Kommuner og regioner stiller grønne krav til storkøkkener og belysning

Kommuner og regioner i Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb vil fremover stille nye grønne krav til indkøb af belysning og udstyr til storkøkkener.

01.12.2014

CSR.dk

Når Aarhus Kommune fremover skal skifte belysningen ud i en af sine mange daginstitutioner, skal det ske med de mest energieffektive lamper, og med pærer der brænder længere og har lavere indhold af kviksølv. Og når fryseskabe, opvaskemaskiner eller ovne i køkkenerne på et af Region Syddanmarks sygehuse skal skiftes ud, så vil det være de grønneste produkter på markedet, der vælges imellem.

Læs også: Grøn omstilling kræver synlighed fra kommuner

Det er konsekvensen af, at Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb har besluttet, at de involverede kommuner og regioner fremover skal stille nye grønne krav til indkøb af udstyr til storkøkkener og til belysning.

”Den offentlige sektor køber ind for knap 300 milliarder kroner om året. Så det kan virkelig gøre en stor forskel, hvis der købes grønt ind. Det er ikke bare godt for den grønne omstilling. Det er også godt for virksomhederne, når vi i det offentlige kan ensarte vores grønne krav. Så skal de ikke spilde penge på at løbe efter grønne krav i ti forskellige retninger”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Lavere CO2 og færre omkostninger
Kommunerne og regionerne i partnerskabet forventer, at de nye grønne krav både kan reducere CO2-udledningen og hive markante økonomiske besparelser hjem.

I København er man for eksempel allerede gået i gang med at udskifte cirka 20.000 gamle lysarmaturer med LED-belysning med lysdæmpning, der lever op til de nye krav. Dermed forventer kommunen at kunne reducere det samlede energiforbrug fra gadebelysningen med 57 procent i forhold til 2010. Det svarer til forbruget i mere end 4.500 lejligheder og en årlig driftsbesparelse på cirka 12 millioner kroner.

I Sønderborg vil man også effektivisere byens lys, og her forventer kommunen at reducere elforbruget til gadebelysningen med cirka 33 procent ved at skifte den eksisterende gadebelysning ud.

Håber på flere medlemmer
Miljøministeren er glad for de nye krav, og hun håber på, at flere kommuner og regioner fremover vil blive en del af partnerskabet.

”Jeg er glad for, at vi i partnerskabet nu hæver barren og også stiller grønne krav til alt fra køleskabe, frysere og gadelamper. Jeg ser partnerskabet som et godt eksempel på, at frontløbere kan skabe konkrete resultater, og jeg vil gerne opfordre flere kommuner og regioner til at melde sig ind i partnerskabet, så vi løfter i samlet flok”, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Kommune dropper vindmøller

Partnerskabet, som består af Miljøministeriet, kommunerne København, Odense, Aarhus, Herning, Egedal, Sønderborg, Frederiksberg, Roskilde og Gladsaxe samt regionerne Midtjylland og Syddanmark, har tidligere fastsat grønne indkøbsmål for blandt andet indkøb af tømmer, legepladser, legetøj, børnebleer, papir og tryksager, fødevarer, transport og byggematerialer. 

-SSM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15