Klimapartnerskaber– nu og i fremtiden

Gennem finanskrisen oplevede DONG Energys klimapartnerskaber det, de kalder ’nogen afmatning’. Selskabet forventer dog at det vil ændre sig. Ikke så meget på grund af lysere tider, men fordi klimaet ’bare ikke bliver bedre’.

En havvindmølle får vinger..

16.12.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

2007 underskrev DONG Energy og Novo Nordisk den første klimapartneraftale. Med sådan en får virksomheden bl.a. DONG Energys konsulenter til at hjælpe sig med at finde besparelser i energiforbruget og forpligter sig samtidig til at købe certifikater fra DONG Energys havmølleparker. Indtægten herfra bruger DONG Energy til at finansiere opførelsen af nye vedvarende energiprojekter.

Klimapartnerskaberne fremstår med en Kinderægslignende effekt med fordele til både virksomheder, DONG og den grønne omstilling. De forener DONG Energys lovmæssigt bestemte pligt til at tilvejebringe energibesparelser med deres vision om at omstille hele produktionen fra fossil til bæredygtig. For virksomhederne, der indgår partnerskaber handler det om at få bragt energiforbruget og dermed udgifterne ned og om at leve op til deres strategi for mere bæredygtig drift og konkurrencedygtige omkostningsniveauer.

Klimapartnerskaberne bidrager til den grønne omstilling, ved at besparelserne i virksomhederne bruges til at betale for vindcertifikater, og den indtægt bruger DONG Energy til at finansiere  nye projekter med vedvarende energi.

Op- og nedtur
Der var da også rigtig godt gang i partnerskaberne op til og efter COP15, det store klimatopmøde i København, i  2009. Der kom hele tiden nye virksomheder til som klimapartnere.

”Men så blev vi ramt af finanskrisen. Og der måtte vi erfare, at mange administrerende direktører og finansdirektører nok ser sådan noget som bæredygtig hed som en luksus – en som du ikke kan tillade dig, når krisen kradser,” fortæller Christian Garnæs.

Det har i alt fald været væsentligt sværere at få nye partnerskaber i gang i de senere år. Antallet ligger i dag stabilt omkring 100. Men det er naturligvis planen, at det skal ændre sig.

Mere individuelle pakker
I øjeblikket arbejder DONG Energy også på at udvide partnerskabspakken lidt, så man udover vindenergi også kan bruge sine besparelser på at matche virksomhedens naturgasforbrug med certifikater fra bionaturgas. Derudover er samarbejdsrelationer ved at blive etableret, så man i sit klimapartnerskab også kan få rådgivning om andre ressourcespørgsmål. Et eksempel er bortskaffelse af bioaffald, som kan blive kørt til et bionaturgasanlæg. Det er stadig på tegnebrættet, men man kan forestille sig, at relevante dele af en virksomheds affald køres til et bionaturgasanlæg, hvor det opgraderes og sendes ud i naturgasnettet, hvor det så kommer tilbage til kunden som gasforbrug.

Det er ikke nogen revolution af konceptet, men partnerskaberne vil kunne designes lidt mere i forhold til den enkelte virksomheds udfordringer.

Det store billede
Klimapartnerskaberne er et forretningsområde for DONG. Ingen tvivl om det. Der er dog også et større projekt om national konkurrenceevne, som partnerskaberne indgår i.

”Energiforbruget i verden er stigende og understreger det akutte behov for en omstilling af energiproduktionen. Danmark udmærker sig ved at være frontløber for den omstilling. Desværre er vedvarende energi fortsat dyrere end fossilbaseret energi, og det udfordrer virksomhederne. Mange konkurrerer på et globalt marked, hvor deres konkurrenter har lavere udgifter til energi. Hvis ikke vi i Danmark formår at nedbringe energiudgifterne, bliver resultatet en svækket konkurrenceevne og flytning af arbejdspladser til udlandet. Det er hverken i Danmarks eller DONG Energys interesse at realisere det scenarie”, siger Christian Garnæs.

Fremtidig vækst
I forhold til fremtiden glæder Christian Garnæs sig over en stigende mængder analyser og surveys, som viser, at administrerende direktører er blevet mere opmærksomme på at agere bæredygtigt. Samtidig med at lovgivning og omgivelserne vil forvente det.

”Klimaet bliver bare ikke bedre. Jeg er nok forudindtaget, men eksperter fortæller os jo, at ligegyldigt hvad vi gør, så kan vi jo ikke stoppe den globale opvarmning. Den er i gang, og den har konsekvenser, og jeg kan dårligt forestille mig andet, end at der dermed bliver større lydhørhed,” siger han.

Dermed ikke sagt, at alt fremover vil blive styret af den gode vilje. Der skal stadig ”en bundlinjekrog på”, som Christian Garnæs kalder det. Men den kommer nok også til at forandre sig.

”I takt med at vi ser og mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, så tror jeg, at det kommer til at have økonomiske konsekvenser, hvis man ikke opfører sig ansvarligt i forhold til klimaet.” siger Christian Garnæs.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)