Hurtigere og langsomme partnerskaber er begge vigtige

Hvad er bedst til at lave systemiske forandringer: hurtige partnerskaber med dem, der i forvejen løber forrest eller de langsommere, hvor man har alle med, høj som lav? Louise Koch fra Dell Technology deler sine erfaringer fra IT-branchen.

Dell er med i partnerskabet Next Wave Plastics, som vil indsamle og bruge affaldsplast før det når ud i havet. Foto: Lonely Whale.

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det er ligesom det kendte afrikanske ordsprog: Hvis du vil hurtigt afsted, så gå alene. Hvis du vil nå langt, så gå sammen. Det kan man også godt bruge om samarbejder, der er målrettet store, fælles udfordringer,” siger Louise Koch. 

Hun er ansvarlig for Dell Technologys (Dell) bæredygtighedsindsats i Europa, Mellemøsten og Afrika og har indvilliget i at dele nogle af Dells erfaringer med samarbejdsprojekter med CSR.dk.
 

Louise Koch fra Dell Technology ser store perspektiver i at skabe forandring i stor skala gennem samarbejde og teknologi..

Dell deltager i en lang række partnerskaber. Mange af dem handler om at finde måder at bruge Dells produkter og services til at bidrage til en positiv udvikling i verden. F.eks. ved at hjælpe børn få adgang til uddannelse til at reformere det indiske sundhedssystem og give adgang til sundhedsydelser for millioner af mennesker.

To formål: compliance og innovation
Her skal det dog handle om den slags projekter, som vil samle aktører med fælles interesser om at skabe systematiske forandringer. Om to meget forskellige partnerskabsprojekter: Responsible Business Alliance og Next Wave Plastics, som dog har det til fælles, at Dell var med til at etablere begge to.

Responsible Business Alliance (RBA) er et 15 år gammelt branchesamarbejde, som oprindeligt arbejdede med en fælles Code of Conduct. I dag er fokus på complianceværktøjer og tre hovedprojekter inden for mineraler, arbejdstagerrettigheder og bedre fabrikker.

Next Wave Plastics blev lanceret i slutningen af 2017 som et samarbejde mellem otte virksomheder. Målet er at udvikle en helt ny supply chain baseret på plastikaffald indsamlet før det rammer havet. HP og IKEA meldte sig ind i gruppen i 2018.

”For Dell er det ene partnerskab ikke bedre end det andet. De er og kan helt forskellige ting,” siger Louise Koch.

Fart versus skala
Hun fortsætter med at beskrive RBA som en decideret medlemsorganisation med et ty- deligt compliance-fokus med udgangspunkt i en fælles Code of Conduct auditprogrammer og kapacitetsopbygning i globale elektronik-leverandørkæder. RBA’s 140 medlemmer mødes til to årlige samlinger, mens specialiserede arbejdsgrupper arbejder mellem disse på temaer som f.eks. migrantarbejdere og arbejdstid.

”Dynamikken i den type initiativer er jo ofte, at der altid er nogle frontløbere, og nogle der holder lidt mere igen. Som en på frontløberholdet kan den forskel på ambitioner godt ind i mellem opleves lidt frustrerende. Til gengæld kræver systemiske forandringer i stor skala, at man har de fleste med,” siger Louise Koch.

Få og store kan rykke hurtigt
Next Wave Plastics er en helt anden type samarbejde, hvor nu 10 virksomheder har forpligtet sig til over flere år både at reducere deres brug af plast i produkter og emballage, og til at bruge mere plastik indsamlet før det når havet.

Det kræver noget materiale-innovation, og Next Waves medlemmer deler erfaringer med det formål at øge anvendelsesmu- lighederne for genbrugsplast og derigennem skabe et markedstræk. De arbejder samtidig på at opbygge en global, omvendt leverandørkæde til indsamling af plastik før det når havet.

”Next Wave Plastics er mere er en ’coalition of the willing’, drevet af innovation og iværksætter-ånd. Det går hurtigere. Til gengæld har man så kun dem med, som sidder om bordet. Visionen er dog, at arbejdet bidrager til business casen for genbrugsplast, og at det kan være med til at skabe en helt ny industri, som mange flere vil nyde godt af,” siger Louise Koch

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle