Investorer ser ikke værdien af bæredygtighed

Der er stor forskel på, hvor meget værdi virksomhederne selv mener, at deres bæredygtighedsarbejde skaber for forretningen, og den værdi investorerne oplever, viser Accenture-rapport.

17.11.2014

CSR.dk

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture. Billedtekst: Foto: Accenture..

Virksomhederne er langt fra gode nok til at fortælle investorerne om deres bæredygtigheds-indsatser og vise, hvilken værdi arbejdet skaber for forretningen. Derfor bliver virksomhederne sjældent belønnet af investorerne for bæredygtighedsarbejdet.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Accenture i samarbejde med investornetværket UN Principles for Responsible Investment.

I undersøgelsen svarer hele 57 procent af toplederne, at deres bæredygtighedsstrategi skaber værdi for forretningen, og 38 procent af disse svarer tilmed, at de kan sætte tal på værdiskabelsen. Til sammenligning er det kun henholdsvis ni procent og syv procent af investorerne, der er af samme holdning. Faktisk efterspørger ni ud af ti investorer i undersøgelsen, at bæredygtighed i højere grad indgår i de officielle regnskabspræsentationer fra virksomhederne.

Læs også: Ja tak til bæredygtig business

Omvendt efterspørger toplederne mere klarhed fra investorerne om, hvad de konkret ønsker for at kunne belønne virksomhederne i form af investeringer. 

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor, og det munder ud i en tosidet problematik: På den ene side klager toplederne over, at investorerne ikke spørger nok til bæredygtighedsindsatserne og ikke belønner virksomhederne i tilstrækkelig grad for deres arbejde på den front. På den anden side siger investorerne, at de ikke kan få øje på, at virksomhederne skaber synderlig værdi gennem bæredygtighed, og dermed kan de ikke belønne virksomhederne for det. Det betyder, at virksomhederne risikerer at gå glip af investeringer og dermed vækst”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture.

De finansielle strukturer er en barriere
Noget tyder dog på, at bedre kommunikation mellem de to parter ikke er vejen frem alene for at løse problematikken. Undersøgelsen peger på, at måden, som hele den finansielle sektor er bygget op på, udgør en barriere for, at investorerne kan fokusere mere på bæredygtighed.

Hele 71 procent af investorerne svarer, at virksomhedernes tiltag på bæredygtighedsfronten besværliggøres af, at finansielle investeringer ofte er kortsigtede, og halvdelen (49 procent) svarer, at kvartalsregnskaber udgør en barriere for indførelse af bæredygtighed i virksomhedsvurderinger, fordi de ikke giver plads til de mere langsigtede strategier: 

Om undersøgelsen

Rapporten baserer sig på interviews (16 respondenter, to danske) og en spørgeskemaundersøgelse (67 respondenter) blandt topledere fra finansielle virksomheder og investorer fra UN Principles of Responsible Investment verden over. 

”Vores undersøgelse peger på, at der er en række indbyggede strukturer i den finansielle sektor, der modvirker en udvikling hen mod en mere bæredygtig økonomi. Mange investorer har historisk haft et udgangspunkt med ’negativ screening’ af virksomhedernes arbejde med bæredygtighed for at finde de virksomheder i markedet, det er bedst at undgå. Tilmed er vurderinger sjældent blevet kommunikeret ud i markedet, og det efterlader virksomhederne i mørket omkring prioriteringer”, siger Kristoffer Hvidsteen og fortsætter: 

”En række finansielle virksomheder har nu skiftet tilgang og anvender i stedet for en ’positiv screening’, der går ud på at vælge de virksomheder, der præsterer bedst inden for bæredygtighed. Det kombinerer investorerne med at gå i tættere dialog med virksomhederne omkring bæredygtighed. Det er en meget positiv udvikling, for dermed kommer positive elementer som bæredygtighed mere i betragtning, når en virksomheds værdi fastsættes. Nu mangler vi bare, at investorerne giver guidance til markedet omkring virksomhedernes præstationer, ligesom vi ser det med mere traditionelle finansielle vurderinger. Det er noget af det, der skal til for at skabe transformation mod en bæredygtig økonomi”, vurderer Kristoffer Hvidsteen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams