Indonesisk havnestrategi åbner muligheder for dansk eksport

Indonesien vil gerne have dansk hjælp til at få landets maritime infrastruktur til at fungere bedre. Potentialet for industriens danske virksomheder er stort, vurderer både minister og branchefolk.

Havnen i Bitung på Sulawesi skal moderniseres, bl.a. med assistance fra Maersk Line. Flere danske virksomheder ventes at få foden inden for i Indonesien som følge af landets havnestrategi. Foto: Flickr/Silke Baron.

26.10.2015

CSR.dk

Det danske kongehus, Udenrigsministeren og en række erhvervsfolk har netop været på statsbesøg i Indonesien, og det var bestemt ikke kun et høflighedsvisit. Den formellem årsag til besøget var således 70-året for Indonesiens uafhængighed og 65-året for etableringen af diplomatiske relationer med Danmark, men de to landes kommercielle samarbejde var også i fokus.

Læs også: Danmark fordobler eksport af vandteknologi til Kina

Det kom blandt andet til at handle om den store asiatiske nations infrastruktur, og nærmere bestemt den maritime del af samme. Indonesiens godt 250 millioner indbyggere er således spredt ud over mere end 3000 beboede øer, og det giver landet nogle enorme udfordringer i at få det hele til at hænge sammen, skriver Børsen.

Masser af øerne mangler nemlig ordentlige havne og effektive forbindelser med de omkringliggende øer, og det hæmmer udviklingen i eksempelvis landets produktionssektor, hvor flere danske virksomheder allerede er til stede.

Derfor har den indonesiske regering med præsident Joko Widodo i spidsen fremlagt en maritim strategi, som bl.a. skal indeholde dansk ekspertbistand. Det vil give muligheder for endnu flere danske virksomheder, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

"Den indonesiske udenrigsminister kom med nogle usædvanligt konkrete meldinger om, hvad de godt kunne tænke sig at få hjælp til. Det er simpelthen alt fra kystbevogtning og fiskerikontrol til skibsdesign og havnebyggeri. Og det hele kan vi faktisk byde ind med. Så jeg tror bestemt, at det strategiske og langsigtede samarbejde, vi fik beseglet under statsbesøget, vil kunne give Danmark nogle nye eksportmuligheder," siger han til Børsen i forbindelse med besøget.

Mærsk allerede i gang
Præsident Widodo har afsat 40 mia. kr. til strategien, der bl.a. indebærer ny- eller udbygning af 24 kommercielle havne, og i den planlægningsfase, der skal gå forud for arbejdet, ser eksempelvis det rådgivende ingeniørfirma Niras gode muligheder.

"Det er vigtigt at gå ind og analysere på de forskellige behov både for person- og godstransport, så man ikke ofrer penge på havnebyggeri, der måske slet ikke er behov for. Vi har lavet havneplaner både for Filippinerne og Maldiverne og har derfor ret stor erfaring med, hvordan man får et ørige til at hænge sammen," siger chefen for Niras' havneenhed, Jesper Harder, til Børsen.

Et konkret projekt, der allerede er undervejs, er udviklingen af havnen i byen Bitung på nordspidsen af øen Sulawesi i landets østlige del, hvor Mærsks lokale division vil assistere i en modernisering af faciliteter og forbindelser til glæde for det lokale erhvervsliv – og på sigt også Mærsk selv.

Projektet har således både sociale og miljømæssige perspektiver, men også et økonomiske sigte, der gerne "… på et tidspunkt skulle udmønte sig i flere lyseblå containere fyldt med tun og kokos," som chef for Maersk Line Indonesia, Jakob Friis-Sørensen, siger til Børsen.

Stor aftale til Vestas
Ligeledes på Sulawesi, der er Indonesiens fjerde største ø med knap 20 millioner indbyggere, har Vestas indgået partnerskab med Asia Green Capital Partner om opførelsen af en stor vindmøllepark, der forventes at producere cirka 220 GW om året. Og i hovedstaden Jakarta er en energieffektiv kontorbygning ved navn Gran Rubina netop åbnet. Den er designet i et samarbejde mellem den danske tegnestue AG5 og et indonesisk arkitektfirma, og disse to projekter vækker optimismen hos Kristian Jensen.

”AG5 og Vestas’ succes på det indonesiske marked beviser, at danske virksomheder har nogle af løsningerne på vækstøkonomiernes udfordringer, og med myndighedssamarbejde, Danidas erhvervsinstrumenter, udsendte handelsmedarbejdere og vækstrådgivere skal vi blive endnu bedre til at matche vækstøkonomiernes behov med danske kompetencer og virksomheder,” siger Udenrigsministeren til ministeriets hjemmeside.

Læs også: Danske vækstmuligheder i omstilling til grøn transport

I alt 62 danske virksomheder fra de fire fokusområder cleantech, det maritime, agribusiness og design deltog ifølge Udenrigsministeriet i statsbesøget.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)