For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi

Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.

Kun hver sjette indkøber svarede, at deres virksomhed har en bæredygtighedsstrategi for indkøb på plads. Foto: Robert Przybysz/123RF.

30.01.2023

CSR.dk

Det er kun omkring halvdelen af indkøbere, som mener, at deres virksomheders strategi for bæredygtighed i værdikæden reelt set flugter med de bredere ESG-ambitioner.

Det viser en ny rapport udgivet Boston Consulting Groups (BCG) indkøbs- og forsyningskæde-fokuserede datterselskab INVERTO.

Samtidig svarede kun hver sjette indkøber, at deres virksomhed har en bæredygtighedsstrategi for indkøb på plads, mens hver niende svarede, at den samlede organisation har en etableret ESG-strategi.

Læs også: Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader

Det er blandt disse adspurgte med en bæredygtig indkøbsstrategi på plads, at kun halvdelen mener, at den er godt afstemt med virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Lovbrud i horisonten

Ifølge INVERTO kan manglen på en bæredygtig indkøbsstrategi sætte mange virksomheder i risiko for at bryde nye love, der skal træde i kraft i løbet af de næste par år, som eksempelvis EU's Corporate Sustainability Due Diligence-direktiv.

Direktivet bliver implementeret i 2024 og indeholder blandt andet regler, der kræver, at store virksomheder vurderer og adresserer negative menneskerettigheder og miljøpåvirkninger i deres værdikæder.

"Virksomheder, der undlader at vedtage en bæredygtighedsstrategi for indkøb, tager en stor risiko og kan blive fanget på det forkerte ben, ligesom de kan blive udsat for pres af deres mere ESG-fokuserede aktionærer,” forklarer Thibault Lecat, der er adm. direktør for Inverto i Storbritannien.

INVERTOs undersøgelse

Til rapporten "Sustainable Procurement Study 2022" undersøgte INVERTO 90 fagfolk inden for indkøb, direktion og bestyrelsesroller på tværs af Europa og USA. 39 procent af de adspurgte var ansat i virksomheder med en omsætning på over 2 milliarder euro.

Derfor gælder det også om, at virksomheder både indlejrer bæredygtighedsmindsettet i sin driftsmodel, men også i forsyningskæden på medarbejder- og netværksniveau, som i dag endnu ikke helt er tilfældet, ifølge undersøgelsen.

Læs også: Sådan får du et bæredygtigt webdesign

Over tre fjerdedele af de adspurgte rapporterede om god støtte fra de øverste niveauer i deres organisationer med hensyn til bæredygtige indkøb, og 68 procent rapporterede at have et dedikeret bæredygtighedsteam på plads.

Men kun 29 procent mente, at bæredygtighedsincitamenter for medarbejderne var godt integreret i modellen, og kun omkring halvdelen vurderede bæredygtighedstræning for deres indkøbsteams som god eller meget god.

"Det er betryggende, at kun et lille og faldende mindretal af virksomheder ignorerer behovet for at implementere en virksomheds strategi for bæredygtighed. Men virksomheder, der har været langsomme til at reagere, vil gerne begynde at planlægge bæredygtighedsstrategier for indkøb,” tilføjer Thibault Lecat.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)