Hul igennem til danskernes vilje til bæredygtighed

Det siges tit, at bæredygtighed bliver mere og mere vigtigt for danskerne. To dugfriske undersøgelser dokumenterer nu påstanden. Vi skal bare have lidt hjælp til, at finde ud af hvordan vi gør det.

Kilde: Hansen & Ersbøll Agenda.

20.06.2018

CSR.dk

Den første af de to undersøgelser, hvor Arla har kortlagt danskernes viden om bæredygtighed og adfærd i dagligdagen, viser, at danskerne er optaget af bæredygtighed. Mere end hver tredje dansker mener endda, at det er forbrugerne selv, der har det primære ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. Men samtidig med, at bæredygtighed fylder i bevidstheden, aner danskerne grundlæggende ikke, hvordan de vælger en bæredygtig livsstil til.

Så selvom størstedelen af danskerne vil gerne leve bæredygtigt, er danskerne også i vildrede over, hvordan det egentlig kan lade sig gøre i praksis. Mens vi ivrigt sorterer skrald og smider tøjet til genbrug, siger mere end seks ud af ti danskere nemlig også, de ikke ved, hvad der egentlig er bæredygtigt eller ej.

Den anden undersøgelse, som er iværksat af rådgivervirksomheden Hansen & Ersbøll Agenda med støtte fra Tuborgfondet, understøtter konklusionen om at danskerne mangler viden. I denne undersøgelse indrømmer hver tredje dansker, at de har svært ved at finde ud, hvordan de bedst kan bidrage til gøre en forskel i det store regnestykke for at få en bedre verden.

Arla-undersøgelsens resultater

Forbrugernes viden om og holdning til bæredygtighed
• 76 procent af danskerne går op i at leve bæredygtigt.
• 64 procent af danskerne mener, at det er svært at finde ud af, hvad der er bæredygtigt.
• Kun 32 procent af danskerne føler sig velinformerede om, hvad bæredygtighed er.
• 37 procent af forbrugerne mener, at de har det primære ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. 30 procent mener, at ansvaret ligger hos politikerne, og 19 procent mener at ansvaret ligger hos virksomhederne.

Top fem over, hvad danskerne forbinder med bæredygtighed
1. Øge genanvendelse: 87 procent
2. Bruge grøn energi: 87 procent
3. Undgå forurening af naturen: 85 procent
4. Reducere madspild: 83 procent
5. Reducere udledningen af drivhusgasser (fx CO2): 81 procent

Forbrugernes adfærd i forbindelse med bæredygtighed
36 procent af danskerne har gjort en stor indsats for at leve bæredygtigt. 65 procent af danskerne ønsker at blive mere bæredygtige.

Top fem over ting, som danskerne allerede gør for at bidrage til et bæredygtigt samfund:
1. Jeg sorterer mit affald: 71 procent
2. Jeg afleverer mit tøj til genbrug: 62 procent
3. Jeg har reduceret mit strømforbrug markant: 37 procent
4. Jeg køber økologisk: 37 procent
5. Jeg har reduceret mit vandforbrug markant: 30 procent

Danskerne synes heller ikke de gør nok selv

Kun hver tredje ung (33 procent) svarer ja til, at de synes, de selv gør nok for at opføre sig bæredygtigt i hverdagen. For den samlede befolkning er det tal 43 pct.

Lotte Hansen, partner Hansen & Ersbøll Agenda, er bekymret over, at størstedelen af danskerne ikke svarer bekræftende på, at de ved, hvordan de kan bidrage til en bedre verden i deres hverdag.

”Der er faktisk tarveligt at medier, politikere og eksperter glemmer at tale om, hvad vi selv kan gøre. Det er jo en falliterklæring, at så mange ikke aner, hvad de skal gøre.”

Hvad har det med min pension at gøre?
Lidt i underkanten af konklusionen fra Arlas undersøgelse, hvor mere end hver tredje dansker mener, at omstilling er forbrugernes ansvar, så siger Hansen & Ersbøll-undersøgelsen at hver fjerde dansker mener, det har stor betydning at opføre sig bæredygtigt, når de køber ind. Til gengæld er den helt gal, når det kommer til deres pensionsopsparing. Kun 11 procent af danskerne mener, at deres investeringskroner har betydning for verdens bæredygtighed.

Hver dansker får i gennemsnit 1 mio. kr. (i alt) ud i pension til sig selv. Men om den i årenes løb er investeret i projekter, der gavner verden, er vi ligeglade med.

”Den muskel til at forandre verden er der alt for få, der bruger og så kan det næsten være lige meget, om de så udskifter hele opgange med elsparepærer,” siger Lotte Hansen. Hun kalder det grænsende til fejlinformation af en hel befolkning, når så få ved, hvad de skal gøre.

Det giver muligheder
Danskerne vil altså tage mere ansvar men har brug for hjælp til at orientere sig. Den situation behøver ikke være en dårlig nyhed.

”På en måde er det en stor trøst, at de unge faktisk selv siger, at de ikke gør det godt nok. For så er der da en vilje til at handle,” siger Lotte Hansen, der med Hansen & Ersbøll Agenda også er initiativtager til bevægelsen #iloveGlobalGoals, der vil motivere særligt unge til at handle mere bæredygtigt i hverdagen.

Arlas landedirektør i Danmark, Jakob B. Knudsen, er begejstret for forbrugernes ønske om at leve bæredygtigt, men synes dog, at virksomhederne skal spille en større rolle end undersøgelsen lægger op til.

”Hvis forbrugerne for alvor skal gøre en forskel, ligger der først og fremmest et stort ansvar hos virksomhederne. Det er vores opgave at gøre det let for danskerne at træffe bæredygtige valg. Dels ved at gøre værdikæden og produkterne mere bæredygtige. Og dels ved at hjælpe forbrugerne med information og vejledning til, hvordan de træffer grønne valg i supermarkederne og i hjemmet,” siger

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online