global opbakning fra stater, virksomheder og vigtige kunder kunne vi se en fordel i at gå i spidsen og tilegne os standarden. Det er klart, at det tager tid og kræver læring at sætte sig ind i alle 48 menneskerettigheder, men vi mener også at det har stor værdi for virksomheden, vores medarbejdere, kunder og det samfund, vi interagerer med.

Hvordan greb I arbejdet an?

Vi søgte i første omgang ekspertviden om menneskerettigheder og erhverv, og valgte at indlede et samarbejde med konsulentvirksomheden GLOBAL CSR.

Først handlede det om at opbygge viden om standarden og menneskerettighederne blandt vores CSR-ansvarlige. Herefter at få den viden formidlet videre til Rambølls øverste ledelse, for at sikre tæt sammenhæng mellem virksomhedens generelle udvikling og arbejdet med menneskerettigheder.

Ledelsen har konsekvent bakket op om, at implementeringen af FN’s retningslinjer skal prioriteres højt. Rambøll værdsætter og er klar over, at ansvarlig virksomhedsadfærd ikke alene er en nødvendig faktor for fremtidens virksomheder, men at viden og rådgivning herom kan udgøre en forretningsfordel i sig selv.

Derefter gik vi i gang med at udarbejde et udkast til en ’policy commitment’, som er første krav til virksomheder i FN’s retningslinjer, og vores blev til i samarbejde med GLOBAL CSR. Det er i dag Rambølls ”Global Commitment”, og den er siden blevet indarbejdet i alle vores politikker og procedurer, herunder vores Code of Conduct. Da vi arbejder som en global virksomhed, valgte vi at genenmføring en Code of Conduct-e-learning af alle 13.000 medarbejdere i 2015.

Nu er vi i færd med at implementere vores due diligence-proces for menneskerettigheder, herunder vores første human rights impact assessment, og vi fortsætter løbende med at opbygge mere viden om FN’s retningslinjer og menneskerettighederne.

Hvad er næste skridt?

Rambøll er i gang med at gennemføre sin første impact assessment, dvs. vurdering af vores aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder, på hovedkontoret i København.

Vi vil bruge resultatet til at opfylde to specifikke formål: For det første vil analysen danne basis for ledelsens beslutning af yderligere konkrete handlingspunkter til at sikre, at Rambøll forebygger eller afbøder de mulige negative påvirkninger, der identificeres.

For det andet vil analysen kunne bruges som praktisk eksempel for vores andre kontorer.

Hvad har I lært af arbejdet?

Vi må anerkende, at det ikke tilstrækkeligt at vurdere indvirkninger på de klassiske 6-7 arbejdstagerrettigheder; når først man sætter sig ned og gennemgår alle 48 menneskerettigheder er det en øjenåbner. Denne viden giver også masser af muligheder for at arbejde strategisk med menneskerettighederne.

Derudover er det også en vigtig læring, at implementeringen kan lade sig gøre, at den skaber værdi i sig selv og at det at få skabt ejerskab for processerne er absolut nødvendigt.

Hvordan kommunikerer i om menneskerettigheder internt i Rambøll?

Først og fremmest er vi begyndt mere aktivt at bruge de definerede termer fra FN’s retningslinjer i vores daglige arbejde med CSR. Derudover er vi på nuværende tidspunkt i gang med at tale rettighederne ind i flere af vores eksisterende aktiviteter, fx i vores arbejde med ligestilling, hvor retten til ikke at blive diskrimineret er udgangspunkt for vores arbejde med diversitet og lige karriere- og udviklingsmuligheder uanset køn.

Som tidligere nævnt blev vores globale politikker opdateret i forbindelse med implementeringen af FN’s retningslinjer, og det var også en måde for os at få formuleret menneskerettighederne ind i vores sprogbrug, da politikkerne bruges og refereres af relevante medarbejdere dagligt. Men det er selvfølgelig en proces, som stadig er i gang, og her kommer vores impact assessment til at spille en stor rolle, når den er færdig.

Hvad har overrasket jer?

Vi har opdaget, at ved at bruge Global CSR’s Human Rights Due Diligence tool har det faktisk været ret ligetil at gå i gang med en impact assessment. Men selvfølgelig under forudsætning af, at man har sat sig ind i FN’s retningslinjer og menneskerettighederne på forhånd.

Hvad er den største udfordring?

Både menneskelige og økonomiske ressourcer udgør en udfordring. Rambøll har mange indsatsområder, og derfor kræver det selvfølgelig prioritering. Derfor har vi også sikret en implementeringsproces med hensigtsmæssige prioriteter samt kapacitetsopbygning undervejs.

Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?

Det er rigtig vigtigt, at man lader være med at gabe over for meget på én gang. Og så skal man være tålmodig og give tid til implementering og vidensopbygning. 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online