LEGO-fonden er filantropi OG forretningsoptimering
Filantropi og forretningsoptimering kan sagtens gå hånd i hånd det er der intet flovt i, lyder det fra LEGO-fonden.
Lego Fonden støtter blandt ander efteruddannelse af skolelærere i en række U-lande..
Det budskab havde Frederikke Tømmergaard med i tasken, da hun i onsdags talte på konferencen Forretningsdrevet CSR strategisk og praktisk integrering i virksomheden. Hun er kommunikationschef i LEGO-fonden, der hvert år donerer LEGO-klodser til udsatte børn i hele verden og støtter efteruddannelse af skolelærer i en række U-lande.
Fonden bedriver klassisk filantropi og bestemmer 100 procent selv hvilke projekter, der skal støttes, og hvilke lande den sender donationer til. Og LEGO-fonden gør ikke noget aktivt for at fremme LEGO-brandet i de lande, hvor den opererer.
Gavner image
Men ifølge Frederikke Tømmergaard betyder det ikke, at fondens donationer ikke har en gavnlig effekt, som modervirksomheden kan drage fordel af.
Vi har den politik, at LEGO-fondens donationer ikke må skade LEGO-brandet og heller ikke behøver at gavne det. Men det er klart, at det gavner virksomhedens image, når vi deler LEGO-klodser ud til børn, der har det svært rundt om i verden. Fondens arbejde i lande som fx Kina og Rusland skaber også værdi for LEGO-virksomheden, fordi den gennem vores arbejde får noget viden om, hvordan børn leger i lande, som vi ellers ikke har adgang til, siger Frederikke Tømmergaard.
Hun mener ikke, at der er noget flovt eller ufint ved at udnytte filantropien forretningsmæssigt, så længe der er fuld åbenhed om det. Tværtimod advarer hun om, at fondens beslutninger kan risikere at skade LEGO-virksomheden, fordi meget få forstår at skelne mellem den selvstyrende fond og modervirksomheden.
Israelere blev sure
Hun giver et eksempel, hvor fonden blev beskyldt for at give udtryk for politiske holdninger via donationerne.
På et tidspunkt donerede vi klodser til udsatte børn i Palæstina. Det havde den konsekvens, at vi kort efter blev ringet op af repræsentanter fra Israel, der ville høre, om det var et politisk statement.
Det måtte vi så afvise, og efterfølgende klarede vi situationen ved også at sende LEGO-klodser til de israelske børn, fortæller Frederikke Tømmergaard.
LEGO-fonden er i øjeblikket aktiv i 40 lande og vil gerne udvide til flere.