Klimatilpasning styrkes med nye og bedre data og digitale værktøjer

Danmark skal være bedre forberedt på mere ekstremt vejr, og regeringen sender nu millioner efter forebyggelse og målrettet klimatilpasning.

23.02.2022

CSR.dk

FN’s klimapanel har sat en tyk streg under, at verden skal ruste sig til et klima i forandring. Det rammer også Danmark, hvor DMI’s Klimaatlas forudsiger op til 100 lokale oversvømmelser om året i slutningen af det dette århundrede. Inden da skal vi forberede os på hyppigere ekstreme vejrhændelser såsom stormflod, skybrud, langvarig nedbør samt stigende grundvandsspejl og havniveau.

I Danmark skal der derfor de næste mange år investeres i klimatilpasning, og for at gøre det rigtigt og effektivt er der behov for endnu bedre data og digitale værktøjer end dem, der findes i dag. 

Derfor har regeringen i dag meddelt, at der afsættes 59,5 millioner kroner fra EU-programmet ”Next Generation EU” til at styrke det danske vidensgrundlag.

Læs også: Perspektivrigt dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning

”Vi ser ind i en fremtid med voldsommere og vådere vejr og det er helt afgørende, at Danmark klimatilpasses bedre mod det mere ekstreme vejr, så vi kan skabe tryghed for de danskere, der bor i udsatte områder. Men klimatilpasning er komplekst, og derfor er det vigtigt, at vi gør det klogt. Med den her investering i data og digitale værktøjer sikrer vi et godt fundament for at træffe beslutninger om klimasikring. Samtidig understøtter initiativerne regeringens kommende nationale klimatilpasningsplan”, sigermiljøminister Lea Wermelin.

Initiativerne består primært i at forbedre et sæt eksisterende datasæt og digitale værktøjer.. De vil så blive stillet til rådighed for kommuner og spildevandsselskaber, som er hovedaktører i klimatilpasningen. Det vil give den enkelte kommune og forsyningsselskab et forstærket beslutningsgrundlag til planlægning og udvikling af klimatilpasningsløsninger.

De digitale værktøjer og datasæt forbundet med klimatilpasning, som nu skal styrkes og videreudvikles, er:

  • HIP (Hydrologiske Informations- og Prognosesystem), som giver fri adgang til data velegnet til at forudsige problemer med højtstående grundvand.
  • DMI’s Klimaatlas, som leverer fri og let tilgængelig data over fremtidens klima i kommunerne til både eksperter og befolkningen.
  • Kystdirektoratets Kystplanlægger, som er en kortlægning af risikoen i kystområderne, samt konkrete forslag til håndtering af risici for oversvømmelser og erosion.
  • Screeningsværktøjet KAMP, som samler data og beregninger, bl.a. om konsekvenserne af potentielle oversvømmelser. KAMP er udviklet af Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøportal. (KAMP står for ”Klimatilpasning- og planlægningsværktøj til Miljø- og Planmedarbejdere”)


- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.01.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars investerer 300 millioner kroner i at skabe en mindre klimabelastende mejeriproduktion

24.01.2025CSR.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

23.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed igen

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

EPD er licence to operate for Solartag

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

23.01.2025CSR.dk

Sol overhaler for første gang kul som energikilde i EU

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Valified
Webinar
Revisor Webinar: Nem ESG-rapportering for revisorer

Kom med, når Rambøll, Valified og Nykredit deler deres indsigt i, hvordan virksomheder og revisorer kan navigere i ESG og CSRD med digitale værktøjer og innovative løsninger.

Dato

28.01.2025

Tid

10:00

Sted

Online