Kun handel kan sikre fremskridt

Via lokale medarbejdere i Asien undersøger COOP Danmark nøje medarbejdere i Asien hos kommende leverandører, inden en aftale indgås. Hvis det overhovedet er muligt, vil man imidlertid helst samarbejde om at gøre forholdene bedre. Dette sker i stigende grad gennem fælles kontraktsystemer, udarbejdet af europæiske detailhandelskæder. ”Vi har jo altid bevisbyrden, hvis noget tilsyneladende ikke er, som det skal være”, siger den forbrugerpolitiske direktør.

Efter at en kontrakt er underskrevet, kommer COOP Danmarks medarbejdere jævnligt på besøg på leverandørens fabrik. Disse er uddannet til at foretage en auditering, som samtidig sikrer, at detailhandelskædens Code of Conduct overholdes. .

24.11.2008

CSR.dk

Ønsket om at levere forbrugerne gode og sunde varer til en rimelig pris, blev knæsat allerede da én af Andelsbevægelsens absolutte flagskibe, De Forenede Danske Brugsforeninger, blev stiftet i 1896.
Først for otte år siden vedtog COOP Danmark imidlertid en egentlig etik-politik, baseret på de klassiske principper for Corporate Social Responsibility. I dag udgør etik-politikken fundamentet for COOP arbejde med Etisk handel og er et led i koncernens samlede arbejde med det, som man kalder ansvarlighed. Ansvarlighedsarbejdet er bygget op om fire søjler: miljø og økologi, sundhed, klima samt altså etisk handel.
I praksis er det imidlertid langt fra ukompliceret at arbejde med etisk handel. COOP Danmark har mange tusinder underleverandører spredt over hele verden og disse samarbejder atter med et stort antal mindre underleverandører.
Begrebet etisk handel handler ikke mindst om, at varerne er produceret under respekt for menneskerettighederne. Leverandørernes ansatte skal eksempelvis have ret til at organisere sig i fagforeninger, de skal som minimum have den fastsatte mindsteløn - såfremt man har regler herom i det pågældende land - samt ret til at forhandle kollektive overenskomster. Der skal være et sundt og sikkert arbejdsmiljø, lige som der heller ikke må foregå diskrimination. Endelig anses børnearbejde naturligvis for uacceptabelt.
”Kravene har vi nedfældet i en Code of Condukt, som vores leverandører skriver under på som led i samhandelsbetingelserne,” forklarer COOP Danmarks forbrugerpolitiske direktør, Mogens Werge.
”Principperne, som blev vedtaget for otte år siden, er for så vidt uændrede. Det nye består i, at vi har nu har lagt en strategi for, hvordan disse skal implementeres. Strategien, som foreløbig rækker tre år frem i tiden, anviser konkrete mål for, hvad vi ønsker at opnå vedrørende de fire hjørnestolper i vores ansvarlighedsarbejde”.

Vil påvirke forbrugerne
Og strategien er yderst ambitiøs. COOP Danmark anser sig for at være ikke mindre end Danmarks mest ansvarlige dagligvarekæde. Principperne vil man efterleve ved gradvis at øge sortimentet af varer, produceret under vilkår, som er socialt og etisk ansvarlige samt baseret på bæredygtighed. Samtidig skal produktionen medvirke til at skabe udvikling i de lande, hvor produkterne er fremstillet. Endelig søger dagligvarekæden at påvirke de danske forbrugeres holdninger og således øge efterspørgslen efter sådanne varer.
”Vi ønsker klart at synliggøre over for kunderne, at vores varer er produceret i respekt for vores Code of Conduct”, siger Mogens Werge.
En meget konkret måde at gøre dette på er gennem salg af fairtrade varer – altså varer hvor producenterne er garanteret en pris, som ofte ligger lidt over verdensmarkedsprisen for varer. Til gengæld får kunderne sikkerhed for, at bananerne, kaffen eller teen er produceret under vilkår, som giver arbejderne bedre vilkår.

Bevisbyrden
Det har naturligvis heller ikke forbigået COOP Danmarks opmærksomhed, at medierne, NGO’erne samt de forbrugerpolitiske organisationer med årene har udvist skærpet interesse for, under hvilke vilkår danske butikskæders varer er produceret.
Mogens Werge nævner i den forbindelse det amerikansk ejede firma, Chiquita, som producerer bananer i Mellem- og Sydamerika. COOP Danmark har sikret sig eneforhandling af Chiquita-bananer i Danmark, hvilket bl.a. hænger sammen med, at Chiquita arbejder seriøst med blandt andet miljø og CSR generelt.
Alligevel blev der for en række år siden fra NGO’ere stillet spørgsmålstegn ved, om det nu også forholder sig således.
”Når vi mødes med en sådan skepsis, får vi som detailhandelskæde en bevisbyrde, vi skal løfte”, siger Mogens Werge.

Ikke alt kan gennemskues
”Også fagforeningen 3F satte dengang spørgsmålstegn ved arbejdsforholdene på Chiquitas plantager. Derfor bad vi den danske afdeling af regnskovsgruppen Nepenthes om - på vores vegne - at lave en uvildig og kritisk gennemgang af forholdene på stedet.
I sine rapporter til os har Nepenthes efterfølgende påpeget, hvad de mener, som fungerer godt i bananplantagerne samt på hvilke områder forholdene kunne blive bedre.
Eksemplet viser, at i det øjeblik, hvor en virksomhed siger, at man gør noget ekstra inden for miljø eller arbejdstagerforhold, så må man også forvente at NGO’erne eller pressen efterprøver påstanden - hvilket er helt rimeligt,” siger Mogens Werge.
”Problemet er blot, at uanset hvad en journalist eller en græsrodsorganisation hævder, så er det virksomheden - i det konkrete tilfælde os - som skal bevise, at det ikke er rigtigt. Og det kan være svært, fordi vi ikke har en jordisk chance for at bevise alle påstande om noget, der foregår hos en leverandør på den modsatte side af Jorden. Endelig er det jo ofte sådan, at man ofte kan finde og filme forhold der ikke er i orden, uden at det nødvendigvis behøver at være hele sandheden”.

