Hvordan ser fremtidens energilandskab ud?

Energikonference 2022 blev mandag afviklet i Esbjerg, og emnerne spændte bredt fra fremtidens fjernvarme og offshore vind i Nordsøen til CO2-lagring og de nødvendige kompetencer, der skal til. Krigen i Ukraine har understreget fællesnævneren: Der skal fart på.

26.04.2022

CSR.dk

For niende år i træk afholdt Maskinmestrenes Forening i samarbejde med Dansk Fjernvarme mandag den største energikonference udenfor hovedstadsområdet i Danmarks energimetropol Esbjerg.

I samarbejde med politikere, eksperter og virksomheder tog konferencen pulsen på energi- og klimapolitikken, og gav sine bud på svarene på, hvor udfordringerne og mulighederne ligger for fremtidens energiforsyning.

Klimamål 2025 blev vedtaget foråret 2021, en landbrugsaftale kom på plads i oktober, finanslovsaftalen i december, og nytårsønskerne havde fokus på grøn energi. Reduktionsmålet på 70 procent i drivhusgasser i 2030 kunne synes indenfor rækkevidde med disse og flere initiativer, der skal skabe et grundlag for tusindvis af nye arbejdspladser.

Der skal eksempelvis etableres 10 GW havvind i den danske del af Nordsøen samt vindmøller og solceller på land, ligesom der skal bygges og tilkobles nye energiøer i Nordsøen og på Bornholm. Nye private og offentlige Power-to-X-værdikæder og sektorkoblinger er etableret for at øge behovet for grøn strøm og for at fabrikere grønne energiprodukter, og de første skibe med e-metanol og CO2-neutral ammoniak er søsat.

"Energipolitik er nu også blevet sikkerheds-, finans- og udenrigspolitik, med krigen i Ukraine som det ulykkelige bagtæppe. Vi har desuden talt om, hvor vigtig det er at energieffektivisere så meget som muligt, hvilket måske er blevet lidt overset i alle de år, hvor energipriserne var lave. Endelig har vi været omkring det enorme potentiale for både vedvarende energi og CO2-lagring i Nordsøen," sagde formand for Maskinmestrenes Forening, Lars Have Hansen, da han tilfreds kommenterede på dagens forløb.

En samfundsopgave for hele værdikæden
Også direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, deltog med budskabet om, at fremtidens grønne energi er en fælles opgave.

"Udover at stå overfor aktuelle klimaudfordringer, hvor en grøn energisektor er en central del af løsningen, er vi også blevet ramt af en krig på europæisk grund, der kalder på uafhængighed af russisk naturgas. Vi skal trække på alle de grønne energikilder, vi kan, for at sikre en stærk, uafhængig og grøn energiforsyning i Danmark. Der skal mere fart på, samtidig med at forsyningssikkerheden hele tiden skal være i top," siger han.

Til at debattere fremtidens energi deltog også repræsentanter fra blandt andre TEKNIQ, Aalborg Universitet, Vattenfall, Ørsted, INEOS, HØST PtX Esbjerg, Aalborg Portland og SYNERGI samt politikere fra såvel regeringspartiet som oppositionen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle