Hurtigere og langsomme partnerskaber er begge vigtige

Hvad er bedst til at lave systemiske forandringer: hurtige partnerskaber med dem, der i forvejen løber forrest eller de langsommere, hvor man har alle med, høj som lav? Louise Koch fra Dell Technology deler sine erfaringer fra IT-branchen.

Dell er med i partnerskabet Next Wave Plastics, som vil indsamle og bruge affaldsplast før det når ud i havet. Foto: Lonely Whale.

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det er ligesom det kendte afrikanske ordsprog: Hvis du vil hurtigt afsted, så gå alene. Hvis du vil nå langt, så gå sammen. Det kan man også godt bruge om samarbejder, der er målrettet store, fælles udfordringer,” siger Louise Koch. 

Hun er ansvarlig for Dell Technologys (Dell) bæredygtighedsindsats i Europa, Mellemøsten og Afrika og har indvilliget i at dele nogle af Dells erfaringer med samarbejdsprojekter med CSR.dk.
 

Louise Koch fra Dell Technology ser store perspektiver i at skabe forandring i stor skala gennem samarbejde og teknologi..

Dell deltager i en lang række partnerskaber. Mange af dem handler om at finde måder at bruge Dells produkter og services til at bidrage til en positiv udvikling i verden. F.eks. ved at hjælpe børn få adgang til uddannelse til at reformere det indiske sundhedssystem og give adgang til sundhedsydelser for millioner af mennesker.

To formål: compliance og innovation
Her skal det dog handle om den slags projekter, som vil samle aktører med fælles interesser om at skabe systematiske forandringer. Om to meget forskellige partnerskabsprojekter: Responsible Business Alliance og Next Wave Plastics, som dog har det til fælles, at Dell var med til at etablere begge to.

Responsible Business Alliance (RBA) er et 15 år gammelt branchesamarbejde, som oprindeligt arbejdede med en fælles Code of Conduct. I dag er fokus på complianceværktøjer og tre hovedprojekter inden for mineraler, arbejdstagerrettigheder og bedre fabrikker.

Next Wave Plastics blev lanceret i slutningen af 2017 som et samarbejde mellem otte virksomheder. Målet er at udvikle en helt ny supply chain baseret på plastikaffald indsamlet før det rammer havet. HP og IKEA meldte sig ind i gruppen i 2018.

”For Dell er det ene partnerskab ikke bedre end det andet. De er og kan helt forskellige ting,” siger Louise Koch.

Fart versus skala
Hun fortsætter med at beskrive RBA som en decideret medlemsorganisation med et ty- deligt compliance-fokus med udgangspunkt i en fælles Code of Conduct auditprogrammer og kapacitetsopbygning i globale elektronik-leverandørkæder. RBA’s 140 medlemmer mødes til to årlige samlinger, mens specialiserede arbejdsgrupper arbejder mellem disse på temaer som f.eks. migrantarbejdere og arbejdstid.

”Dynamikken i den type initiativer er jo ofte, at der altid er nogle frontløbere, og nogle der holder lidt mere igen. Som en på frontløberholdet kan den forskel på ambitioner godt ind i mellem opleves lidt frustrerende. Til gengæld kræver systemiske forandringer i stor skala, at man har de fleste med,” siger Louise Koch.

Få og store kan rykke hurtigt
Next Wave Plastics er en helt anden type samarbejde, hvor nu 10 virksomheder har forpligtet sig til over flere år både at reducere deres brug af plast i produkter og emballage, og til at bruge mere plastik indsamlet før det når havet.

Det kræver noget materiale-innovation, og Next Waves medlemmer deler erfaringer med det formål at øge anvendelsesmu- lighederne for genbrugsplast og derigennem skabe et markedstræk. De arbejder samtidig på at opbygge en global, omvendt leverandørkæde til indsamling af plastik før det når havet.

”Next Wave Plastics er mere er en ’coalition of the willing’, drevet af innovation og iværksætter-ånd. Det går hurtigere. Til gengæld har man så kun dem med, som sidder om bordet. Visionen er dog, at arbejdet bidrager til business casen for genbrugsplast, og at det kan være med til at skabe en helt ny industri, som mange flere vil nyde godt af,” siger Louise Koch

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

Relateret indhold

14.07.2025CSR.dk

Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K