Hurtigere og langsomme partnerskaber er begge vigtige

Hvad er bedst til at lave systemiske forandringer: hurtige partnerskaber med dem, der i forvejen løber forrest eller de langsommere, hvor man har alle med, høj som lav? Louise Koch fra Dell Technology deler sine erfaringer fra IT-branchen.

Dell er med i partnerskabet Next Wave Plastics, som vil indsamle og bruge affaldsplast før det når ud i havet. Foto: Lonely Whale.

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det er ligesom det kendte afrikanske ordsprog: Hvis du vil hurtigt afsted, så gå alene. Hvis du vil nå langt, så gå sammen. Det kan man også godt bruge om samarbejder, der er målrettet store, fælles udfordringer,” siger Louise Koch. 

Hun er ansvarlig for Dell Technologys (Dell) bæredygtighedsindsats i Europa, Mellemøsten og Afrika og har indvilliget i at dele nogle af Dells erfaringer med samarbejdsprojekter med CSR.dk.
 

Louise Koch fra Dell Technology ser store perspektiver i at skabe forandring i stor skala gennem samarbejde og teknologi..

Dell deltager i en lang række partnerskaber. Mange af dem handler om at finde måder at bruge Dells produkter og services til at bidrage til en positiv udvikling i verden. F.eks. ved at hjælpe børn få adgang til uddannelse til at reformere det indiske sundhedssystem og give adgang til sundhedsydelser for millioner af mennesker.

To formål: compliance og innovation
Her skal det dog handle om den slags projekter, som vil samle aktører med fælles interesser om at skabe systematiske forandringer. Om to meget forskellige partnerskabsprojekter: Responsible Business Alliance og Next Wave Plastics, som dog har det til fælles, at Dell var med til at etablere begge to.

Responsible Business Alliance (RBA) er et 15 år gammelt branchesamarbejde, som oprindeligt arbejdede med en fælles Code of Conduct. I dag er fokus på complianceværktøjer og tre hovedprojekter inden for mineraler, arbejdstagerrettigheder og bedre fabrikker.

Next Wave Plastics blev lanceret i slutningen af 2017 som et samarbejde mellem otte virksomheder. Målet er at udvikle en helt ny supply chain baseret på plastikaffald indsamlet før det rammer havet. HP og IKEA meldte sig ind i gruppen i 2018.

”For Dell er det ene partnerskab ikke bedre end det andet. De er og kan helt forskellige ting,” siger Louise Koch.

Fart versus skala
Hun fortsætter med at beskrive RBA som en decideret medlemsorganisation med et ty- deligt compliance-fokus med udgangspunkt i en fælles Code of Conduct auditprogrammer og kapacitetsopbygning i globale elektronik-leverandørkæder. RBA’s 140 medlemmer mødes til to årlige samlinger, mens specialiserede arbejdsgrupper arbejder mellem disse på temaer som f.eks. migrantarbejdere og arbejdstid.

”Dynamikken i den type initiativer er jo ofte, at der altid er nogle frontløbere, og nogle der holder lidt mere igen. Som en på frontløberholdet kan den forskel på ambitioner godt ind i mellem opleves lidt frustrerende. Til gengæld kræver systemiske forandringer i stor skala, at man har de fleste med,” siger Louise Koch.

Få og store kan rykke hurtigt
Next Wave Plastics er en helt anden type samarbejde, hvor nu 10 virksomheder har forpligtet sig til over flere år både at reducere deres brug af plast i produkter og emballage, og til at bruge mere plastik indsamlet før det når havet.

Det kræver noget materiale-innovation, og Next Waves medlemmer deler erfaringer med det formål at øge anvendelsesmu- lighederne for genbrugsplast og derigennem skabe et markedstræk. De arbejder samtidig på at opbygge en global, omvendt leverandørkæde til indsamling af plastik før det når havet.

”Next Wave Plastics er mere er en ’coalition of the willing’, drevet af innovation og iværksætter-ånd. Det går hurtigere. Til gengæld har man så kun dem med, som sidder om bordet. Visionen er dog, at arbejdet bidrager til business casen for genbrugsplast, og at det kan være med til at skabe en helt ny industri, som mange flere vil nyde godt af,” siger Louise Koch

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Derfor skal I vælge en professionel samarbejdspartner til vask og håndtering af jeres tekstiler

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Sinatur Hotel og Konference samarbejder med Textilia om at nedbringe hotelkædens klimaaftryk

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

80 procent af vores leverandører er nu med

01.03.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

“Hvis alle holder kortene tæt til kroppen, rykker vi os ingen vegne”

29.02.2024CSR.dk

Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark