Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

Uden ESG i lønpakken er det måske berettiget af tvivle på, om ledelsen mener det for alvor, når de giver deres opbakning til grøn og social omstilling.

Foto: 123rf.com

14.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det er ofte det sidste skridt i kæden, at få den individuelle aflønning på linje med f.eks. bæredygtighedsmål. Det er dog det, der virker klart bedst, hvis man vil skabe fremdrift mod mål,” siger Steve Kenzie, Executive Director for UN Global Compact i Storbritannien. 

CSR.dk fangede ham kort efter den første debat ved Reuters Events’ ”Responsible Business Europe”-konference i starten af denne uge. Fra scenen havde han forsigtigt peget på, at en af barriererne for yderligere integration og fremdrift på ESG-emner i virksomheder, kunne være, at medarbejderne var i tvivl om, hvor dybt virksomhedens ESG-ambitioner egentlig stikker. 

”Leadership commitment er rigtig fint, men det er nødt til at være mere end noget, man siger. Man ved, at integrationen i virksomheden er reel, når det begynder at blive linket til aflønning af ledelsen. Indtil da er det mere tvivlsomt, om de virkelig mener det. For hvis alle incitamentsstrukturer stadig er de samme, hvordan skal medarbejdere så for alvor være motiveret til at tage nogle andre beslutninger eller foreslå nye initiativer med udgangspunkt i bæredygtighed?” sagde han. 

ESG i lønnen virker

Steve Kenzies udtalelser bakkes op af f.eks. Stanford Business Schools undersøgelse af netop sammenhængen mellem ESG-relaterede bonus til ledelsen og virksomheders resultater på samme mål. Den er tydeligt positiv blandt de 4.400 selskaber i 21 lande, som indgår i undersøgelsen: 

”Når virksomheder forbinder deres ledelses-aflønning med specifikke emissions-mål, så opnår de efterfølgende et fald i deres CO2-udledninger,” som der står der i artiklen. 

Researchen har også kigget på, om ESG-mål i ledelsesaflønningen påvirker de finansielle resultater. 

”Vi kan ikke se, at ESG-løn påvirker virksomhedens finansielle resultater positivt. Men vi kan heller ikke se den modsatte sammenhæng – at investeringer i og ambitioner inden for ESG skader de finansielle resultater,” sagde Stefan Reichelstein, som er professoren bag undersøgelsen. 

Stanford-undersøgelsen viste også, at ESG-mål i ledelsens løn er mest udbredt i lande med stærk regulering og generelt større optagethed af ESG-emner. Det er også mere udtalt i sektorer med høj miljøpåvirkning og høje CO2-udledninger – måske fordi de tiltrækker mere offentlig opmærksomhed. Virksomheders størrelse og hvorvidt de havde kvinder i ledelsen og bestyrelsen påvirkede også hyppigheden af ESG-mål i ledelsens aflønning. 

Danske virksomheder er med

En ny rating af danske virksomheders brug af ESG-komponenter i ledelsen aflønning bliver i øjeblikket drypvis udgivet af Økonomisk Ugebrev. Det samlede overblik er dog ikke gjort offentligt tilgængeligt endnu, men allerede i 2023, viste mediets første kortlægning, at de store, børsnoterede danske virksomheder er kommet med på vognen.

”Andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topchefens incitamentsprogram, gået fra 59 procent i 2022 til 78 procent i 2023 – altså en stigning på 32 procent på blot et enkelt år,” skriver de i en artikel fra 2023.

Hvordan bliver ESG-relateret løn vurderet? 

Økonomisk Ugebrev har i år sat sig for at lave en rating af danske virksomheders oplysninger om ESG-løn til ledelsen baseret på offentligt tilgængelige oplysninger. Kriterierne i ratingen kan måske give inspiration til at tage fat på det måske mest effektive værktøj til at skubbe virksomheden i retning af de strategiske målsætninger på ESG. 

CSR.dk har samlet Økonomisk Ugebrevs 10 detaljerede kriterier i tre overordnede her:  

  1. Indeholder topchefens bonusprogram ESG-komponenter og hvor stor en andel af bonusprogrammet udgør de?
  2. Konkretiseres mindst en ESG-komponent til at omhandle eksempelvis klima, kønsdiversitet eller et andet ESG-relateret målepunkt?
  3. Fremgår det klart og tydeligt, hvilket mål, der skal opnås, for at udløse topchefbonus? Og når der rapporteres om ledelsesaflønning, fremgår resultatet for målet og om det har udløst bonus?

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

15.10.2024CSR.dk

Lidls nye hovedkontor opnår højeste grad af DGNB-certificering og særlig udmærkelse

14.10.2024BSR

Sponseret

An Impact-Based Approach to Responsible AI

14.10.2024MäRK

Sponseret

Fra bæredygtighedstænkning i erhvervslivet til forretningstænkning i bæredygtighed

14.10.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online