Ikea med ny klimapolitik: Vil kun bruge genanvendelige materialer

Ikea er på banen med ny ambitiøs klimaplan, der satser 100 procent på genbrug og CO2-neutral transport. Målsætningerne har potentiale til at inspirere andre virksomheder til en omlægning, mener klimatænketanken Concito.

Ikea melder om historisk strategiændring: Virksomheden vil udfase alt bruge af materialer, der ikke kan genbruges. Sådan lyder en af målsætningerne i møbelkoncernens "People & Positive Planet"-plan. Arkivfoto..

11.06.2018

CSR.dk

Ikea vil udelukkende bruge materialer, der kan genbruges. Udmeldingen er en del af Ikeas miljø- og klimaplan, der indebærer en større omlægning af koncernens indkøbspraksis. Fra 2030 vil møbelgiganten f.eks. stoppe alt salg af engangsplast.

Læs også: Finske biler skal køre på madrester fra Ikea

”Gennem vores størrelse og rækkevidde har vi mulighed for at inspirere og gøre det muligt for en million mennesker at leve bedre liv, inden for planetens grænser”, siger Ikeas strategichef Torbjörn Lööf.

Ved at gå fra engangsservice, sugerør og engangsposer i plastik til bæredygtige løsninger som bioplast fremstillet af blandt andet resterne fra sukkerrørsproduktionen samt omlægge sine transportmetoder, så de bliver CO2-neutrale, vil Ikea blive en cirkulær virksomhed.

Her er målet, at Ikea i 2030 skal have reduceret sit CO2-aftryk med 80 procent sammenlignet med år 2016.

”Alt det plast, vi sælger, skal være genanvendt eller biobaseret og kunne recirkuleres. Det betyder, at produktionen skal ændres til at være cirkulær”, siger Jonas Engberg, bæredygtighedschef i Ikea Danmark, til Politiken.

Derudover er en af målene fra ’People & Planet Positive”-planen at booste salget af solceller. Senest har Ikea selv investeret over 10 mia. kr. i genanvendelig energi.

Lige nu sælger Ikea solcelleanlæg til kunder i fem lande, og fem nye er på vej. Men i Danmark ser det anderledes ud, fordi politikken på området spænder ben.

”Vi er lidt udfordrede af, at tilskudsreglerne for solenergi hele tiden laves om i Danmark, og det forvirrer forbrugerne. Men vi skal nok nå derhen. Vores strategi er både at arbejde på, at apparater og lamper bruger mindre strøm, men også at vi kan levere mere bæredygtig energi”, siger Jonas Engberg.

Ikea sætter en retningspil
Med en årlig omsætning på knap 300 milliarder kroner før moms er de ambitiøse målsætninger noget, der skaber røre i andedammen. Ikea er en af verdens største virksomheder med varehuse i omtrent 50 lande.

Det er derfor af stor betydning for resten af markedet, når en virksomhed af den kaliber beslutter sig for at gå de ekstra mil.

”Ikea har en særlig forpligtelse, fordi de netop har en forretningsmodel, der er baseret på et meget stort forbrug af ressourcer og et stort salg. Planen viser, at Ikea er med i den kategori af globale ambitiøse virksomheder, der rykker og sætter de en retningspil for hele branchen”, siger Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito, til Politiken.

Læs også: Ikeas kyllinger skal være bæredygtige (igen)

Han peger samtidig på, at Ikea potentielt kan have startet en trend, og at flere virksomheder vil følge trop med lignende forretningsmodeller med tanke på klimaet.

- EST

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet