Klyngeorganisationer sætter gang i grønne gennembrud

Innovation gør grønne idéer til stærke markedsprodukter inden for klima- og energiteknologi. Det er Strecon et glimrende eksempel på, der gennem et klyngesamarbejde har skabt en teknologløsning, som sætter virksomheden på det grønne landkort.

Et innovationssamarbejde på Als mellem Strecon, SDU og Alsform Værktøjsfabrik har skabt helt nye markedsmuligheder i den grønne omstilling for Strecon. Foto: Strecon..

03.10.2022

CSR.dk

En grøn teknologiløsning, der med 90 procent lavere produktionstid og markant lavere fremstillingspris er en potentiel gamechanger i markedet.

Det har Sønderborgvirksomheden Strecon fået ud af at deltage i innovationssamarbejdet FuelCellManufacturing i klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark.

Strecon fremstiller maskiner til industrielle processer, og administrerende direktør Erik Lund har allerede mærket stor interesse for et partnerskab blandt danske og tyske producenter, som gerne vil ind i den grønne industri.

”Vi er gået fra at stå på sidelinjen til at være i spil. De andre aktører tager os i betragtning, når de skal bruge grønne løsninger”, siger han.

Samarbejde på tværs af sektorer
Eksemplet er blot et enkelt blandt hundreder af innovationssamarbejder, som Danmarks 13 klyngeorganisationer igangsætter hvert år.

Et innovationssamarbejde kan bestå af samarbejder mellem virksomheder, samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner og mellem virksomheder og andre offentlige aktører.

Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Målet for dem alle er at skabe nye produkter eller løsninger, der kan fremme den grønne omstilling. 

”For to år siden fik Danmark et nyt landskab af videns- og erhvervsklynger, da omkring 60 klynger blev enige om at gå sammen i 13 klynger med det fælles mål at levere mere og bedre innovation til danske SMV’er. Det var en stor opgave, men i dag er klyngeorganisationerne en integreret del af erhvervsfremmesystemet og leverer et markant bidrag til den grønne omstilling”, fortæller Christian Motzfeldt, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Grøn effektivitet
Strecons medarbejdere gik i 2021 sammen med eksperter fra SDU og Alsform Værktøjsfabrik i nabobyen Augustenborg.

Resultatet af samarbejdet blev en ny produktionsmetode til at fremstille såkaldte flowplader, som man bruger, når man skal omdanne brint til andre energiformer.

Den nye metode er langt mere effektiv, siger Erik Lund: 

Læs også: Med restuld sætter Woola skub i Danmarks grønne emballagemarked

”Typisk tager det mellem 10 og 25 minutter at fremstille en flowplade, og produktionen er i høj grad manuel. Nu har vi et fremstillingskoncept, som industrielt kan fremstille en flowplade på ét minut. Det kan reducere fremstillingsprisen markant og dermed få stor betydning for udbredelsen af grønne teknologiløsninger i markedet”.

Alternativer skal være konkurrencedygtige
For Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark og talsmand for landets klynger, illustrerer eksemplet fra Sønderborg dét, som innovationssamarbejder kan.

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det afgørende at industrialisere de klimavenlige teknologier. Først når de grønne teknologier kan matche de fossile på pris, stabilitet og ydelse, bliver de til reelle alternativer – og så er der ørenlyd i markedet. Derfor er det uhyre vigtigt, at virksomhederne gennem innovationsprojekter får adgang til funding, ligeværdige partnerskaber og den nyeste forskning”, siger hun.

Og det budskab har man i Strecon taget til sig. Virksomheden er nemlig allerede i gang med at etablere en ny, grønnere forretning af industrielt produktionsudstyr og en ny strategisk forretningsenhed, som skal udvikle virksomheden som en grøn specialist.

”Vi har via Energy Cluster Denmark og udviklingsprojektet fået den legitimitet, der åbner nye døre, og vi har fået hul på markedet. Vi er gået fra snak og PowerPoints til at være etableret som en mulig leverandør”, siger Erik Lund.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)