Kan man få flere klimaløsninger gennem sine rejser?

I en rejsebranche, der var helt nede og ligge under corona, skiller virksomheden Goodwings sig ud med sin insisteren på at gøre en positiv forskel i verden. Nøglen til en sund udvikling har vist sig at ligge i klimadata – og løsninger.

Grafik: Goodwings.

11.08.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Goodwings, Goodwings, Goodwings – hvem er det nu de er? Kort fortalt er de en rejsebooking-platform, men med den store forskel fra f.eks. Expedia, at deres forretningsmodel er bygget op om impact. Mest muligt positiv af slagsen.

Siden 2018 har virksomheder været målgruppen, efter man de første par år efter Goodwings start i 2016 fokuserede på privatkunder, NGO-samarbejde og donationer til at fremme Verdensmål. I løbet af de næste år byggede Goodwings en pæn forretning op med salg af overnatninger for omkring 30 millioner i 2019 og tocifrede væksttal måned for måned samme år.

Men så blev det 2020. Og så stoppede alt. Op mod 98 procent af omsætningen forsvandt. På grund af corona.

Læs også: Klar til start: Nu kommer der ikke flere ændringer til EU's rapporteringsstandarder

Goodwings var nødt til at afskedige to tredjedele af sine medarbejdere i 2020. Og der var brug for at tænke alvorligt over fremtidens forretningsmodel.

”Nogle kunder var allerede begyndt at efterspørge data på CO2. Men i foråret 2020 ringede jeg til omkring 50 af vores bedste kunder og spurgte dem, hvad der var vigtigst for dem. Efter at have talt med dem, stod det klart, at mens de satte pris på at deres rejseaktivitet kunne bidrage til at forskellige NGO’er fik flere midler, så var det at rejse på en mere bæredygtig måde ved at blive strategisk vigtigt,” fortæller Christian Møller-Holst, som er direktør for Goodwings.

Med den idé lykkedes det Goodwings midt i det første corona-år at rejse ny kapital, som man efter aftale med investorer og bestyrelsen skulle bruge på at udvikle et Net Zero Travel-koncept, som kunne tilbyde kunderne.

Data og investeringer, der neutraliserer
Fra marts 2022 har markedstilbuddet og forretningsmodellen ligget fast. Virksomheder betaler for et abonnement og forpligter sig til at foretage sine bookinger fra fly, hotel, tog og bil på goodwings.com. Til gengæld får de tredjeparts-kontrollerede klimadata for alle virksomhedens rejser.

Derudover er Goodwings løfte til kunderne, at hvis de bruger den udledningsberegner, som Goodwings stiller til rådighed, hvori alle CO2-udledende aktiviteter på en rejse indgår, så sørger Goodwings for at investere i biofuel og skovprojekter, i et omfang så udledningerne hhv. reduceres og neutraliseres.

”Vi beregner, gemmer data til kunden, håndterer CO2 reduktion og neutralisering og afleverer en rapport med al information, som kan indgå direkte i kundens dekarboniserings-arbejde og rapportering. Og alt hvad vi køber, sker i kundens navn for at skabe mest mulig transparens,” fortæller Christian Møller-Holst.

Pengene til investeringerne kommer fra den kommission, Goodwings modtager fra bookingerne. Der er tale om ca. fem procent af virksomhedens samlede forbrug af rejser. Goodwings tjener således ikke penge på at sælge rejser, men på abonnementsprisen.

Stifter af og direktør for Goodwings, Christian Møller-Holst, er den centrale figur i Goodwings udviklingshistorie fra privatkunder, NGO'er og verdensmål ved begyndelsen i 2016 til det nuværende fokus på klimaløsninger og virksomhedskunder. Foto: Goodwings.

”Kommissionen bliver sat ind på en klimakonto, som hver kunde har. Dem bruger vi så på at købe biofuels eller plante skov – og vel og mærke altid i kundens navn. Så kunderne får pengene tilbage i form af klimaløsninger, som de kan bruge i deres regnskab,” siger Christian Møller-Holst.

I dag er Goodwings omsætning på niveau med året før corona. Hovedparten af væksten ligger i Skandinavien, Storbritannien, Canada, Italien, Holland og en række sydamerikanske markeder.

Har investeringerne faktisk impact?
Alle projekter, som Goodwings investerer i, følger de bedst mulige standarder og faste principper, som deres advisory board bestående af klimaeksperter har hjulpet med at fastlægge. For skove betyder det, at alle projekter er certificeret af den internationale organisation Verified Carbon Standard (VCS), mens al biofuel er certificeret i overensstemmelse med EU-Kommissionens certificeringssystem.

“Kan vi garantere med 100 procents sikkerhed, at der ikke er noget som helst uorden noget sted overhovedet? Det kommer vi nok aldrig til at kunne. Men vi har valgt de bedst mulige tilbud efter at have rådført os med dygtige og vidende mennesker. Vi kan ikke alle skulle være eksperter og kunne forstå og kontrollere, vi er nødt til at operere med et vist omfang af tillid, ellers kan vi aldrig komme nogen vegne,” understreger Christian Møller-Holst.

I forhold til biofuels handler kritikken også om, hvorvidt det er den rigtige løsning på rejsebranchens udledninger.

”Vi ved jo også godt, at endemålet er brint eller e-fuels eller noget lignende. Men realistisk ligger det måske 40 år ude i fremtiden. Og i mellemtiden har vi mulighed for at udvikle et plantebaseret alternativ til fossile brændsler, så det vil vi gerne være med til,” siger Christian Møller-Holst.

Lige nu er biofuels – eller Sustainable Aviation Fuel (SAF) – stadig syv-otte gange dyrere end oliebaseret jetfuel, og vi kan reducere vores erhvervskunder med alt mellem 5 og 25% afhængig af hvor langt de typisk flyver”. Men ifølge Christian Møller-Holst er det stadig vanvittig vigtigt at investere i.

”Det handler om at skabe efterspørgsel. Det er manglen på den over de seneste 15 år, der gør, at selvom vi har kendt produktet siden 2008, så koster det 15 år senere stadig spidsen af en jetjager, fordi der kun er to producenter, der laver det, og ikke ret meget af det,” siger han.

Penge ad omveje
Ifølge Goodwingsdirektøren, har det klimalederskab, det er at gå ind og skabe efterspørgsel, helt manglet i rejsebranchen, fordi rejsemarkedet er så ekstremt fokuseret på pris.

”Det giver ikke meget plads til at genopfinde sig selv med en ny måde at tjene penge i markedet. Men det er det vi prøver at gøre. Ved bl.a. at give kunderne noget igen, som efterhånden kan være lige så vigtigt som penge: præcise scope 3-data og CO2 reduktioner. Og for ESG-teamet måske også investeringsbudgetter, som de ellers ikke har adgang til,” siger Christian Møller-Holst.

Det lyder jo godt, men havde vi ikke lige fået at vide, at virksomhederne ikke fik nogle penge tilbage fra Goodwings?

Læs også: 17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

”Jo, men vores indtryk er, at ESG-afdelinger i den størrelse virksomheder, vi arbejder med, stadig lider under ingen eller meget små budgetter at disponere over. Så de kan have svært ved at skabe de reduktioner, virksomheden ønsker. Så kan det, at vi gennem deres rejsebudgetter leverer certificerede, dokumenterede reduktioner udgøre en slags budget ad omveje,” forklarer Christian Møller-Holst.

Pokkers scope 3...
Goodwings’ eget langsigtede mål for succes er at have fjernet 50 millioner tons CO2 fra atmosfæren inden 2030 og at have gjort det muligt for SMV’er at lave net zero-rejser. Med håbet om at inspirere til andre tiltag i retning af bæredygtighed hos deres kunder.

Men på den korte bane, hvad skal Goodwings så? 

”Vi oplever, at det for mange virksomheder er virkelig svært at håndtere scope 3-udledninger. Så vi skal gøre noget for at få forklaret, at det kan man godt. F.eks. ved at se på sine rejseaktiviteter,” siger Christian Møller-Holst.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

08.02.2024CSR.dk

Genbrugssten får et ordentligt markedsskub med ny aftale

08.02.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

AKKC er klar med nyt klimaregnskab

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online