Konkurrenter lægger stridsøksen: går sammen om nyt klimaværktøj

Byggeriets grønne omstilling vedrører alle i branchen. Derfor er COWI/Arkitema og Rambøll gået sammen om at udvikle et dokumentationsværktøj til livscyklusvurderinger.

Torsdag blev LCAcollect Community lanceret. Arkivfoto..

28.08.2023

CSR.dk

Egentlig er Danmarks to største ingeniør- og arkitekthuse, COWI/Arkitema og Rambøll, konkurrenter.

Men det har ikke stoppet dem i at gå sammen i udviklingen af et dokumentationsværktøj kaldet LCAcollect. De ønsker nemlig alle at skabe det bedste klimaværktøj til gavn for branchen og den bæredygtige udvikling.

Det skriver Rådet for Bæredygtigt Byggeri i en pressemeddelelse.

”Det er vildt spændende at være med til, fordi det er så unormalt, at folk, der konkurrerer med hinanden til hverdag, går sammen og prøver at lave et værktøj,” siger Andreas Sørensen, fagleder for digitalisering i bæredygtighed hos Rambøll.

Læs også: Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen

LCAcollect Community er stedet, hvor den fremtidige udvikling af dokumentationsværktøjet LCAcollect vil foregå.

Målet er, at branchen ved at samarbejde på tværs får skabt en ny standard for måden at indsamle data på med et værktøj, der skaber gennemsigtighed og ensartethed på tværs af livscyklusvurderinger.

Initiativet blev officielt lanceret torsdag, og blandt deltagerne var projektudviklingsdirektør i PensionDanmark, Mia Manghezi.

Hun fortæller, at PensionDanmark som bygherre er interesseret i værktøjer, der kan hjælpe i arbejdet med at beregne et byggeris klimaaftryk.

”Med et fælles værktøj kan vi forhåbentlig skabe større ensartethed i dataindsamling og -behandling, mens vi gennem et community kan sikre en ensretning af initiativer, hvilket forhåbentligt kan speede processen op,” siger hun og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vi skaber de her kontaktflader, hvor udvikling og drift kan tale sammen, så vi får udviklet noget, der er brugbart og relevant. Samtidig leder medbestemmelse og inddragelse ofte til stærkere ejerfornemmelser og bedre ibrugtagelsesproces.”

LCAcollect er oprindeligt udviklet af COWI/Arkitema og Rambøll, men er nu overdraget til Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio, som sammen skal drive det videre.

”Det er en fornøjelse at se den måde, branchen går sammen i arbejdet på. I den nye konstellation bringer vi teknisk stærke udviklere sammen med eksperter i bæredygtighed – og det kommer der en masse skarpe input ud af,” siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.

Sammen om udviklingen
LCAcollect er udviklet som open source, hvilket giver alle mulighed for at bidrage til den videre udvikling. Denne udvikling vil som tidligere nævnt foregå i LCAcollect Community.

"Det er en unik måde at samarbejde på i branchen. Der lægges mange udviklingsressourcer i LCAcollect fra konkurrerende rådgivere. Med LCAcollect Community kan alle få gavn af hinandens bidrag, da udviklingen af LCAcollect sker i open source,” siger Frederik Waitz Søborg, direktør for certificering og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring

LCAcollect Community vil blive organiseret i to grupper – udviklere og brugere. Formålet med det er at facilitere et fagligt rum til udveksling af idéer og erfaringer, så den videre udvikling sker med afsæt i branchens behov.

Udviklergruppen er for personer med kompetencer indenfor for eksempel computational design, LCA-software, data- og systemarkitektur og UX/UI. Derudover kan det være relevant for personer fra tekniske uddannelsesinstitutioner at deltage.

Den data, der bliver samlet i værktøjet, vil ydermere kunne hjælpe virksomheder, lovgivere og organisationer med at træffe beslutninger, der bidrager til en bæredygtig udvikling af bygge- og ejendomsbranchen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.11.2024CSR.dk

Mangelfuldt fremmøde ved COP29

11.11.2024CSR.dk

Sektorkobling kan åbne døren til en grøn fremtid

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

08.10.2024CSR.dk

ESG i værdikæden er også biodiversitet

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V