Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

Uden ESG i lønpakken er det måske berettiget af tvivle på, om ledelsen mener det for alvor, når de giver deres opbakning til grøn og social omstilling.

Foto: 123rf.com

14.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det er ofte det sidste skridt i kæden, at få den individuelle aflønning på linje med f.eks. bæredygtighedsmål. Det er dog det, der virker klart bedst, hvis man vil skabe fremdrift mod mål,” siger Steve Kenzie, Executive Director for UN Global Compact i Storbritannien. 

CSR.dk fangede ham kort efter den første debat ved Reuters Events’ ”Responsible Business Europe”-konference i starten af denne uge. Fra scenen havde han forsigtigt peget på, at en af barriererne for yderligere integration og fremdrift på ESG-emner i virksomheder, kunne være, at medarbejderne var i tvivl om, hvor dybt virksomhedens ESG-ambitioner egentlig stikker. 

”Leadership commitment er rigtig fint, men det er nødt til at være mere end noget, man siger. Man ved, at integrationen i virksomheden er reel, når det begynder at blive linket til aflønning af ledelsen. Indtil da er det mere tvivlsomt, om de virkelig mener det. For hvis alle incitamentsstrukturer stadig er de samme, hvordan skal medarbejdere så for alvor være motiveret til at tage nogle andre beslutninger eller foreslå nye initiativer med udgangspunkt i bæredygtighed?” sagde han. 

ESG i lønnen virker

Steve Kenzies udtalelser bakkes op af f.eks. Stanford Business Schools undersøgelse af netop sammenhængen mellem ESG-relaterede bonus til ledelsen og virksomheders resultater på samme mål. Den er tydeligt positiv blandt de 4.400 selskaber i 21 lande, som indgår i undersøgelsen: 

”Når virksomheder forbinder deres ledelses-aflønning med specifikke emissions-mål, så opnår de efterfølgende et fald i deres CO2-udledninger,” som der står der i artiklen. 

Researchen har også kigget på, om ESG-mål i ledelsesaflønningen påvirker de finansielle resultater. 

”Vi kan ikke se, at ESG-løn påvirker virksomhedens finansielle resultater positivt. Men vi kan heller ikke se den modsatte sammenhæng – at investeringer i og ambitioner inden for ESG skader de finansielle resultater,” sagde Stefan Reichelstein, som er professoren bag undersøgelsen. 

Stanford-undersøgelsen viste også, at ESG-mål i ledelsens løn er mest udbredt i lande med stærk regulering og generelt større optagethed af ESG-emner. Det er også mere udtalt i sektorer med høj miljøpåvirkning og høje CO2-udledninger – måske fordi de tiltrækker mere offentlig opmærksomhed. Virksomheders størrelse og hvorvidt de havde kvinder i ledelsen og bestyrelsen påvirkede også hyppigheden af ESG-mål i ledelsens aflønning. 

Danske virksomheder er med

En ny rating af danske virksomheders brug af ESG-komponenter i ledelsen aflønning bliver i øjeblikket drypvis udgivet af Økonomisk Ugebrev. Det samlede overblik er dog ikke gjort offentligt tilgængeligt endnu, men allerede i 2023, viste mediets første kortlægning, at de store, børsnoterede danske virksomheder er kommet med på vognen.

”Andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topchefens incitamentsprogram, gået fra 59 procent i 2022 til 78 procent i 2023 – altså en stigning på 32 procent på blot et enkelt år,” skriver de i en artikel fra 2023.

Hvordan bliver ESG-relateret løn vurderet? 

Økonomisk Ugebrev har i år sat sig for at lave en rating af danske virksomheders oplysninger om ESG-løn til ledelsen baseret på offentligt tilgængelige oplysninger. Kriterierne i ratingen kan måske give inspiration til at tage fat på det måske mest effektive værktøj til at skubbe virksomheden i retning af de strategiske målsætninger på ESG. 

CSR.dk har samlet Økonomisk Ugebrevs 10 detaljerede kriterier i tre overordnede her:  

  1. Indeholder topchefens bonusprogram ESG-komponenter og hvor stor en andel af bonusprogrammet udgør de?
  2. Konkretiseres mindst en ESG-komponent til at omhandle eksempelvis klima, kønsdiversitet eller et andet ESG-relateret målepunkt?
  3. Fremgår det klart og tydeligt, hvilket mål, der skal opnås, for at udløse topchefbonus? Og når der rapporteres om ledelsesaflønning, fremgår resultatet for målet og om det har udløst bonus?

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet