Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Grøn omstilling og bæredygtighed er efterhånden buzz-words i byggebranchen. Den tendens er imidlertid ikke sivet ind i pensum på erhvervsuddannelserne, siger lærling og forkvinde for Lærlinge for Bæredygtighed, Emmilie Joy Hansen.

11.04.2025

CSR.dk

Når byggeriet står for omtrent 30 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger, er det ikke mærkeligt, at politikere og virksomheder fremhæver behovet for en grøn omstilling af branchen.

Men den store transformation er i fare for at køre af sporet, hvis fremtidens håndværkere ikke bliver klædt på til at løfte opgaven. Det advarer lærling og forkvinde for Lærlinge for Bæredygtighed, Emmilie Joy Hansen.

“Næsten alt det, jeg ved om biobaseret byggeri og cirkularitet, har jeg lært i min praktik og ikke i undervisningen,” siger hun til Børsen. Ifølge hende er bæredygtighed stort set fraværende i undervisningen på landets erhvervsuddannelser.

Som lærling i bygningssnedkerfaget har hun derfor måttet finde viden selv gennem sit arbejde og engagement i organisationer. Samtidig har hun presset på for at få skoler og lærere med på oplæg og virksomhedsbesøg, men undervisningen halter efter, og både faglærere og materialer mangler opdatering.

Risiko for en dyr omvej

Fraværet af bæredygtighed på pensum betyder, at unge med interesse for grøn omstilling selv må tilegne sig viden uden for skolesystemet. Det skaber ifølge Emmilie Joy Hansen en uretfærdig situation, hvor lærlinge bliver ladt alene med fremtidens ansvar.

Også Ole Gregersen, formand for det faglige udvalg for Træfagenes byggeuddannelse, kalder det en kendt udfordring. 

Han peger på, at en analyse fra Rambøll i 2022 viste behov for mindst fire ekstra skoleuger, hvis eleverne skal rustes til den grønne omstilling. Men forsøget på at få skoledelen udvidet blev afvist af Børne- og Undervisningsministeriet med henvisning til økonomi.

Det kan dog blive langt mere omkostningsfuldt på sigt:

“Vi risikerer, at vi skal ud og efteruddanne en hel generation af håndværkere i noget, de kunne have lært fra starten. Det er både dyrt og ineffektivt,” forklarer Ole Gregersen til Børsen.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle