Ligestilling og sundhed er must-win battles i erhvervslivet. Ny guideline viser vejen

Sex & Samfund har lanceret et nyt værktøj, som trin for trin vejleder virksomheder i, hvordan de kan styrke ligestilling og sundhed - og dermed også deres konkurrenceevne.

Fra Sex & Samfunds projekt i Etiopiens blomsterindustri.

Ligestilling og kvinders sundhed er under pres i mange lande. Globalt er hver tredje kvinde udsat for kønsbaseret vold - også på arbejdspladsen. Det halter altså med ligestillingen: kvinder er stærkt underrepræsenterede på arbejdsmarkedet og på ledelsesgangene og tjener i gennemsnit kun 77% af, hvad mænd tjener. Og kløften mellem kvinder og mænds indkomst er stigende. Det er efterhånden velkendte problemstillinger som virksomheder kan være med til at nedbryde ved at styrke menneske- og arbejdstagerrettigheder i deres kerneforretning.

Nyt værktøj til virksomheder
Sex & samfunds nye værktøj til virksomheder ”Gender equality and the right to health: A guideline for businesses” sætter netop fokus på koblingen mellem menneskerettigheder, ligestilling og sundhed i virksomheder, herunder retten til egen krop.  Den præsenterer også anbefalinger til at håndtere impacts eksempelvis ved at reducere bias i rekruttering af nye medarbejdere, sikre lige adgang til træning og mentorer for både kvinder og mænd samt ved at have blik for køn i arbejdsmiljø.

”Det, som virksomhedsledere skal have øjnene op for, er, at hvis de ønsker at bidrage til bæredygtig udvikling og styrke konkurrenceevne, så skal ligestilling og sundhed være en strategisk must-win battle i deres virksomhed”, siger Layanna Martin, privatsektorrådgiver hos Sex & Samfund.

Ligestilling og sundhed er god forretning
Evidensen for, at øget ligestilling og sundhed gavner social og økonomisk udvikling, er stærk. Øget ligestilling i en virksomhed styrker innovationskraft, kreativitet og konkurrenceevne. Medarbejdere, der trives og har et sundt fysisk og psykisk helbred, er mere motiverede og produktive, hvilket har afgørende betydning for bundlinjen. Investeringer i medarbejdersundhed og ligestilling er altså godt for medarbejdere, virksomheder og samfund.

Sundhed, ligestilling og rettidig omhu
Med det nye værktøj tager Sex & Samfund derfor virksomheder i hånden på deres rejse mod øget ligestilling og sundhed på arbejdspladsen. De illustrerer, hvordan 14 af de 48 menneskerettigheder har direkte indflydelse på medarbejdersundhed og ligestilling.

”Vi ønsker helt konkret at styrke lederens og HR- medarbejderens værktøjskasse med indikatorer og anbefalinger til at håndtere potentielle risici eksempelvis i forhold til hygiejne og sanitet, diskrimination, brug af kemikalier, sexchikane og arbejdstid”, tilføjer Layanna Martin

Værktøjet indeholder en trin for trin vejledning til, hvordan virksomheder kan håndtere ligestilling og sundhed som en del af deres rettidige omhu, herunder inddragelse af interessenter, transparens i kommunikation og håndtering af klager.

Læs mere om Sex & samfunds arbejde med virksomheder her.
Hent værktøjet,”Gender equality and the right to health: A guideline for businesses” her.

02.06.2023Sex & Samfund

Sponseret

Uganda indfører en af verdens strammeste LGBT+ love 

07.06.2022Sex & Samfund

Sponseret

6 anbefalinger til at fremme samtykkekultur på ungdomsuddannelserne

15.01.2022Sex & Samfund

Sponseret

Uge 6 2022: Uge Sex med samtykke

10.06.2021Sex & Samfund

Sponseret

Ny brochure kortlægger pandemiens sociale & økonomiske slagside for kvinder i den private sektor

09.03.2021Sex & Samfund

Sponseret

Ny rapport fra Sex & Samfund sætter fokus på forventninger til køn

25.06.2020Sex & Samfund

Sponseret

Dansk Industri og Sex & Samfund samarbejder om Covid-19 indsats i Østafrika