Ikea med ny klimapolitik: Vil kun bruge genanvendelige materialer

Ikea er på banen med ny ambitiøs klimaplan, der satser 100 procent på genbrug og CO2-neutral transport. Målsætningerne har potentiale til at inspirere andre virksomheder til en omlægning, mener klimatænketanken Concito.

Ikea melder om historisk strategiændring: Virksomheden vil udfase alt bruge af materialer, der ikke kan genbruges. Sådan lyder en af målsætningerne i møbelkoncernens "People & Positive Planet"-plan. Arkivfoto..

11.06.2018

CSR.dk

Ikea vil udelukkende bruge materialer, der kan genbruges. Udmeldingen er en del af Ikeas miljø- og klimaplan, der indebærer en større omlægning af koncernens indkøbspraksis. Fra 2030 vil møbelgiganten f.eks. stoppe alt salg af engangsplast.

Læs også: Finske biler skal køre på madrester fra Ikea

”Gennem vores størrelse og rækkevidde har vi mulighed for at inspirere og gøre det muligt for en million mennesker at leve bedre liv, inden for planetens grænser”, siger Ikeas strategichef Torbjörn Lööf.

Ved at gå fra engangsservice, sugerør og engangsposer i plastik til bæredygtige løsninger som bioplast fremstillet af blandt andet resterne fra sukkerrørsproduktionen samt omlægge sine transportmetoder, så de bliver CO2-neutrale, vil Ikea blive en cirkulær virksomhed.

Her er målet, at Ikea i 2030 skal have reduceret sit CO2-aftryk med 80 procent sammenlignet med år 2016.

”Alt det plast, vi sælger, skal være genanvendt eller biobaseret og kunne recirkuleres. Det betyder, at produktionen skal ændres til at være cirkulær”, siger Jonas Engberg, bæredygtighedschef i Ikea Danmark, til Politiken.

Derudover er en af målene fra ’People & Planet Positive”-planen at booste salget af solceller. Senest har Ikea selv investeret over 10 mia. kr. i genanvendelig energi.

Lige nu sælger Ikea solcelleanlæg til kunder i fem lande, og fem nye er på vej. Men i Danmark ser det anderledes ud, fordi politikken på området spænder ben.

”Vi er lidt udfordrede af, at tilskudsreglerne for solenergi hele tiden laves om i Danmark, og det forvirrer forbrugerne. Men vi skal nok nå derhen. Vores strategi er både at arbejde på, at apparater og lamper bruger mindre strøm, men også at vi kan levere mere bæredygtig energi”, siger Jonas Engberg.

Ikea sætter en retningspil
Med en årlig omsætning på knap 300 milliarder kroner før moms er de ambitiøse målsætninger noget, der skaber røre i andedammen. Ikea er en af verdens største virksomheder med varehuse i omtrent 50 lande.

Det er derfor af stor betydning for resten af markedet, når en virksomhed af den kaliber beslutter sig for at gå de ekstra mil.

”Ikea har en særlig forpligtelse, fordi de netop har en forretningsmodel, der er baseret på et meget stort forbrug af ressourcer og et stort salg. Planen viser, at Ikea er med i den kategori af globale ambitiøse virksomheder, der rykker og sætter de en retningspil for hele branchen”, siger Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito, til Politiken.

Læs også: Ikeas kyllinger skal være bæredygtige (igen)

Han peger samtidig på, at Ikea potentielt kan have startet en trend, og at flere virksomheder vil følge trop med lignende forretningsmodeller med tanke på klimaet.

- EST

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online