For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi

Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.

Kun hver sjette indkøber svarede, at deres virksomhed har en bæredygtighedsstrategi for indkøb på plads. Foto: Robert Przybysz/123RF.

30.01.2023

CSR.dk

Det er kun omkring halvdelen af indkøbere, som mener, at deres virksomheders strategi for bæredygtighed i værdikæden reelt set flugter med de bredere ESG-ambitioner.

Det viser en ny rapport udgivet Boston Consulting Groups (BCG) indkøbs- og forsyningskæde-fokuserede datterselskab INVERTO.

Samtidig svarede kun hver sjette indkøber, at deres virksomhed har en bæredygtighedsstrategi for indkøb på plads, mens hver niende svarede, at den samlede organisation har en etableret ESG-strategi.

Læs også: Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader

Det er blandt disse adspurgte med en bæredygtig indkøbsstrategi på plads, at kun halvdelen mener, at den er godt afstemt med virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Lovbrud i horisonten

Ifølge INVERTO kan manglen på en bæredygtig indkøbsstrategi sætte mange virksomheder i risiko for at bryde nye love, der skal træde i kraft i løbet af de næste par år, som eksempelvis EU's Corporate Sustainability Due Diligence-direktiv.

Direktivet bliver implementeret i 2024 og indeholder blandt andet regler, der kræver, at store virksomheder vurderer og adresserer negative menneskerettigheder og miljøpåvirkninger i deres værdikæder.

"Virksomheder, der undlader at vedtage en bæredygtighedsstrategi for indkøb, tager en stor risiko og kan blive fanget på det forkerte ben, ligesom de kan blive udsat for pres af deres mere ESG-fokuserede aktionærer,” forklarer Thibault Lecat, der er adm. direktør for Inverto i Storbritannien.

INVERTOs undersøgelse

Til rapporten "Sustainable Procurement Study 2022" undersøgte INVERTO 90 fagfolk inden for indkøb, direktion og bestyrelsesroller på tværs af Europa og USA. 39 procent af de adspurgte var ansat i virksomheder med en omsætning på over 2 milliarder euro.

Derfor gælder det også om, at virksomheder både indlejrer bæredygtighedsmindsettet i sin driftsmodel, men også i forsyningskæden på medarbejder- og netværksniveau, som i dag endnu ikke helt er tilfældet, ifølge undersøgelsen.

Læs også: Sådan får du et bæredygtigt webdesign

Over tre fjerdedele af de adspurgte rapporterede om god støtte fra de øverste niveauer i deres organisationer med hensyn til bæredygtige indkøb, og 68 procent rapporterede at have et dedikeret bæredygtighedsteam på plads.

Men kun 29 procent mente, at bæredygtighedsincitamenter for medarbejderne var godt integreret i modellen, og kun omkring halvdelen vurderede bæredygtighedstræning for deres indkøbsteams som god eller meget god.

"Det er betryggende, at kun et lille og faldende mindretal af virksomheder ignorerer behovet for at implementere en virksomheds strategi for bæredygtighed. Men virksomheder, der har været langsomme til at reagere, vil gerne begynde at planlægge bæredygtighedsstrategier for indkøb,” tilføjer Thibault Lecat.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

29.02.2024CSR.dk

Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

29.02.2024CSR.dk

EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

01.03.2024

Tid

09:00

Sted

Online