Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

Indsatsen for anstændige jobs dækker mange og meget forskellige emner. Men det er ikke et blankt lærred. Arbejdet har været i gang i mere end 100 år.

Essensen i anstændige jobs er arbejdgivere der tilbyder ordentlige vilkår - inklusive sikkerhed. .

05.05.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da CSR.dk for mere end et halvt år siden besluttede, at vi ville have et tema om anstændige jobs i 2020, vidste vi ikke, at coronakrisen ville få emnet til at fremstå ekstra aktuelt. Fordi krisen gør, at effekten af ikke at have fokus på anstændige jobs, fremstår ekstra tydelig.

De oplagte eksempler er arbejderne i de globale forsyningskæder i f.eks. Asien. Uden mulighed for at organisere sig til fælles repræsentation over for arbejdsgivere kan man ikke protestere og blive inddraget når fabrikken lukker ned eller det modsatte. Og uden en ordentlig løn, når der ikke er krise, kan man ikke sikre sig selv og sin familie til de svære perioder.

Mere overraskede blev nogle af os nok over, hvor sårbare en del virksomheders medarbejdere er i USA, og hvordan det påvirker hele samfundets modstandskraft negativt. F.eks. betyder ingen ret til løn under sygdom, at covid-19-smittede går på arbejde, for at sikre sig mod en fyring der ellers vil komme efter kort tids fravær.

I Danmark har krisen i nogen grad hjulpet med at besvare spørgsmålet om, hvordan anstændige jobs ser ud, og hvad det basalt set handler om.

Hvilke forhold og vilkår tilbyder en virksomheds sine medarbejdere i en krisesituation? Hvor hurtig er man til at afskedige? Hvem mister sit arbejde først – er det unge, ældre, flygtninge, handicappede? Hvis man er nødt til at fyre folk, har de så de nødvendige kompetencer til at få et andet job i en anden organisation?

En klar omend bred definition
At få blik for dette er relevant, fordi ”anstændige jobs” kan komme til at virke som et blankt lærred, hvor man kan male alt, man måtte have lyst til, hvis blot det har noget at gøre med at have medarbejdere i sin virksomhed. Men lærredet er ikke blankt.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO) har arbejdet for at fremme anstændige jobs siden 1919, og de definerer anstændigt arbejde sådan her:

“Decent work sums up the aspirations of people in their working lives. It involves opportunities for work that is productive and delivers a fair income, security in the workplace and social protection for families, better prospects for personal development and social integration, freedom for people to express their concerns, organize and participate in the decisions that affect their lives and equality of opportunity and treatment for all women and men.”

Det meste af det, der er i den definition er noget, man har forhandlet og lovgivet sig frem til i Danmark og en række andre lande. Men i de fleste er det ikke sådan. Til gengæld er det at være med til at skabe anstændige jobs nærmest et Kinder-æg af forbedringer - for det enkelte menneske og for samfundet. 

"Anstændige jobs er det man kalder et "SDG sweet-spot", fordi det, hvis man skaber forandring her, vil lede til ikke blot et bedre indkomstgrundlag blandt arbejdere i produktionslande, men oveni det vil det få positive afledte effekter på sundhed, ernæring, stop for børnearbejde, uddannelse, lighed, osv.," siger Mikkel Stenbæk Hansen, der som direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel arbejder med anstændige jobs i en række multistakeholderprojekter.

Samme mål, forskellige metoder
Uanset om ens virksomhed primært operer ude eller hjemme, er ambitionen og definitionen altså den samme. Men der er alligevel en verden til forskel på, hvordan man kan og skal tilrettelægge og prioritere sin indsats, afhængigt af om arbejdet foregår i Dhaka eller Dalby.

Hos CSR.dk beskæftiger vi os oftest med forholdene i Dhaka, og hvordan virksomheder kan arbejde gennem sin leverandørkæde. Den vinkel vil også være at finde i dette tema. F.eks. har en af temapartnerne, BSR, bidraget med en række artikler, som fokuserer på kvinders muligheder for anstændige jobs i forsyningskæder.

Men vi har denne gang også vendt blikket mod Dalby og har talt med et hotel og en erhvervsfremmeorganisation om, hvad anstændige jobs er, når de arbejder med dem.

Både Sinatur-hotellerne og Erhvervshus Fyn har således for nylig givet sig selv et serviceeftersyn ved brug af SDG Action Manager. Den proces gav klarhed over, at det sådan set går rigtig fint, men at der godt kunne strammes op i formalia på de indre linjer. For Erhvervshus Fyn landede det også sådan, at linket mellem øget digitalisering, som er et område de opfordrer fynske virksomheder til at omfavne helhjertet, og anstændige jobs kom til at fremstå tydeligt og med væsentlighed.

Temaet kommer til at ligge på CSR.dk’s forside frem til begyndelsen af juni 2020. Vi fylder nye artikler på med jævne mellemrum – fra både Dhaka og Dalby.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online