Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

I de seneste fem år er der sket en stor stigning i C25-selskabernes frivillige skatterapportering. Selskaberne har øget deres transparens på tværs af ni parametre indenfor skatteområdet med mindst 50 %. Det viser PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat 2024.

03.05.2024

CSR.dk

PwC’s analyse ‘C25 Tax Transparency’, der undersøger C25-selskabernes skattetransparens på en række parametre, konstaterer en betydelig stigning på alle områder siden 2019. 

Inden for tax governance er der således sket en markant fremgang i antallet af virksomheder, der har fået godkendt en skattepolitik af bestyrelserne, og flertallet af virksomhederne har implementeret systemer til at håndtere skatterisici. Når det kommer til transfer pricing og skattelylande, giver samtlige C25-selskaber i år oplysninger på disse områder. Analysen viser også en stigning i virksomhedernes oplysninger om skatteincitamenter. Disse oplysninger offentliggøres primært i skattepolitikker, men et stigende antal selskaber inkluderer desuden oplysningerne i årsrapporten.

“Det er glædeligt at se, at stadig flere selskaber arbejder med transparensen i deres skatterapportering. Den øgede transparens på skatteområdet viser, at flere af de danske virksomheder har forpligtet sig til at skabe en større transparens i deres skatteforhold,“ udtaler Susanna Bjerrum Poulsen, partner og skatteekspert i PwC.  

Analysen viser endvidere, at flere virksomheder nu følger retningslinjerne for CbC-rapportering (land-for-land-rapportering). Der er også en stigende mængde virksomheder, der offentliggør deres samlede skattebidrag (Total Tax Contribution) og beskriver de væsentligste forhold, der påvirker deres effektive skatteprocent (ETR). 

Stadig flere anbefalinger og lovmæssige tiltag skubber på udviklingen

Susanna Bjerrum Poulsen ser udviklingen som et resultat af den bølge af anbefalinger og lovgivningsmæssige tiltag, der er skyllet ind over selskaberne de seneste år, og som har til formål at fremme transparens på skatteområdet: 

“Internationalt har anbefalingerne fra Global Reporting Initiative (GRI), World Economic Forum, sammen med andre internationale organisationer som UN-PRI og B-Team etc. fremmet transparens i skattespørgsmål, og de fortsætter med at sætte standarder på området,” forklarer hun. 

På europæiske niveau bliver implementeringen af EU-direktivet om offentlig land-for-land-rapportering (CbCR) obligatorisk for regnskabsår, der begynder den 22. juni 2024 eller senere, hvilket også har været med til at præge dagsordenen for skattetransparent. 

“Danske virksomheder har en kompleks opgave i at navigere i nyere regulering på området og skal balancere deres ambition om øget transparens med den kompleksitet, som nye internationale standarder og regler medfører. Det er ikke en nem opgave, men flere og flere virksomheder lægger energi og kræfter i at udvikle og fremme frivillig skatteindberetning,” understreger Susanna Bjerrum Poulsen og fortsætter:  

“Såvel lovændringer som de internationale anbefalinger kombineret med den bredere bæredygtighedsdagsorden medvirker til, at virksomhederne forbedrer deres skattemæssige rapportering. Den igangværende debat om samspillet mellem bæredygtighed og virksomhedernes skattebidrag til offentlige midler vil sandsynligvis også intensiveres, efterhånden som de øgede krav til bæredygtighedsrapportering træder i kraft.” 

Om undersøgelsen

Dette er den femte gang, PwC udgiver ‘C25 Tax Transparency’. Vi har gennemgået skatteoplysninger for perioden januar 2023 til december 2023 offentliggjort af virksomhederne noteret i C25-indekset pr. 31. december 2023. Undersøgelsen er baseret på offentlige oplysninger såsom årsrapporter, skatterapporter og bæredygtigheds-/ESG-rapporter, der er offentliggjort senest den 5. april 2024.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

21.11.2024Industriens Fond

Sponseret

Podcast: Kunderne vil vide, hvad dit CO2-footprint er. Kan du svare?

18.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

ESRS-læringsrejsen

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom