Lysstyring dæmper elregningen

Både private og professionelle kan nyde godt af lysstyring, der kan skære store bidder ud af elregningen.

19.01.2009

CSR.dk

Private boligejere kan spare mellem 20 og 40 procent af deres årlige strømforbrug, mens virksomheder kan barbere helt op til 60 procent af forbruget. De skal bare tænke i lysstyring og installere lysdæmpere og bevægelsessensorer. Det er henholdsvis elmaterielproducent Lauritz Knudsen og videnscenteret Dansk Center for Lys nået frem til. Det drejer sig for den private forbruger som for virksomheden om at sørge for, at lyset ikke er tændt i et tomt rum, eller at lyset ikke er stærkere, end det behøver at være.

Det løber op
”Automatisk lysstyring er et plus for CO2-udslip, miljø og elregning, for når vi skruer ned for lyset, drejer elmåleren langsommere rundt og sparer energi. Selv om det kun drejer sig om et par ører, hver gang lyset skrues ned, løber det op på årsbasis,” siger forretningsudviklingschef Kim Taylor Østerberg i i Schneider Electric Danmark, der er selskabet bag Lauritz Knudsen.
Besparelsen afhænger naturligvis af en række faktorer, såsom boligens størrelse, hvor god beboeren i forvejen er til at slukke lyset og så videre, men ifølge Lauritz Knudsen kan en helt almindelig familie spare cirka 600 kroner om året ved at skære 300 kilowatt-timer af strømforbruget.

Svært at overholde reglerne
Ifølge Vibeke Clausen fra Dansk Center for Lys kan det faktisk blive meget svært for virksomheder at overholde loven i fremtiden, hvis de ikke får installeret en eller anden form for lysstyring. Nybyggede virksomhedslokaler skal nemlig holde sig under 75 kilowatt-timer per kvadratmeter per år, og hvis lyset bare står og brænder efter fyraften, så bliver dén regel ikke nem at leve op til.
”Det er store procenter, vi taler om. Alt afhængig af lokalerne kan en virksomhed spare mellem 50 og 60 procent på elregningen hvert år. Det er bare vigtigt at få lysstyringen med fra begyndelsen,” forklarer Vibeke Clausen, der er civilingeniør og står for områderne belysning, armaturer, standardisering, CIE, projekter, kurser og seminarer for Dansk Center for Lys.

Flere muligheder
Dét, som både private boligejere og virksomheder, skal overveje er blandt andet en bevægelsessensor, der kan erstatte de kontakter, der i forvejen sidder i væggen. Der skal derfor ikke trækkes nye ledninger eller laves flere huller i væggen, før entrélampen kan styres af en sensor i stedet for en gammeldags kontakt. Så tænder lyset i det øjeblik, døren åbner – også når hænderne er fulde af indkøb eller papirer.
En anden energibesparende og praktisk installation er en lysdæmper, der skruer ned for lyset. På den måde kan lyset brænde i børneværelset, mens børnene får godnathistorie og skrues helt ned, når det er tid at falde til ro. Det er også muligt at skrue ned for lysstyrken på kontoret, når solen alligevel skinner ind gennem vinduerne.

www.csr.dk/klima

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)