Det trænede blik
I syv lande i Fjernøsten har COOP Danmark sit eget lokalt bemandede indkøbskontor Intercoop, som har til opgave at købe varer og samtidigt sikre overholdelse af virksomhedens Code of Conduct.
Inden medarbejderne fra Intercoop indgår aftale med en leverandør, inspicerer man så vidt muligt leverandørens fabrik. Herved er det muligt at screene om det overhovedet er en virksomhed, som man vil indgå et samarbejde med. Og det hænder, at en potentiel leverandør på forhånd bliver valgt fra simpelthen fordi vores indkøbere vurderer, at forholdene ikke er gode nok.
”Vores medarbejdere har opøvet et trænet blik for, om tingene fungerer på en virksomhed”, siger Mogens Werge. ”Det svarer jo til, at en god købmand ved sin tilstedeværelse straks kan se, om en ny butik er veldrevet. Er der f.eks. beskidt? Ligger emballagen og flyder på gulvet, og hvordan taler lederen til sine medarbejdere? Eftersom vores medarbejdere taler det pågældende lands sprog, kan de hurtigt fornemme tonen. Personligt er jeg derfor overbevist om, at vi får siet de værste fra. Men nogen fuldstændig garanti kan jeg naturligvis ikke udstede”.
Efter at en kontrakt er underskrevet, kommer COOP Danmarks medarbejdere jævnligt på besøg på leverandørens fabrik for at kontrollere at kvaliteten af varerne er i orden.
”Vi har derfor uddannet vores folk til at foretage en auditering, som samtidig sikrer, at vores Code of Conduct overholdes. Det er klart, at leverandøren også efter en audit risikerer at blive valgt fra, hvis han ikke formår at efterleve vores krav. Oftest nøjes vi imidlertid med at påpege, hvad vi mener, der skal gøres bedre, f.eks. hvis arbejdsmiljøforholdene eller hygiejnen ikke er i orden.

Alt er jo relativt
Jeg har selv været på besøg hos en leverandør i Kina, hvor arbejdernes boliger ofte er ejet af fabrikken. I et konkret tilfælde var boligforholdene under al kritik, hvilket jeg ikke undlod at bemærke”, siger Mogens Werge. ”Netop den slags problemer er imidlertid et ømt punkt, fordi det skal ses i lyset af de samfundsvilkår og den kultur, man har i landet.
Da jeg første gang kom til Kina, var jeg rystet over, hvad jeg så. Min tolk forklarede mig imidlertid, at de forhold, som arbejdsgiveren bød sine medarbejdere, var langt bedre end det, de kom fra, men at jeg ikke måtte sammenligne disse vilkår med, hvad jeg kendte fra Danmark. Alt er således relativt, hvilket ikke gør det nemmere at arbejde med Code of Conduct. Jeg kommer jo med det danske arbejdsmarkedssystem i bagagen, som ikke tilnærmelsesvis kan sammenlignes med det kinesiske. Det vanskelige er derfor at gennemskue, hvornår forholdene på stedet er uacceptable ud fra det pågældende lands forhold, og hvornår det blot er vores egne danske værdier, som vi måler de lokale forhold ud fra.
Ind imellem kan det således være uretfærdigt at sammenligne deres forhold med vores. Sidder medarbejderne på små hårde stole, kan det f.eks. godt være, at det er i orden selvom det danske Arbejdstilsyn ikke ville acceptere det. Arbejder de derimod i en hørm af opløsningsmidler, er det ikke i orden. Organiske opløsningsmidler er jo lige så farlige for en kineser som for en dansker.”

Fælles standarder
Tendensen går stadig mere i retning af, at vestlige virksomheder går sammen om at lave kontraktsystemer, hvad der er flere gode grunde til, mener Mogens Werge.
”Leverandøren oplever herved, at forskellige detailhandelskæder stiller de samme - eller næsten de samme krav. Derudover er det fornuftigt, både af hensyn til leverandøren og vores omkostninger, at vi går sammen om at udarbejde regler. Endelig øger det vores troværdighed”.
COOP Danmark har derfor besluttet at tilmelde Intercooop det system, der kaldes BSCI, omfattende 140 europæiske detailhandelsvirksomheder, som opererer med en fælles standard for Code of Conduct. Disse virksomheder har godkendt 10-12 eksterne konsulentfirmaer, herunder SGS og Norsk Veritas som på BSCI´s systemets vegne gennemfører audits
”Kravet til medlemsvirksomhedernes leverandører er, at hvis de vil handle med os, må de også acceptere en BSCI audit. Såfremt de består auditeringen, accepteres de uden videre af samtlige 140 medlemsvirksomheder. Vi behøver således ikke sende vores egne folk ud, men kan blot se i databasen, om den pågældende leverandør er godkendt”, siger Mogens Werge, som vurderer, at alle COOP Danmarks vigtigste leverandører med tiden vil blive kontrolleret via BSCI.
”Helst vil vi undgå at smide en leverandør ud, selv om det ind imellem ville være rimeligt. Vi vil hellere samarbejde med leverandørerne om at gøre forholdene bedre, fordi vi er overbeviste om, at det eneste som kan sikre fremskridt, er handel…”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

03.07.2024Valified

Sponseret

Partnercase: Nykredit x Valified

01.07.2024CSR.dk

Køkkenkæde genopliver gamle køkkenelementer med cirkulært koncept

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)