Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

FN taler om katastrofekurs. Virksomhedslederne synes, de har godt styr på det. Løsningerne er kendte, men der skal skrues virkelig meget op.

Foto: 123rf.com

25.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I går udkom to rapporter. Umiddelbart har de ikke noget med hinanden at gøre, men stiller man deres konklusioner over for hinanden, er det en indikation på, hvorfor det går for langsomt med at dæmme op for klimakrisen.

Første rapport: den årlige Emission Gap Report fra FN's miljøprogram, UNEP, som vanen tro udkommer som optakt til det årlige klimatopmøde i FN. I år er det COP29, som finder sted i Baku i Aserbajdsjan fra 11.–22. november. 

Fare! Fare! Fare!

Den konkluderer, at uden akut handling bliver jorden mellem 2,6 og 3,1 grader varmere i løbet af dette århundrede. 2,6 grader er resultatet, hvis alle lande leverer på de målsætninger, de hidtil har forpligtet sig på, 3,1 grader, hvis vi fortsætter som nu. 

”Klimaets afgørende øjeblik er kommet. Vi har brug for en global mobilisering i en skala og med en hast, der aldrig er set før – med start lige nu og før næste runde af klimaløfter – hvis ikke vil 1,5-gradersmålet snart være dødt,” siger UNEP’s direktør, Inger Andersen, i pressemeddelelsen om udgivelsen.

UNEP kan samtidig konstatere, at de globale udledninger af drivhusgasser, som driver opvarmningen, satte ny rekord i 2023 og fortsat stiger, sidste år med 1,3 procent. Ifølge en artikel i Information siger EU’s globale database EDGAR dog at stigningen var på 1,9 procent.

Lidt tættere på hjemme modtog Nordisk Ministerråd på samme dag et åbent brev fra 43 internationale klimaforskere, hvor de gør opmærksom på, at de vurderer, at FN’s klimapanel IPCC i sine rapporter har undervurderet risikoen for kollaps af havstrømmene, og at det er en ”seriøs mulighed allerede inden for de kommende få årtier”. Med andre ord at Golfstrømmen kollapser eller vender. 

Konsekvenserne af det i specielt de nordiske lande vil bl.a. true muligheden for at drive landbrug i det nordvestlige Europa, og forskerne understreger, at en så alvorlig klimakatastrofe kan vi ikke tilpasse os. 

Det har vi vist meget godt styr på

Gårsdagens anden udgivelse var en ny undersøgelse om danske toplederes fremtidsperspektiver foretaget af Instituttet for Fremtidsforskning og Center for Ledelse.  De har spurgt 309 topledere i danske organisationer med minimum 100 ansatte om de mest presserende udfordringer, og om de mener, deres egen virksomhed er forberedt på at håndtere dem. 

Digitalisering & AI, cybersikkerhed og den grønne omstilling udgør top tre over emner, toplederne mener vil forandre det danske samfund mest frem mod 2035. 

Samtidig er ”grøn omstilling” nummer to på listen over emner, som toplederne mener, at deres organisation er godt klædt på til at håndtere over de næste 10 år. 

Forestillingen om at virksomhederne er rustet til at imødekomme forandringerne forbundet med grøn omstilling, bliver lidt udfordret af et af regnestykkerne i UNEP’s rapport. 

”Opgaven er blevet hårdere, der må barberes 7,5 procent af udledningerne hvert eneste år frem til 2035 for at holde de 1,5 grader og fire procent for at holde to grader,” skriver de. 

Information leverer i sin artikel om rapporten den sammenligning, at de globale CO₂-udledninger i 2020 faldt med 5,1 procent, da coronapandemien lukkede verdensøkonomien ned. 

Kendte løsninger - men mange flere af dem

I BT skærer meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard til benet: 

”Det er ikke raketvidenskab. Vi skal stoppe udledningen af fossile brændstoffer. Det kan man gøre på forskellig vis, men det er der, løsningen ligger,” siger han. 

UNEP’s rapport konkretiserer ”forskellig vis” og peger på, at med mere solenergi og vindkraft, mere skovrejsning, mere energieffektivisering samt elektrificering af bygninger, transport og industri, så kan det stadig lade sig gøre.  

Er virksomhederne i gang med det? Ja, det er der mange, der er. Alligevel stod tre af Danmarks største virksomheder på scene til præsentationen af ESG-barometeret i begyndelsen af oktober, og fortalte alle om stigende scope 3-udledninger. Alligevel mener over halvdelen af toplederne, at deres virksomhed er godt rustet til at håndtere forandringerne forårsaget af grøn omstilling. 

Måske er der noget om Jesper Theilgaards kommentar til UNEP’s rapport: 

”Det mest overraskende ved denne prognose er, at det lader til at komme bag på politikere og mennesker generelt. Alle FN-rapporter peger i den her retning,” siger han til BT. 

Og så kan det være på sin plads at gentage et citat fra Paul Polman, tidligere CEO i Unilever, men som man i dag nærmest kan kalde corporate klimaaktivist: 
”Det er helt rigtigt, at virksomhederne aldrig har gjort mere i arbejdet med klima og miljø. Det er bare lige så rigtigt, at den indsats, slet ikke er nok.” 
 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn