Kampen mod madspild fortsætter

Der er gået 10 år med kamp mod madspild, og fremtiden vil byde på endnu flere madspildsprodukter og engagerede forbrugere, vurderer stifter af Danmarks største bevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad.

I løbet af seks år har danskerne mindsket deres madspildet med 14.000 ton. Arkivfoto..

17.07.2018

CSR.dk

Det siger stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, til Dansk Handelsblad. I år er det 10 år siden, hun stiftede bevægelsen, men kampen bliver ved. 

”Jeg tror, at kampen mod madspild om 10 år bliver så integreret og forankret i hele værdikæden fra jord til bord, at man ikke længere snakker om det. Man gør noget aktivt for at reducere madspildet. Lige nu er det vigtigt at standardisere målingen af madspild", siger hun.

Det er en udvikling, som kædedirektør i Føtex, Thor Jørgensen, kan nikke genkendende til.

”Vi har sat os for at følge FN’s bæredygtighedsmål omkring reduceret madspild med 50 pct. inden 2030 i Salling Group og dermed også i Føtex. Vi har været inde og kigge på, hvilke muligheder vi har for at reducere madspild. Og det er klart, at vi har en hel palette. Lige fra hvordan vi arbejder med leverandører til emballage og butikkerne”, siger han.

Større fokus på madspild
Danskerne har i løbet af de seneste seks år reduceret madspild med 14.000 ton, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen. Spildet af mad er både blevet mindsket i detailhandlen, hos producenterne og blandt forbrugerne selv.

”Jeg tror, at fokus på madspild fra nu af kun bliver større og større. Når alle lavt hængende frugter er høstet, skal vi arbejde dybere med problemet”, siger Selina Juul.

Hun pointerer, at resultatet vidner om, at kunderne tager madspild alvorligt og forventer, at supermarkederne engagerer sig aktivt i kampen mod madspild.

Indsats i branchen
Siden 2008 har Rema 1000 arbejdet aktivt for at undgå madspild. I samarbejde med Stop Spild Af Mad har dagligvarekæden blandt andet indført styk-rabatter i stedet for mængderabatter, nedsatte priser på datovarer, single-pakker med kød og brød, samt nye produkter, som er lavet af overskudsvarer, skriver Dansk Handelsblad.

Netto har i 2017 reduceret dets madspild med tre procent (svarende til 500 ton), mens man i Salling Group som helhed har mindsket spildet med 27,7 procent fra 2014 til 2017.

I 2017 nåede Fakta sit laveste niveau af madspild i 14 år for mere end 20 millioner kroner.

Selina Juul mener, at vi kan vente os en ny trend mod madspild.

I dag fremstiller flere danske fødevareproducenter madspildsprodukter, som for eksempel supper, der er lavet på skæve tomater og brødchips af daggammelt brød.

Læs også: Mærsk starter nyt projekt mod madspild 

”Den tendens kommer vi til at se meget mere til”, siger Selina Juul.

- JJK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

04.09.2024CSR.dk

Pensionsselskaberne rykker på den grønne omstilling

02.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Virksomheder bliver nødt til at forsøge at forudsige fremtiden

30.08.2024VIA University College

Sponseret

For få danskere har den indre bæredygtighed der er nødvendig for at nå klimamålene

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K