Kan nye betalingsløsninger redde klimaet?

Ved at koble det personlige forbrug direkte med klimaaktivisme i en ny betalingsløsning vil svenske Doconomy give folk mulighed for at gøre noget for klimaet – hver dag. Mød dem på Sustainable Brands Nordic 24. januar.

Med et betalingskort og en betalingsapp vil svenske Doconomy koble forbrug og klimaforandringer. De kalder det bl.a. morgendagens loyalitetsprogram..

17.01.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Der er nok, der spreder dommedagsnyheder. Vi vil hellere stå for at distribuere løsninger,” siger Mathias Wikström.

”I forhold til klimaforandringer er der alt for mange der står og råbe ”Det brænder, det brænder!” og alt for få der løber efter vand,” fortsætter han.

Han er innovationschef og medstifter af den svenske fintech-virksomhed Doconomy, som med en ganske særlig betalingsløsning – et betalingskort og en app – vil gøre klima-indsatsen til en del af folks hverdag.

Med i hverdagen
”Vi kan se, at hvis man skal påvirke folks forbrug, så er man nødt til at være med i folks helt almindelige hverdag og handlinger. Det kan vi komme med en betalingsløsning, som virker som alle andre, men bare har den særlige funktion, at når du køber ting med det, så bliver det samtidig gjort op, hvor meget CO2 dit køb udleder. Den pris skal producenten eller forhandleren så betale ind i din Doconomy-konto, og så kan kortholderen bestemme, om de vil købe offsets eller lave impactinvesteringer for de penge,” siger Johan Pihl, som er den anden mand bag Doconomy-projektet.

Johan Pihl og Mathias Wikstrøm (th) er de oprindelige idé-mænd bag Doconomy. Deres erfaring fra reklame og bæredygtighed har de udvidet med tech- og finanskompetencer, så det lille team nu dækker hele det nødvendige kompetencefelt. .

Det handler om nudging – siger han. Muligheden for at være med i folks hverdag, vil vi bruge til at uddanne, inspirere og lave incentives i forhold til det helt almindelige forbrug. Gøre folk klogere på hvilken impact de har, inspirere til at ændre forbrug og så belønne.

Læs også: Rabat til medlemmer: CSR.dk er mediepartner på SB Nordic

”Vi kalder det i al ydmyghed ”morgendagens loyalitetsprogram”. Vi prøver at lægge alle de værktøjer, vi har brugt til at sælge ting i vores tidligere jobs som reklame-, finans- og bæredygtighedsfolk, bruge dem til at drive forandring gennem denne her betalingsløsning. Tænk på de point du får for at flyve med et flyselskab. Her er din belønning for at flyve, som er skidt for klimaet, muligheden for at flyve endnu mere! Det må kunne gøres anderledes,” siger Mathias Wikström.

Man skylder nok at sige, at endnu er projektet her ikke blevet til virkelighed. Det sker først senere i dette første halvår af 2019. I Sverige. Planen er så at udvide til andre nordiske markeder fra 2020.

Hvor kommer data fra?
Men der er stadig spørgsmål nok at tage fat på. Hvordan beregner de f.eks. klimapåvirkningerne af et køb? Kræver det ikke data på alle produkter i verden? 

I første omgang bruger Doconomy det, som hedder Åland Indekset, som arbejder med gennemsnitlige satser for forskellige kategorier som f.eks. taxa, flyrejser, restaurantbesøg, frisør osv. Det indeks er bygget op på 5.000 virksomheders oplysninger til ThompsonReuters og Sustainalytics, og den information krydses så med information fra betalingsterminaler, hvor kortet eller appen er brugt.

Ideelt set vil Doconomy gerne have klimadata på produktniveau fra producenter og forhandlere. Det arbejder de på, både med de virksomheder, som er gået med i projektet, og med NGO’er, som vil tale med deres virksomhedspartnere om at donere data til Doconomy.

”Endnu er det kun virksomheder, som har valgt at gå med i Doconomy, hvis produkter tæller med. Kortet eller appen kan bruges alle steder, men det er ikke alle køb, vi kan regne med endnu. Lige nu har vi aftaler i hus med 10 virksomheder, men vi har mange andre forhandlinger i gang også med store detailkæder. Og indtil nu er der ikke nogen virksomheder, vi har henvendt os til, som har sagt nej,” fortæller Johan Pihl.

På sigt vil de gerne bygge verdens største bibliotek over CO2-impact på produktniveau. Det er den store ambition for fremtiden.

Lyt også til: CSR Agendaen #2: partnerskaber for bæredygtighed og innovation

”Det ville skabe et helt nyt sprog for miljøpåvirkninger for alle produkter. Vi ved godt, det er en meget stor ambition, men det er den slags, der skal til,” afslutter Mathias Wikström.

Du kan møde Doconomy på Sustainable Brands Nordic d. 24. januar 2019. Læs mere og gå til tilmelding her. (Medlemmer af CSR.dk får 50 procent rabat på deltagelsesgebyret. Brug koden CSRMEDLEM50). 

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

29.11.2024Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

25.11.2024COPENHAGEN APPS

Sponseret

Det rigtige ESG-rapporteringsværktøj sikrer compliance

21.11.2024Industriens Fond

Sponseret

Podcast: Kunderne vil vide, hvad dit CO2-footprint er. Kan du svare?

18.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

ESRS-læringsrejsen

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

access2innovation
Morgenmøde
Vitual A2i Talk: Visions for improved trade relations with Africa

Boosting trade relations between Denmark and the African continent with a focus on value chains and sustainable transition.

Dato

06.12.2024

Tid

09:30

Sted

Virtualt