Klyngeorganisationer sætter gang i grønne gennembrud

Innovation gør grønne idéer til stærke markedsprodukter inden for klima- og energiteknologi. Det er Strecon et glimrende eksempel på, der gennem et klyngesamarbejde har skabt en teknologløsning, som sætter virksomheden på det grønne landkort.

Et innovationssamarbejde på Als mellem Strecon, SDU og Alsform Værktøjsfabrik har skabt helt nye markedsmuligheder i den grønne omstilling for Strecon. Foto: Strecon..

03.10.2022

CSR.dk

En grøn teknologiløsning, der med 90 procent lavere produktionstid og markant lavere fremstillingspris er en potentiel gamechanger i markedet.

Det har Sønderborgvirksomheden Strecon fået ud af at deltage i innovationssamarbejdet FuelCellManufacturing i klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark.

Strecon fremstiller maskiner til industrielle processer, og administrerende direktør Erik Lund har allerede mærket stor interesse for et partnerskab blandt danske og tyske producenter, som gerne vil ind i den grønne industri.

”Vi er gået fra at stå på sidelinjen til at være i spil. De andre aktører tager os i betragtning, når de skal bruge grønne løsninger”, siger han.

Samarbejde på tværs af sektorer
Eksemplet er blot et enkelt blandt hundreder af innovationssamarbejder, som Danmarks 13 klyngeorganisationer igangsætter hvert år.

Et innovationssamarbejde kan bestå af samarbejder mellem virksomheder, samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner og mellem virksomheder og andre offentlige aktører.

Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Målet for dem alle er at skabe nye produkter eller løsninger, der kan fremme den grønne omstilling. 

”For to år siden fik Danmark et nyt landskab af videns- og erhvervsklynger, da omkring 60 klynger blev enige om at gå sammen i 13 klynger med det fælles mål at levere mere og bedre innovation til danske SMV’er. Det var en stor opgave, men i dag er klyngeorganisationerne en integreret del af erhvervsfremmesystemet og leverer et markant bidrag til den grønne omstilling”, fortæller Christian Motzfeldt, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Grøn effektivitet
Strecons medarbejdere gik i 2021 sammen med eksperter fra SDU og Alsform Værktøjsfabrik i nabobyen Augustenborg.

Resultatet af samarbejdet blev en ny produktionsmetode til at fremstille såkaldte flowplader, som man bruger, når man skal omdanne brint til andre energiformer.

Den nye metode er langt mere effektiv, siger Erik Lund: 

Læs også: Med restuld sætter Woola skub i Danmarks grønne emballagemarked

”Typisk tager det mellem 10 og 25 minutter at fremstille en flowplade, og produktionen er i høj grad manuel. Nu har vi et fremstillingskoncept, som industrielt kan fremstille en flowplade på ét minut. Det kan reducere fremstillingsprisen markant og dermed få stor betydning for udbredelsen af grønne teknologiløsninger i markedet”.

Alternativer skal være konkurrencedygtige
For Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark og talsmand for landets klynger, illustrerer eksemplet fra Sønderborg dét, som innovationssamarbejder kan.

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det afgørende at industrialisere de klimavenlige teknologier. Først når de grønne teknologier kan matche de fossile på pris, stabilitet og ydelse, bliver de til reelle alternativer – og så er der ørenlyd i markedet. Derfor er det uhyre vigtigt, at virksomhederne gennem innovationsprojekter får adgang til funding, ligeværdige partnerskaber og den nyeste forskning”, siger hun.

Og det budskab har man i Strecon taget til sig. Virksomheden er nemlig allerede i gang med at etablere en ny, grønnere forretning af industrielt produktionsudstyr og en ny strategisk forretningsenhed, som skal udvikle virksomheden som en grøn specialist.

”Vi har via Energy Cluster Denmark og udviklingsprojektet fået den legitimitet, der åbner nye døre, og vi har fået hul på markedet. Vi er gået fra snak og PowerPoints til at være etableret som en mulig leverandør”, siger Erik Lund.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark