Interview: Arbejdet med menneskerettigheder skaber værdi i sig selv

Rådgivende ingeniører og andre eksperters arbejde kan også påvirke menneskerettigheder. CSR.dk har spurgt Hanne Bay, CSR-chef i Rambøll, hvordan de arbejder med at integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

Hanne Bay er chef for compliance i Rambøll, som blandt meget andet dækker CSR. .

06.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad drev jer til at gå i gang med jeres menneskerettighedsarbejde?

Rambøll er en værdidrevet organisation, og har vægtet samfundsansvar højt siden vores to grundlæggere, Rambøll og Hannemann, startede virksomheden i 1945. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra 2011 fik vi en global minimumsstandard for menneskerettigheder, og dermed socialt ansvarlig virksomhedsadfærd.

Med global opbakning fra stater, virksomheder og vigtige kunder kunne vi se en fordel i at gå i spidsen og tilegne os standarden. Det er klart, at det tager tid og kræver læring at sætte sig ind i alle 48 menneskerettigheder, men vi mener også at det har stor værdi for virksomheden, vores medarbejdere, kunder og det samfund, vi interagerer med.

Hvordan greb I arbejdet an?

Vi søgte i første omgang ekspertviden om menneskerettigheder og erhverv, og valgte at indlede et samarbejde med konsulentvirksomheden GLOBAL CSR.

Først handlede det om at opbygge viden om standarden og menneskerettighederne blandt vores CSR-ansvarlige. Herefter at få den viden formidlet videre til Rambølls øverste ledelse, for at sikre tæt sammenhæng mellem virksomhedens generelle udvikling og arbejdet med menneskerettigheder.

Ledelsen har konsekvent bakket op om, at implementeringen af FN’s retningslinjer skal prioriteres højt. Rambøll værdsætter og er klar over, at ansvarlig virksomhedsadfærd ikke alene er en nødvendig faktor for fremtidens virksomheder, men at viden og rådgivning herom kan udgøre en forretningsfordel i sig selv.

Derefter gik vi i gang med at udarbejde et udkast til en ’policy commitment’, som er første krav til virksomheder i FN’s retningslinjer, og vores blev til i samarbejde med GLOBAL CSR. Det er i dag Rambølls ”Global Commitment”, og den er siden blevet indarbejdet i alle vores politikker og procedurer, herunder vores Code of Conduct. Da vi arbejder som en global virksomhed, valgte vi at genenmføring en Code of Conduct-e-learning af alle 13.000 medarbejdere i 2015.

Nu er vi i færd med at implementere vores due diligence-proces for menneskerettigheder, herunder vores første human rights impact assessment, og vi fortsætter løbende med at opbygge mere viden om FN’s retningslinjer og menneskerettighederne.

Hvad er næste skridt?

Rambøll er i gang med at gennemføre sin første impact assessment, dvs. vurdering af vores aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder, på hovedkontoret i København.

Vi vil bruge resultatet til at opfylde to specifikke formål: For det første vil analysen danne basis for ledelsens beslutning af yderligere konkrete handlingspunkter til at sikre, at Rambøll forebygger eller afbøder de mulige negative påvirkninger, der identificeres.

For det andet vil analysen kunne bruges som praktisk eksempel for vores andre kontorer.

Hvad har I lært af arbejdet?

Vi må anerkende, at det ikke tilstrækkeligt at vurdere indvirkninger på de klassiske 6-7 arbejdstagerrettigheder; når først man sætter sig ned og gennemgår alle 48 menneskerettigheder er det en øjenåbner. Denne viden giver også masser af muligheder for at arbejde strategisk med menneskerettighederne.

Derudover er det også en vigtig læring, at implementeringen kan lade sig gøre, at den skaber værdi i sig selv og at det at få skabt ejerskab for processerne er absolut nødvendigt.

Hvordan kommunikerer i om menneskerettigheder internt i Rambøll?

Først og fremmest er vi begyndt mere aktivt at bruge de definerede termer fra FN’s retningslinjer i vores daglige arbejde med CSR. Derudover er vi på nuværende tidspunkt i gang med at tale rettighederne ind i flere af vores eksisterende aktiviteter, fx i vores arbejde med ligestilling, hvor retten til ikke at blive diskrimineret er udgangspunkt for vores arbejde med diversitet og lige karriere- og udviklingsmuligheder uanset køn.

Som tidligere nævnt blev vores globale politikker opdateret i forbindelse med implementeringen af FN’s retningslinjer, og det var også en måde for os at få formuleret menneskerettighederne ind i vores sprogbrug, da politikkerne bruges og refereres af relevante medarbejdere dagligt. Men det er selvfølgelig en proces, som stadig er i gang, og her kommer vores impact assessment til at spille en stor rolle, når den er færdig.

Hvad har overrasket jer?

Vi har opdaget, at ved at bruge Global CSR’s Human Rights Due Diligence tool har det faktisk været ret ligetil at gå i gang med en impact assessment. Men selvfølgelig under forudsætning af, at man har sat sig ind i FN’s retningslinjer og menneskerettighederne på forhånd.

Hvad er den største udfordring?

Både menneskelige og økonomiske ressourcer udgør en udfordring. Rambøll har mange indsatsområder, og derfor kræver det selvfølgelig prioritering. Derfor har vi også sikret en implementeringsproces med hensigtsmæssige prioriteter samt kapacitetsopbygning undervejs.

Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?

Det er rigtig vigtigt, at man lader være med at gabe over for meget på én gang. Og så skal man være tålmodig og give tid til implementering og vidensopbygning. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)