Hvad er business casen for CSR i de store virksomheder?

Repræsentanter for Novo Nordisk og Mærsk kommer med deres bud på, hvordan CSR er relevant i dag, og hvad det kræver af virksomheden.

Lene Bjørn Serpa (tv) og Susanne Stormer er enige om, at der er kommet flere dimensioner på CSR-arbejdet..

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Lene Bjørn Serpa, ansvarlig for ’organisational engagement’ og rapportering i Mærsk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen ser god ud, især fordi de fleste er holdt op med at tale om ’CSR’. I dag handler det i højere grad om bæredygtighed eller om ESG, hvis man er investor. Begge er bredere begreber, der for virksomheder rækker udover ansvarlighed til også at omfatte risici og muligheder. Det er især de to perspektiver, der driver en ’business case’, der kan gøres op i penge.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Ja, business casen har ændret sig. Før handlede casen meget om at opgøre effektivitetsforbedringer i penge på bundlinjen. Det går aldrig af mode, men i dag er der flere strenge at spille på, for der er kommet meget mere fokus på det strategiske arbejde med bæredygtighed og dermed bl.a. hvordan bæredygtighed også kan drive vækst på toplinjen.

Vedtagelsen af FNs Verdensmål og Parisaftalen på klima har været med til at sætte bæredygtighed højere op på den offentlige agenda, og det betyder at kunderne, medarbejderne og ikke mindst investorerne er kommet meget mere med end tidligere. Derfor handler business casen i dag også om adgang til markeder, kapital og talent.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det lidt banale svar er, at det er afgørende at have en klar forståelse for, hvilke issues indenfor den brede bæredygtighedsagenda er strategisk relevante for forretningen og hvordan. Det kræver i praksis et tæt samarbejde på tværs af funktioner i virksomheden, og for at understøtte det bør der være en klar forankring af beslutningskraft i topledelsen.

Susanne Stormer, øverste ansvarlig for arbejdet med bæredygtighed i Novo Nordisk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen for CSR er meget nemt beskrevet: Uden CSR, ingen business. Virksomheder i dag forventes ganske enkelt at kunne dokumentere, at de optræder ansvarligt, og at de bidrager til en mere bæredygtig samfundsudvikling. Kan de ikke det, går kunder, jobsøgende og risikovillige penge andre steder hen.

Egentlig har jeg aldrig været vild med business case logikken, fordi den reducerer det til et noget-for-noget spørgsmål. Det bliver rent instrumentelt. Men jeg anerkender at den virker mange steder, hvor de andre logikker ikke lige har lydhørhed. Og det vigtigste er vel at vi bevæger os i den nødvendige retning.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Jeg tror, at det, vi har set, er forskellige logikker eksistere side om side; med skiftende vægt. Der er det moralske imperativ – det at opføre sig ordentligt og gøre det rigtige – som stadig har en stor plads i debatten. Der er den forretningsdrevne CSR, som lægger vægt på, at det også skal kunne ses på bundlinjen. Og så har vi den seneste udvikling, hvor det er et mere eksistentielt vilkår for at drive forretning.

Parallelt med det, har vi jo også nyere begreber som ESG og bæredygtig forretning. Det sidste kræver, at man først og fremmest er helt skarp på, at virksomheden i sit formål bidrager positivt til bæredygtig udvikling i samfundet, og dermed gør det til omdrejningspunktet for alle beslutninger og handlinger. Og så skal man kunne dokumentere, at virksomhedens aktiviteter ikke gør skade på mennesker, miljø og samfund.

Det er en stor, nogle vil sige umulig fordring, men ikke desto mindre må det være det man stræber efter, hvis der skal være mening med bæredygtigheden. Det er med andre ord ikke nok at vise ’gode gerninger’, og man kan ikke købe aflad.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det helt afgørende er, at bæredygtighed og samfundsansvar er fundamentet for forretningen. Man kommer et stykke ved ’bare’ at efterleve de krav, der stilles i lovgivning og standarder, men hvis det at udvise samfundsansvar bliver reduceret til ren compliance, giver det ikke noget. Det er det samme som at gå i motionscenter og trække lidt i maskinerne for at få det overstået.

Hvis man derimod vil være ’fit’ og fremtidssikret, må man have en klar plan for, hvorfor man driver forretning, hvad man ønsker at opnå, og hvordan man vil komme derhen. Og – ja, så kommer man ikke udenom at skulle forholde sig til samfundsansvar og bæredygtighed.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

04.09.2024CSR.dk

Pensionsselskaberne rykker på den grønne omstilling

02.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Virksomheder bliver nødt til at forsøge at forudsige fremtiden

30.08.2024VIA University College

Sponseret

For få danskere har den indre bæredygtighed der er nødvendig for at nå klimamålene

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

27.08.2024Sustainor

Sponseret

10 gode råd til at vælge den rette IT-løsning inden for ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K