Klimaet tilbage på dagsordenen

Klimakommissionens rapport, som lægger op til et Danmark helt uden fossile brændsler i 2050, satte igen fokus på klimaet, og den blev en naturlig reference for World Climate Solutions, der blev afholdt i dagene umiddelbart efter.

01.10.2010

CSR.dk

Præsentationen af Klimakommissionens rapport og World Climate Solutions var kun nogle af de klimabegivenheder – nationalt og internationalt – som fandt sted i slutningen af september og begyndelsen af oktober.

Ifølge Klimakommissionens rapport er det hverken svært eller dyrt at gøre sig fri af fossile brændsler. Og vi kan klare det uden at det går ud over vores velfærd. Skal prisen holdes nede kræver det dog, at vi kommer i gang nu, så vi undgår at betale høje priser for gas og olie. Det fremgår af Klimakommissionens rapport, som blev offentliggjort den 28. september. Den bygger på et scenarie, hvor energiforsyningen kommer fra vedvarende energi – især havvindmøller samt biobrændsel. Brug af fossile brændsler skal derimod straffes.

For at speede processen op vil klimakommissionen nemlig gradvist øge afgiften på fossile brændsler. Det skal gøre investering i energieffektivisering mere rentabel, for selvom vi bygger fx vindmøller og solcelleanlæg og installerer varmepumper på livet løs, kan vi ikke bare bruge. Derfor skal energien, ifølge kommissionens formand Katherine Richardson bruges langt mere effektivt.

”Hvis vi gør det rigtigt, kan vi halvere vores energiforbrug,” siger hun og peger på, at selvom erhvervslivet protesterer, så vil det give Danmark en fordel, hvis vi går forrest. Hun tilføjer, at vi skal i gang nu: ”Hvis vi venter til de fossile brændstoffer bliver for dyre, bliver omstillingen meget vanskeligere.”

Også biobrændsel er en knap ressource, og hun udelukker ikke, at det på sigt også skal pålægges afgifter. Knapheden illustreres af, at vi i dag importerer 80-90 procent af de træpiller, der bruges til opvarmning.

El-samfundet har brug for lagerkapacitet
Den foreslåede løsning indebærer, at vi får et samfund hvor energien først og fremmest kommer fra el – især havvindmøller, og her skal vi finde metoder til oplagring. Udover varmelagre kan nogle af dem være batterier i elbiler og elpatroner i varmepumper. Og vi skal have et intelligent system, som sørger for, at vores forbrug styres efter, hvornår energien er til rådighed. Vi skal ikke kun have intelligente systemer i vores bygninger, også det overordnede net skal være intelligent.

Biler og bygninger udgør til sammen hovedparten af vores CO2-udslip – 40 procent fra bygninger og 21 procent fra transport. Derfor er energirenovering et vigtigt element i anbefalingerne. Finansieringen skal komme fra bygningsejerne. Således foreslår kommissionen, at alle bygningsejere skal have en energikonto, dvs. at alle bygningsejere – private og offentlige – årligt skal indbetale på en opsparing. Beløbet fastsættes ud fra bygningens nuværende energiklasse (A-G), og pengene kan så bruges til certificeret konsulentbistand og efterfølgende energirenovering. De bedste energiklasser slipper helt. Katherine Richardson bemærker, at man politisk må finde nogle mekanismer, som modvirker social skævhed. Hvad angår transport skal elbiler erstatte benzin- og dieselbiler.

World Climate Solutions fulgte op
Selvom det måske ikke er alt, der bliver til virkelighed, taler meget for, at den ikke kommer til at lide helt samme skæbne som tidligere kommissionsrapporter. På World Climate Solutions fik den således statsminister Lars Løkke Rasmussen til at skrue op for ambitionerne i EU-sammenhæng, hvor han nu vil arbejde for, at EU’s forpligtelse bliver en reduktion af CO2-udslippet på 30 pct.

Og den folkelige opbakning til at gøre noget er stor. En undersøgelse foretaget af DONG Energy og Mandag Morgen viser, at danskerne betragter det klimaforandringerne som det næstvigtigste problem – kun overgået af fattigdom og sult.

Kommunerne har en nøglerolle
Et af de mange indslag på World Climate Solutions handlede om ESCO. Danske kommuner råder over et meget stort antal bygninger, som i mange tilfælde trænger til renovering, og det vil rigtig mange også gerne, men pengene mangler, derfor kan ESCO-partnerskaber, hvor ESCO-partneren investerer og efterfølgende tager sig betalt med de opnåede energibesparelser, være løsningen.

Nogle kommuner har allerede praktiske erfaringer med modellen. Tre af dem er Middelfart, Kalundborg og Gribskov, som har fået EU-midler til et to-årigt udviklings- og demonstrationsprojekt. Projektet, som har fået navnet ESCOmmuner, skal fremme og udbrede brugen af ESCO-konceptet i Danmark. De tre kommuner skal udarbejde en slags drejebog, som andre kommuner kan bruge til at gøre ESCO-kontrakter til et centralt element i energibesparelser i bygninger. Middelfart kommune, som er en af de erfarne ESCO-kommuner, deltog sammen med sin ESCO-partner, Schneider Electric, i en af seancerne på World Climate Solutions.

Mere for mindre
”Kommunerne ønsker at få mere for mindre, og det får de med ESCO. Indtil videre har vi gennemført 400 projekter, kun en pct. med negativt resultat,” siger Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings, hvis første danske ESCO-projekt blev gennemført i samarbejde med netop Middelfart kommune.

”Efter kommunalreformen begyndte vi at se på vores bygninger, vi læste om, hvordan ESCO-modellen blev brugt i Sverige, og vi talte med Schneider, som havde stået for det,” fortæller teknologi- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen, Middelfart kommune, som er utrolig godt tilfreds med resultaterne.

”Vi beskytter klimaet, vi sparer penge, og vi får et bedre indeklima,” siger han og tilføjer, at kommunens ansatte står for en løbende overvågning af forbruget. Han mener desuden, at der er en masse jobs i energirenovering.

Mange flere muligheder
Sverige var en af de første til at bruge ESCO-partnerskaber, men professor Lars J. Nilsson, universitetet i Lund, konstaterer, at de fleste ESCO-partnerskaber i både Danmark og Sverige handler om offentlige bygninger, og han ser langt flere muligheder. ”Hvorfor ikke bruge dem i det private?” spørger han.

Marketingdirektør Scott Petersen, Honeywell, som er på vej ind på det danske marked, konstaterer, at netop det er et kæmpemarked i USA, og til danske politikere siger han:

”Det er dansk politik at standse alle udgifter og samtidig spare 30 pct. af CO2-udledningen. Brug i stedet pengene på energibesparelser, og få en bedre økonomi.” Til det formål kan man ifølge ham bruge ESCO, som man allerede gør i Tyskland og USA.

”Det giver ingen udgifter lige nu, men en indtjening på længere sigt, og så genererer det lokale jobs,” tilføjer han.
Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings, peger på lovgivningsmæssige barrierer.

”Barriererne lige nu er faktisk den nationale lovgivning. Dertil kom kommunalreformen, som stoppede alt.”

”Det vigtige lige nu, er at flere kommuner kommer i gang og viser potentialet,” siger Thorbjørn Sørensen, og at dømme ud fra de mange kommunale deltagere i ESCO-arrangementet er interessen stor. For dem handlede det mest om at finde ud af, hvordan de i praksis kan bruge ESCO til at få hul på opgaven.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus