Klimasmarte byer konkurrerer om grønt kæmpemarked

Borgmestre i alverdens byer skal konkurrere om at blive fremtidens miljøhelte. Og de miljøteknologiske virksomheder, der hjælper byerne med at nå deres miljømål, får til gengæld hjælp til at få solgt deres løsninger uden for de svenske grænser.

Stockholm er af EU udnævnt som Europas miljøhovedstad 2010..

03.05.2010

CSR.dk

I de næste 30 år bliver der ifølge en ny rapport fra WWF investeret 350 billioner dollars i byers infrastruktur. Hvis de store investeringer bliver foretaget på en klimasmart måde, bliver både byerne og de teknologivirksomheder, der udvikler løsningerne, til gigantiske succeshistorier. Det skriver WWF Sverige i en pressemeddelelse, der har til formål at sætte ekstra skub i miljødebatten i Sverige blandt landspolitikere, lokalpolitikere, virksomhedsledere, ngo’er og borgere. Alle skal engageres, og der skal tjenes penge hjem til de svenske virksomheder, hvis det står til WWF.

”Et stærkt hjemmemarked er vigtigt for at kunne skabe konkurrencedygtige løsninger. Vi har alt at vinde ved at lade de svenske byer gå forrest i udviklingen af fossilfrie systemer. Mange virksomheder er på forkant med klimaløsninger, men der er mangel på risikovillig kapital. Med den rette støtte fra staten er der mulighed for, at vi kan skabe den største eksportfremgang nogensinde i svensk historie,” udtaler Lasse Gustavsson, generalsekretær i WWF Sverige.

Byer udleder 80 procent
Det spiller en helt central rolle for det fremtidige liv på planeten, at byudviklingen kommer til at gå den rette vej fra nu af, mener Lasse Gustavsson og WWF. Det gør det, fordi mindst 80 pct. af verdens CO2-udledninger kommer fra byerne.

Teknologi er løsningen
Dette er baggrunden for, at WWF Sverige har udskrevet en ny by-konkurrence – Earth Hour Challenge - hvor vinderen modtager hædersbevisningen: Earth Hour Capital 2011. Hæderen går til den by, der udarbejder den mest troværdige, ambitiøse og inspirerende plan for en by med en CO2-udledning på nul inden for de nærmeste årtier. Men der er ifølge WWF Sverige meget mere på spil end prestigen. For det drejer sig også om, at de teknologiske virksomheder, der kan skabe forudsætningerne for at reducere miljøbelastningen, får en hånd med på vejen, så de også tjener penge og dermed skaber økonomisk vækst i deres land – her specifikt Sverige.

”Dagens byer er problemet, men morgendagens byer kan være løsningen. Den smarte planlægning og den nyeste teknologi skal anvendes meget aktivt, mener Lasse Gustavsson og fortsætter med en støtteerklæring til teknologivirksomhederne: Virksomheder som er dygtige til at udvikle teknik til miljøforbedringer, har historisk gode muligheder for både at erobre store markedsandele og at bidrage til en klimavenlig by-infrastruktur.

Staten kan gøre gavn
Som inspiration til det fremtidige miljøarbejde i byerne har WWF taget initiativ til udarbejdelse af rapporten ”Reinventing the city”. Det er sket i samarbejde med analysevirksomheden Booz Allen Hamilton fra England. I rapporten bliver de fremtidige investeringer i infrastruktur kortlagt. Desuden har WWF Sverige udgivet en rapport om svenske kommuners CO2-fodaftryk. Det er sket ved at fokusere på fire hovedområder: mad, bolig, transport og andet forbrug. Rapporten kan bruges som baggrundsviden og inspiration til de byer, som vil gøre en aktiv indsats for at reducere miljøbelastningen og deltage i konkurrencen om at blive den bedste miljøby i 2011

”Vi har ikke råd til at komme for sent til toget. Så hvis Sverige skal beholde og videreudvikle sin nuværende førerposition, er det nødvendigt at regeringen yder mere støtte til de virksomheder, der eksporterer klimavenlige løsninger,” fastslår Lasse Gustavsson.

- LL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K