Interview: Arbejdet med menneskerettigheder skaber værdi i sig selv

Rådgivende ingeniører og andre eksperters arbejde kan også påvirke menneskerettigheder. CSR.dk har spurgt Hanne Bay, CSR-chef i Rambøll, hvordan de arbejder med at integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Hanne Bay er chef for compliance i Rambøll, som blandt meget andet dækker CSR. .

06.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad drev jer til at gå i gang med jeres menneskerettighedsarbejde?

Rambøll er en værdidrevet organisation, og har vægtet samfundsansvar højt siden vores to grundlæggere, Rambøll og Hannemann, startede virksomheden i 1945. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra 2011 fik vi en global minimumsstandard for menneskerettigheder, og dermed socialt ansvarlig virksomhedsadfærd.

Med global opbakning fra stater, virksomheder og vigtige kunder kunne vi se en fordel i at gå i spidsen og tilegne os standarden. Det er klart, at det tager tid og kræver læring at sætte sig ind i alle 48 menneskerettigheder, men vi mener også at det har stor værdi for virksomheden, vores medarbejdere, kunder og det samfund, vi interagerer med.

Hvordan greb I arbejdet an?

Vi søgte i første omgang ekspertviden om menneskerettigheder og erhverv, og valgte at indlede et samarbejde med konsulentvirksomheden GLOBAL CSR.

Først handlede det om at opbygge viden om standarden og menneskerettighederne blandt vores CSR-ansvarlige. Herefter at få den viden formidlet videre til Rambølls øverste ledelse, for at sikre tæt sammenhæng mellem virksomhedens generelle udvikling og arbejdet med menneskerettigheder.

Ledelsen har konsekvent bakket op om, at implementeringen af FN’s retningslinjer skal prioriteres højt. Rambøll værdsætter og er klar over, at ansvarlig virksomhedsadfærd ikke alene er en nødvendig faktor for fremtidens virksomheder, men at viden og rådgivning herom kan udgøre en forretningsfordel i sig selv.

Derefter gik vi i gang med at udarbejde et udkast til en ’policy commitment’, som er første krav til virksomheder i FN’s retningslinjer, og vores blev til i samarbejde med GLOBAL CSR. Det er i dag Rambølls ”Global Commitment”, og den er siden blevet indarbejdet i alle vores politikker og procedurer, herunder vores Code of Conduct. Da vi arbejder som en global virksomhed, valgte vi at genenmføring en Code of Conduct-e-learning af alle 13.000 medarbejdere i 2015.

Nu er vi i færd med at implementere vores due diligence-proces for menneskerettigheder, herunder vores første human rights impact assessment, og vi fortsætter løbende med at opbygge mere viden om FN’s retningslinjer og menneskerettighederne.

Hvad er næste skridt?

Rambøll er i gang med at gennemføre sin første impact assessment, dvs. vurdering af vores aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder, på hovedkontoret i København.

Vi vil bruge resultatet til at opfylde to specifikke formål: For det første vil analysen danne basis for ledelsens beslutning af yderligere konkrete handlingspunkter til at sikre, at Rambøll forebygger eller afbøder de mulige negative påvirkninger, der identificeres.

For det andet vil analysen kunne bruges som praktisk eksempel for vores andre kontorer.

Hvad har I lært af arbejdet?

Vi må anerkende, at det ikke tilstrækkeligt at vurdere indvirkninger på de klassiske 6-7 arbejdstagerrettigheder; når først man sætter sig ned og gennemgår alle 48 menneskerettigheder er det en øjenåbner. Denne viden giver også masser af muligheder for at arbejde strategisk med menneskerettighederne.

Derudover er det også en vigtig læring, at implementeringen kan lade sig gøre, at den skaber værdi i sig selv og at det at få skabt ejerskab for processerne er absolut nødvendigt.

Hvordan kommunikerer i om menneskerettigheder internt i Rambøll?

Først og fremmest er vi begyndt mere aktivt at bruge de definerede termer fra FN’s retningslinjer i vores daglige arbejde med CSR. Derudover er vi på nuværende tidspunkt i gang med at tale rettighederne ind i flere af vores eksisterende aktiviteter, fx i vores arbejde med ligestilling, hvor retten til ikke at blive diskrimineret er udgangspunkt for vores arbejde med diversitet og lige karriere- og udviklingsmuligheder uanset køn.

Som tidligere nævnt blev vores globale politikker opdateret i forbindelse med implementeringen af FN’s retningslinjer, og det var også en måde for os at få formuleret menneskerettighederne ind i vores sprogbrug, da politikkerne bruges og refereres af relevante medarbejdere dagligt. Men det er selvfølgelig en proces, som stadig er i gang, og her kommer vores impact assessment til at spille en stor rolle, når den er færdig.

Hvad har overrasket jer?

Vi har opdaget, at ved at bruge Global CSR’s Human Rights Due Diligence tool har det faktisk været ret ligetil at gå i gang med en impact assessment. Men selvfølgelig under forudsætning af, at man har sat sig ind i FN’s retningslinjer og menneskerettighederne på forhånd.

Hvad er den største udfordring?

Både menneskelige og økonomiske ressourcer udgør en udfordring. Rambøll har mange indsatsområder, og derfor kræver det selvfølgelig prioritering. Derfor har vi også sikret en implementeringsproces med hensigtsmæssige prioriteter samt kapacitetsopbygning undervejs.

Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?

Det er rigtig vigtigt, at man lader være med at gabe over for meget på én gang. Og så skal man være tålmodig og give tid til implementering og vidensopbygning. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.07.2025CSR.dk

Dansk gigant beskyldes for mafiametoder

08.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis støtter ferielejre for udsatte børn med nyvaskede tekstiler

07.07.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Sådan tiltrækker og fastholder du unge medarbejdere

02.07.2025CSR.dk

Ny begyndelse for jobindsatsen i Sønderborg

30.06.2025Sex & Samfund

Sponseret

Mødredødelighed i verden: Både fremskridt og alarmerende tendenser

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

12.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal styrke virksomheders arbejde mod diskrimination

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K