Klimakreditter genfødes på COP29

Et nyt system for de omdiskuterede klimakreditter skal forbedre deres troværdighed og sikre reelle reduktioner – kritikere er dog fortsat skeptiske

Foto: 123rf.com

25.11.2024

CSR.dk

I plenarsalen i Baku under COP29 er verdens lande netop blevet enige om at implementere et nyt system for klimakreditter. Særligt udviklingslandene har presset på for det nye system, da det kan give dem økonomisk mulighed for at gennemføre klimatiltag. 

Grundlæggende handler konceptet om handlen med klimareduktioner, hvor lande kan kompensere for egne udledninger ved at finansiere klimatiltag i andre lande. 

Kreditterne er dog kontroversielle værktøjer og har været stærkt kritiseret af både forskere og medier, der gennem tiden har afdækket sager med manglende dokumentation, svindel og dobbelt bogføring af kreditter.

Kritikerne fremhæver også, hvordan ordningen giver rigere lande mulighed for at fortsætte med at udlede i stedet for at fokusere på at reducere.

Troværdighed og kontrol

Det nye system skal imidlertid få kritikken til at forstumme og gøre kreditterne til et reelt, troværdigt instrument med varende effekt for klimakampen. Det er i al fald ambitionen.

Systemet bygger på to ben. For det første skal der etableres en markedsplads for handlen med klimakreditter, hvor der skal gælde nye retningslinjer, som FN og landene har kontrol over. Her kan virksomheder også spille en rolle og i teorien bruges til klimakompensation." 

For det andet skal klimakreditterne kunne handles på kryds og tværs, så lande, der sælger klimakreditter, kan frasige sig at medregne det i deres nationale klimaregnskab og sælge klimareduktionen til det rigere land. Dermed har det rige land finansieret et ellers umuligt klimatiltag.

”Kan umuligt blive værre”

Det var dog ikke hele Baku, der klappede med. En specialist fra miljøorganisationen Carbon Market Watch havde ikke meget til overs for systemet, men sagde til DR, at "det kan umuligt blive værre".

Det store problem er ifølge Carbon Market Watch den manglende kontrol med landene. Der er nemlig ingen straf forbundet med ikke at leve op til reglerne, hvormed landene får incitament til at fifle med kreditterne.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

06.12.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i hele 2024

05.12.2024CSR.dk

Høringer ved FN-domstol kaldes en ”Gamechanger for klimaretfærdighed”

04.12.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Randers Kommune kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2024’

03.12.2024CSR.dk

Det næste klimamål spøger allerede i kullisen

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K