Klimatilpasning styrkes med nye og bedre data og digitale værktøjer

Danmark skal være bedre forberedt på mere ekstremt vejr, og regeringen sender nu millioner efter forebyggelse og målrettet klimatilpasning.

23.02.2022

CSR.dk

FN’s klimapanel har sat en tyk streg under, at verden skal ruste sig til et klima i forandring. Det rammer også Danmark, hvor DMI’s Klimaatlas forudsiger op til 100 lokale oversvømmelser om året i slutningen af det dette århundrede. Inden da skal vi forberede os på hyppigere ekstreme vejrhændelser såsom stormflod, skybrud, langvarig nedbør samt stigende grundvandsspejl og havniveau.

I Danmark skal der derfor de næste mange år investeres i klimatilpasning, og for at gøre det rigtigt og effektivt er der behov for endnu bedre data og digitale værktøjer end dem, der findes i dag. 

Derfor har regeringen i dag meddelt, at der afsættes 59,5 millioner kroner fra EU-programmet ”Next Generation EU” til at styrke det danske vidensgrundlag.

Læs også: Perspektivrigt dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning

”Vi ser ind i en fremtid med voldsommere og vådere vejr og det er helt afgørende, at Danmark klimatilpasses bedre mod det mere ekstreme vejr, så vi kan skabe tryghed for de danskere, der bor i udsatte områder. Men klimatilpasning er komplekst, og derfor er det vigtigt, at vi gør det klogt. Med den her investering i data og digitale værktøjer sikrer vi et godt fundament for at træffe beslutninger om klimasikring. Samtidig understøtter initiativerne regeringens kommende nationale klimatilpasningsplan”, sigermiljøminister Lea Wermelin.

Initiativerne består primært i at forbedre et sæt eksisterende datasæt og digitale værktøjer.. De vil så blive stillet til rådighed for kommuner og spildevandsselskaber, som er hovedaktører i klimatilpasningen. Det vil give den enkelte kommune og forsyningsselskab et forstærket beslutningsgrundlag til planlægning og udvikling af klimatilpasningsløsninger.

De digitale værktøjer og datasæt forbundet med klimatilpasning, som nu skal styrkes og videreudvikles, er:

  • HIP (Hydrologiske Informations- og Prognosesystem), som giver fri adgang til data velegnet til at forudsige problemer med højtstående grundvand.
  • DMI’s Klimaatlas, som leverer fri og let tilgængelig data over fremtidens klima i kommunerne til både eksperter og befolkningen.
  • Kystdirektoratets Kystplanlægger, som er en kortlægning af risikoen i kystområderne, samt konkrete forslag til håndtering af risici for oversvømmelser og erosion.
  • Screeningsværktøjet KAMP, som samler data og beregninger, bl.a. om konsekvenserne af potentielle oversvømmelser. KAMP er udviklet af Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøportal. (KAMP står for ”Klimatilpasning- og planlægningsværktøj til Miljø- og Planmedarbejdere”)


- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle