Konkurrenter lægger stridsøksen: går sammen om nyt klimaværktøj

Byggeriets grønne omstilling vedrører alle i branchen. Derfor er COWI/Arkitema og Rambøll gået sammen om at udvikle et dokumentationsværktøj til livscyklusvurderinger.

Torsdag blev LCAcollect Community lanceret. Arkivfoto..

28.08.2023

CSR.dk

Egentlig er Danmarks to største ingeniør- og arkitekthuse, COWI/Arkitema og Rambøll, konkurrenter.

Men det har ikke stoppet dem i at gå sammen i udviklingen af et dokumentationsværktøj kaldet LCAcollect. De ønsker nemlig alle at skabe det bedste klimaværktøj til gavn for branchen og den bæredygtige udvikling.

Det skriver Rådet for Bæredygtigt Byggeri i en pressemeddelelse.

”Det er vildt spændende at være med til, fordi det er så unormalt, at folk, der konkurrerer med hinanden til hverdag, går sammen og prøver at lave et værktøj,” siger Andreas Sørensen, fagleder for digitalisering i bæredygtighed hos Rambøll.

Læs også: Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen

LCAcollect Community er stedet, hvor den fremtidige udvikling af dokumentationsværktøjet LCAcollect vil foregå.

Målet er, at branchen ved at samarbejde på tværs får skabt en ny standard for måden at indsamle data på med et værktøj, der skaber gennemsigtighed og ensartethed på tværs af livscyklusvurderinger.

Initiativet blev officielt lanceret torsdag, og blandt deltagerne var projektudviklingsdirektør i PensionDanmark, Mia Manghezi.

Hun fortæller, at PensionDanmark som bygherre er interesseret i værktøjer, der kan hjælpe i arbejdet med at beregne et byggeris klimaaftryk.

”Med et fælles værktøj kan vi forhåbentlig skabe større ensartethed i dataindsamling og -behandling, mens vi gennem et community kan sikre en ensretning af initiativer, hvilket forhåbentligt kan speede processen op,” siger hun og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vi skaber de her kontaktflader, hvor udvikling og drift kan tale sammen, så vi får udviklet noget, der er brugbart og relevant. Samtidig leder medbestemmelse og inddragelse ofte til stærkere ejerfornemmelser og bedre ibrugtagelsesproces.”

LCAcollect er oprindeligt udviklet af COWI/Arkitema og Rambøll, men er nu overdraget til Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio, som sammen skal drive det videre.

”Det er en fornøjelse at se den måde, branchen går sammen i arbejdet på. I den nye konstellation bringer vi teknisk stærke udviklere sammen med eksperter i bæredygtighed – og det kommer der en masse skarpe input ud af,” siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.

Sammen om udviklingen
LCAcollect er udviklet som open source, hvilket giver alle mulighed for at bidrage til den videre udvikling. Denne udvikling vil som tidligere nævnt foregå i LCAcollect Community.

"Det er en unik måde at samarbejde på i branchen. Der lægges mange udviklingsressourcer i LCAcollect fra konkurrerende rådgivere. Med LCAcollect Community kan alle få gavn af hinandens bidrag, da udviklingen af LCAcollect sker i open source,” siger Frederik Waitz Søborg, direktør for certificering og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring

LCAcollect Community vil blive organiseret i to grupper – udviklere og brugere. Formålet med det er at facilitere et fagligt rum til udveksling af idéer og erfaringer, så den videre udvikling sker med afsæt i branchens behov.

Udviklergruppen er for personer med kompetencer indenfor for eksempel computational design, LCA-software, data- og systemarkitektur og UX/UI. Derudover kan det være relevant for personer fra tekniske uddannelsesinstitutioner at deltage.

Den data, der bliver samlet i værktøjet, vil ydermere kunne hjælpe virksomheder, lovgivere og organisationer med at træffe beslutninger, der bidrager til en bæredygtig udvikling af bygge- og ejendomsbranchen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V