København vil gøre hoteltekstiler cirkulære

Anvendelsen af tekstiler på hotellerne i København påvirker miljøet, så for at fremme bæredygtigheden har kommunen udgivet en rapport med anbefalinger, der skal skubbe brugen i en cirkulær retning. Hotel Clarion ved lufthavnen er blandt dem, der arbejder på sagen.

Hotel Clarion Copenhagen Airport er blandt de hoteller, der allerede arbejder med at fremme bæredygtigheden på tekstilfronten, sådan som Københavns Kommunes rapport lægger op til. Eksempelvis er man gået over til kun at bruge hvide tekstiler, som holder længere end de farvede. Foto: Clarion.

27.06.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Den slags påvirker selvsagt også miljøet på en række områder. Turistorganisationen Wonderful Copenhagen har derfor fastlagt en ambition for 2030 om, at ‘turismen i Storkøbenhavn skal gøre en positiv forskel for lokal og global bæredygtig udvikling’, som det hedder.

Og på rådhuset har Københavns Kommune fornyelig udgivet en rapport, der skal være med til at fremme bæredygtigheden på et af de specifikke områder, der påvirker miljøet i regionen, nemlig anvendelsen af tekstiler på byens mange hoteller.

Om tekstilprojektet

  • Undersøgelsen har primært anvendt data indsamlet direkte fra hoteller, indsamlere af brugte tekstiler og leasingvirksomheder. 61 procent af alle hoteller i København har leveret data og information, som blev indsamlet af PlanMiljø.
  • Undersøgelsen estimerer, at der er 479 tons tekstiler (14 kg/hotelseng) i cirkulation, og der bliver nyindkøbt 121 tons (3,5kg /hotelseng) årligt, hvilket fører til et udslip på 3.000 tons CO2 under produktionen.
  • 71 procent af hotellerne beholder og recirkulerer deres brugte uniformer og arbejdstøj ved personaleudskiftning.
  • 44 procent rapporterer, at de donerer deres kasserede tekstiler til organisationer, der indsamler brugte tekstiler med henblik på genbrug eller genanvendelse. Det skyldes delvist mangel på en central politik samt mangel på tid og kapacitet blandt personalet til at bringe de bortskaffede tekstiler til en tøjcontainer.

Kilde: Urban Waste

Rapporten ’Increasing the Circularity of Hotel Textiles’ lægger, som navnet antyder, op til at øge cirkulariteten af hoteltekstiler, hvilket indebærer dels at forlænge tekstilernes brugsfase så lang tid som muligt, gennem holdbart design, reparationer og recirkulering internt på hotellerne, og dels at sikre at kasserede tekstiler, og de materialer de indeholder, bliver genbrugt og/eller genanvendt andre steder.

Som optakt til rapporten har kommenen undersøgt, hvordan hotellerne håndterer tekstiler i dag, og hvilke potentialer der er, for at de i højere grad kan genbruge og genanvende deres tekstiler. Konkret estimerer rapporten, at der årligt indkøbes cirka 121 tons ny sengelinned, køkkentekstiler og arbejdstøj, og at der er 479 tons i cirkulation.

Og selvom majoriteten (over 90 procent målt i vægt) af hoteltekstiler leases, kan både hoteller og leasingvirksomheder påtage sig ansvaret for at sikre cirkulære tekstiler. Leasingvirksomheder kan tilbyde mere holdbare tekstiler og sikre, at tekstiler recirkuleres til genbrug eller genanvendelse, når hotellerne ikke længere vil bruge dem.

Tilsvarende kan hotellerne i deres leasingkontrakter stille krav om, at leasingvirksomheder følger cirkulære principper. De kan ligeledes sørge for at de arbejdsuniformer, de selv ejer, er holdbare og bliver genbrugt/genanvendt efter de ikke mere kan bruges på hotellet, påpeger rapporten.

Udfordringer for alle parter
Det er dog ikke en opgave uden barrierer. Alle aktører – det være sig hoteller, leasingvirksomheder og indsamlere af brugte tekstiler – er ifølge rapporten ’udfordret af begrænsede markeder for genbrug og genanvendelse af hoteltekstiler og arbejdstøj’.

På den baggrund er kommunen nået frem til fem konkrete løsninger til at fremme cirkulariteten på hotellerne:

  • Genanvendelse af sengelinned og andre tekstiler med minimum 50 procent bomuld til industriklude
  • Genbrug af arbejdsuniformer i virksomheder/organisationer i Afrika syd for Sahara
  • Direkte donation af sengelinned og håndklæder for genanvendelse i herberger for hjemløse
  • Upcycling af bortskaffede gæstehåndklæder til rengøring eller køkkentekstiler
  • Upcycling af duge til køkkenuniformer.

