Lækket dokument afslører Trumps energiplan

Et brev med 14 handlingspunkter kortlægger Trump-administrationens planer for den amerikanske energisektor. Miljøorganisationer kalder planen ødelæggende for verdens klima.

Olieledninger som denne i Alaska bliver formentlig et mere udbredt syn i USA, hvis Donald Trump følger op på sine løfter fra valgkampen. Et lækket dokument pinpointer 14 centrale politikpunkter på energiområdet for den kommende præsident. Foto: USGS.

12.12.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Donald Trumps indtræden i Det Hvide Hus på den anden side af nytår varsler nye tider i den amerikanske energipolitik. Det gjorde han selv klart ved adskillige lejligheder i løbet af valgkampen mod Hillary Clinton, og nu har omverdenen så fået et mere konkret indblik i rigmandens planer på området.

Læs også: Trump ligner en potentiel klimakatastrofe

Det sker via et lækket dokument, forfattet af Thomas Pyle, der leder Trumps såkaldte Energy Transition Team, der skal forbedrede overgangen fra Obama til Trump på energiområdet. Dokumentet er kommet i hænderne på medieNGO’en Center for Media and Democracy (CMD).

I det interne brev, der blev sendt ud d. 15. november, blot et par dage før Pyle blev udnævnt til chef for overgangsholdet, beskriver han 14 forventede politikpunkter fra Trumps side, der med CMD’s ord er ”en ønskeseddel for den fossile brændstofindustri og som kunne være ødelæggende for forsøget på at begrænse klimaforandringerne”.

Thomas Pyle er præsident for både American Energy Alliance og Institute for Energy Research. Begge organisationer er fortalere for kul-, olie- og gasindustrien og har ifølge CMD da også fået adskillige donationer fra eksempelvis ExxonMobil og Peabody Energy, begge storaktører inden for fossil energi.

Ud af Paris, væk med fossile forhindringer
På den baggrund fremhæver Pyle, hvordan Trump vil føre ”pro-energy og pro-market-politik”, og fjerne Obamatidens ”mest skadelige klimatiltag”, som eksempelvis Parisaftalen og hele Clean Power-planen omkring vedvarende energi og en neddrosling af specielt det amerikanske kulforbrug.

Udover at trække USA ud af Parisaftalen, nævner Pyle også blandt andet, hvordan Trump-administrationen vil fjerne adskillige barrierer, der står i vejen for ”energiudvikling” i langt højere grad, dvs. til at kunne udnytte landområder til at finde kul, olie og gas både on- offshore i såvel Alaska som Atlanterhavet og en lang række steder ind i mellem. Derudover skal diverse olie- og gasrørledning, bl.a. den omdiskuterede og af Obama bremsede Keystone XL, tilbage på sporet.

Samtidig vil fremtiden blive hårdere for i hvert fald vindenergisektoren. I hvert fald nævner Pyle, at Trump vil ”se på de miljømæssige konsekvenser” ved vindmøller og den ”skade på dyrelivet i form af drab på fugle og flagermus”, de gør.

Når det kommer til CO2-udledning, så ser Pyle frem til, at den såkaldte “endangerment finding” vil blive genovervejet og måske skrottet. Den var den, der gav Obama rettens ord for, at drivhusgasser er skadelige for mennesker, men ifølge Pyle repræsenterer den ”overregulering” og tjente kun til at udvide miljøagenturet EPA’s indsatsområde. Derudover vil reguleringen af CO2-udslip fra nye kraftværker blive annulleret.

Også når det kommer til de amerikanske køretøjers brændstoføkonomi vil der blive lettet på trykket. Standarderne for biobrændstof skal lempes, og det samme vil kravene til brændstoføkonomi, ligesom konventionel benzin og diesel skal gøres billigere.

Krigserklæring mod miljøet
Det lækkede dokument kommer i hælene på udnævnelsen af klimaskeptikeren Scott Pruitt til chef for netop EPA – en organisation han har sagsøgt adskillige gange over årene – og sammenlagt får det den amerikanske interesseorganisation Environmental Defense Fund til at kalde den udstukne kurs for en ”krigserklæring” mod kampen for et renere miljø.

”Dokumentet er en klimamodstanders fantasi, og en opskrift på mere luft- og vandforurening, mindre innovation, flere penge der bliver spildt ved benzinpumpen og et svagere USA. (…) Der er ingen anerkendelse af de overvældende videnskabelige beviser, der fortæller os, at vi er nødt til at tage hårdt fat for at adresse den voksende klimatrussel”, skriver EDF’s medlemsdirektør Sam Parry.

Læs også: Trump: Kul vil være en ressource i USA i flere tusind år

Endelig er det også kommet frem, at Trump har sat sig for at identificere medarbejdere i det amerikanske miljøministerium, der har støttet Obamas klimapolitik, ligesom der bliver sat navn på nogle af de agenturer, der kan se frem til at blive behandlet hårdest under Trump, bl.a. Advanced Research Projects Agency-Energy, der blev skabt af Obama tidligt i hans første periode og har været essentiel i at fremme teknologier for ren energi.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle