Klimaforandringer kræver en langsigtet indsats

Klimaforandringerne er langsigtede problemer, og derfor skal dansk erhvervsliv gå i front med langsigtede mål for at bidrage til at løse dem. Det kræver, at virksomhederne kender deres CO2-emissioner i dag for at kunne opsætte mål for reduktioner i fremtiden. Men udfordringerne består blandt andet i at få et bedre samspil mellem CSR og topledelse og få klimamålene dybt forankret i virksomhedens hjerte frem for, at de knytter sig til enkelte personer.

14.09.2009

CSR.dk

Klimaforandringerne er ved at ændre vores verden. Men hvordan skal virksomhederne gribe udfordringen an og imødekomme de ændrede forbrugermønstre og samfundsforhold, som vores klimaforandringer medfører? Og hvilke potentielle faldgruber internt skal de være opmærksomme på undervejs, så de ambitiøse mål holder i fremtiden?

Transform
Vi taler om det hele tiden: klimaforandringerne. Vejret bliver voldsommere og mere ekstremt. Den globale gennemsnitstemperatur stiger hurtigere end forventet. Og konsekvenserne er omfattende. Virkningen af klimaforandringerne er af helt andre dimensioner, end vi havde forudset for bare et par år siden, og de er ved at ændre vores samfund radikalt. Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne er en af de største udfordringer, vi står over for i dag. De transformerer vores samfund, måden vi kommer til at leve på og udbud/efterspørgsel efter varer og tjenesteydelser - og dermed får de stor indflydelse også på det danske erhvervsliv.

Translate
”Business as usual” uden tanke for de risici og muligheder, der følger med den samfundsmæssige transformation, vil være selvmål for rigtig mange virksomheder. Udfordringen ligger i at translatere de nye og ændrede forbrugermønstre og samfundsforhold ind i virksomhedens værdigrundlag, strategier og inkorporere dem som forretningsmæssige drivkræfter. Hvordan påvirkes skrothandleren af, at vi kommer til at køre i lejede elbiler? Hvilke forandringer vil der ske i renovationsbranchen, når ”vugge til vugge”-princippet slår igennem - og affald omdefineres til genbrugelige materialer? Vil efterspørgselen efter vedvarende energi stige mere end det mulige udbud, og kan vi vente 20-30 år på at få opfyldt behovet? Hvad sker der i fødevaresektoren, når den kommende generation vokser op og siger nej tak til røde bøffer m.m. for at bidrage med en reduktion på 3,5 tons CO2-emissioner pr. person om året.? Blot for at nævne nogle eksempler på de forandringer, der kræver nytænkning og innovation af virksomhederne.

Track
Det er alle store spørgsmål der - i mange situationer og for mange - ikke kan besvares her og nu. Men det er nødvendigt at starte et sted. Ud over evnen til at følge transformationerne og translatere udfordringerne til et erhvervsmæssigt respons handler det om evnen til ”track change” - med andre ord muligheden for at kende og følge sine CO2-emissioner og de forandringer, virksomheden er med til at skabe på den korte og den lange bane. Det afgørende spørgsmål, som alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til, er, hvordan de kan bidrage til at løse klimaudfordringen og reducere CO2-udledninger i deres værdikæde på den bedst mulige måde. Her er de tre T’er afgørende og særligt det sidste. Konkret betyder det, at virksomhederne skal opgøre deres CO2-emissioner og derved skabe sig et overblik over deres fodaftryk i dag for at kunne opsætte mål og planlægge de reduktioner og forandringer, der skal gennemføres fremadrettet. For nogle ligger indsatsen primært hos virksomheden selv - for andre ligger indsatsen primært blandt leverandører eller i brugsfasen.

Er der sten på denne vej? Ja, og en af dem hedder sprog.

Samme sprog
Trods store ambitioner og gode hensigter opleves det som en udfordring at integrere arbejdet med klima i virksomhedens kerneforretning. Mange virksomheder har nemlig en uhensigtsmæssigt skarp opdeling mellem Corporate Social Responsibility-området, som klimaindsatsen hører under, og virksomhedens kerneforretning. For at sikre samhørighed om klimaarbejdet i virksomheden er det afgørende at reducere eksisterende fordomme og skærpe blikket for forståelsen og kommunikationen mellem topledelsen og CSR-medarbejderne.

De arbejder på forskellige niveauer med hvert deres ansvarsområde og perspektiv på behovet for transform, translate og track, hvilket betyder, at de ofte taler to forskellige sprog og dermed ikke når hinanden i arbejdet mod at blive en bæredygtig virksomhed med ambitiøse mål. Styrkelse af dialogen mellem de to niveauer i virksomheder er imidlertid en forudsætning for, at virksomhederne for alvor kan integrere bæredygtighed i kerneforretningen. Topledelsen skal være bedre til at forstå værdierne bag CSR-arbejdet, og CSR-medarbejderne skal lære at tale topledelsens sprog og vise, at klima ikke kun er grøn idealisme, men også benhård business.

Er der andre sten? Ja, de langsigtede briller, der binder.

Langsigtet problem kræver langsigtet indsats
Klimaforandringerne er et langsigtet problem, der kræver en langsigtet indsats med ambitiøse mål. Virksomhederne skal derfor have en klar vision for fremtiden, der kan være retningsgivende for de valg, der skal træffes i de kommende år og årtier på klimaområdet. Samtidig skal der opsættes entydige, robuste og ambitiøse mål om reduktion i CO2-udledninger, som kan tåle udskiftning i virksomhedens ledelse generation efter generation. For at dette kan lade sig gøre, er det vigtigt, at virksomhedens mål ikke kun er personorienterede. De skal også være integreret i forretningsstrategien og altså dybt forankret i virksomhedens hjerte, så ambitionerne består, når virksomhedens aktører forsvinder ved generationsskifte. Klima skal tænkes ind i virksomheden som en integreret del af det at drive en virksomhed - uafhængigt af hvem der driver den.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K