Derudover er der de omkring 10 ton tekstiler af forskellig art (primært tøj), som hotelgæsterne årligt efterlader på værelserne. Ifølge rapporten bliver disse tekstiler enten doneret til indsamling eller – oftere – afleveret som hittegods, som dansk lovgivning kræver.

Københavns politi fortæller imidlertid, at de sender alle de tekstiler, der leveres til dem, til forbrænding grundet manglende kapacitet til at gennemgå lommer for genstande med sensitiv personlig information. Her anbefaler rapporten, at man som hotelejer skal ’få sin brancheorganisation til at lobbye for, at politiet donerer de indleverede tekstiler til indsamlingsorganisationer’.

”Vi har ikke selv et konkret mål for at mindske vores forbrug endnu, men det er jeg helt overbevist om, at vi nok skal få”, siger general manager Jesper Olesen om sit hotels tekstilstrategi. Foto: Clarion.

Hotel vil gerne have tekstilmål
Et af de hoteller i kommunen, der arbejder med bæredygtighed på bl.a. tekstilagendaen, er Clarion ved Københavns lufthavn, hvor klimaet i den grad også er kommet på dagsordenen for nyligt.

Her fortæller general manager Jesper Olesen, at man gennem længere tid har sørget for at aflevere nedslidt linned, uniformer og lign. til genbrug, genanvende slidte håndklæder til klude og i øvrigt reparere så meget som muligt.

Kommunens udspil er derfor ikke noget nyt for hotellet, men heller ikke uden udfordringer.

”Vi er certificeret under ISO 14001, så på den måde forpligter vi os til at forbedre vores processer hele tiden, hvilket vi også gør omkring tekstilerne. Rent praktisk er jeg dog ikke sikker på, at det er muligt at blive helt cirkulær her, mens det måske er mere realistisk i køkkenet, hvor man kan minimere sit spild ret meget”, siger han.

Læs også: Studie: CSR er god PR for amerikanske hoteller

Det er storaktøren Berendsen, som selv har et bredt fokus på sit forbrug, der leverer alle tekstiler til Clarion, og derfor er et tæt samarbejde med og ikke mindst krav til dem også helt essentielt for at udvikle området, påpeger Jesper Olesen.

Clarion er ejet af den norske kæde Nordic Choice Hotels, hvor man har samlet sin indsats for social ansvarlighed under konceptet WeCare. Her er tekstilcirkulationen ikke et specifikt punkt, men i Kastrup ser man gerne det ændre sig.

”Det kunne være glimrende at få en linnedmålsætning med i WeCare. Vi har ikke selv et konkret mål for at mindske vores forbrug endnu, men det er jeg helt overbevist om, at vi nok skal få. Og det kan vi sagtens sætte selv, det behøver ikke ske på kæde- eller koncernniveau”, understreger Jesper Olesen.

Fra Clarion Copenhagen Airports side ville man i så fald sætte et mål pr. gæst, hvilket ifølge direktøren vil kræve noget information fra Berendsen, som han dog er sikker på, man nok skulle finde ud af.

På Clarion i Kastrup sørger man bl.a. for at reparere de ansattes uniformer så vidt muligt. Foto: Clarion.

Borgmester: Miljøprofil skal løftes yderligere
Indsatsen omkring tekstilgenbrug blev til i regi det netop afsluttede projekt Urban Waste, der løb fra den 1. juni 2016 til den 31. maj 2019. Under det har Københavns Kommune også igangsat forløb omkring affaldshåndtering fra krydstogtsskibe, mere bæredygtige events og minimering af madspild fra hoteller.

Det er nødvendigt på grund af det pres, turister såvel som københavnere, der bruger byen, lægger på hovedstadens ressourcer, lyder det fra stedfortrædende teknik-og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

”Vi [er] nødt til over en bred kam at arbejde for mere bæredygtighed, så vi passer godt på København og undgår de miljøproblemer, som masseturisme har medført mange andre steder i verden,” siger hun og fortsætter:

”København har allerede en stærk miljøprofil. Vi har flere miljøcertificerede hoteller og mange grønne, økologiske spisesteder. Men vi skal ud i langt større skala, hvis det virkelig skal batte noget. Derfor håber jeg også, at vi med de fire Urban Waste-initiativer kan sætte nye mål og standarder for hele turistbranchen,” siger Karina Vestergård Madsen.

Læs også: Har affald en fremtid?

Urban Waste arbejdede med i alt 21 initiativer, hvoraf København var involveret i de nævnte fire initiativer. Derudover deltog 11 andre europæiske byer og regioner samt en række internationale universiteter i projektet med forskellige initiativer med et formål om at skabe læring om, hvordan initiativerne kan bidrage til en mere bæredygtig turisme i fremtiden.

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark