Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Ny måling viser markant holdningsskift blandt vælgere. Et flertal prioriterer sikkerhed over klima, samtidig med at klimaforandringerne accelererer og danske forskere mister troen på, at målene i Paris-aftalen kan nås.

15.04.2025

CSR.dk

For første gang i nyere dansk historie vurderer et flertal af vælgerne, at forsvar og sikkerhed er vigtigere end klimakrisen. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Verian for Berlingske. Ifølge målingen er det 56 procent af danskerne, der peger på forsvar og sikkerhed som den vigtigste opgave for politikerne, mens blot 24 procent angiver klimaet.

Professor Kasper Møller Hansen, en af Danmarks førende valgforskere, kalder overfor Berlingske udviklingen for opsigtsvækkende: 

”Vi skal meget langt tilbage for at finde et niveau, som bare minder om det her i danskernes opmærksomhed på forsvar”.

Skiftet står i skarp kontrast til 2019, hvor klimadagsordenen toppede og blev udslagsgivende ved folketingsvalget. I dag er det klimafokuserede Alternativet nede på 1,6 procent i samme måling.

Ifølge Møller Hansen er der tale om et reelt nybrud i befolkningens prioriteringer. Han påpeger, at klimaet for mange er blevet en udfordring, der kan vente, mens sikkerhed opleves som akut. 

Klimaforskere ser sortere end nogensinde

Mens vælgerne drejer blikket mod sikkerhed og militær, ser det faglige miljø på klimaområdet med voksende bekymring på udviklingen. En ny undersøgelse fra Politiken blandt 281 danske klimaforskere viser, at tre ud af fire finder det urealistisk, at verden lever op til målet om at begrænse temperaturstigningen til under to grader.

“Jeg havde mere håb om at vende udviklingen for tre år siden. Nu er det blevet slukket”, siger seniorforsker Anne Sofia Lansø fra Aarhus Universitet til Politiken. 

Flere forskere påpeger, at temperaturrekorder slås år efter år, og at udledningen af drivhusgasser stik imod målsætningerne fortsat stiger.

Samtidig med at Danmark og resten af Vesten styrker deres forsvar og bruger ressourcer på militære investeringer, accelererer klimaforandringerne. Ifølge forskerne er konsekvenserne allerede synlige og vil ramme både Danmark og resten af verden hårdt. Men klimaet er nu skubbet ned ad den politiske dagsorden, mens klimakrisen fortsætter med at vokse.

Flere forsikrer sig mod klimaskader

Selvom klimakrisen ikke længere topper danskernes politiske prioritetsliste, viser nye tal, at den alligevel har fået meget håndgribelige konsekvenser i hverdagen. 

De seneste års voldsommere vejr har ført til markant ændrede forsikringsvaner. Ifølge Alm. Brand er antallet af kunder med blæsevejrsforsikring steget med 57 procent siden 2021. Særligt boligejere er blevet opmærksomme på, at deres almindelige husforsikring ikke nødvendigvis dækker skader ved kraftig blæst.

Jan Graversgaard, direktør for Bygning og indbo i Alm. Brand, ser den nye tendens som et direkte udtryk for, at flere danskere bliver bevidste om hvordan klimaet kan påvirke deres bolig.

Han peger derudover på væksten i kunder, der tegner udvidet vandforsikring. Udviklingen understreger, at selvom den politiske samtale har flyttet sig, mærker danskerne stadig klimakrisens konsekvenser og føler sig nødsaget til at forsikrer sig mod dem.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia