HP spurter fra strømaftale
I stedet for kun at overholde aftale om at spare 10 pct. strøm i løbet af et år, regner Hewlett-Packard Danmark nu med at spare hele 20 pct.
I stedet for kun at overholde aftale om at spare 10 pct. strøm i løbet af et år, regner Hewlett-Packard Danmark nu med at spare hele 20 pct. Firmaet har allerede løbet så stærkt med at igangsætte spareinitiativer, at energiforbruget forventes reduceret med det dobbelte i løbet af det første år. Besparelserne er endda opnået i en ny energirigtig kontorbygning.
Da den administrerende direktør for it-virksomheden Hewlett-Packard Danmark (HP), Keld Jersild Olsen, skrev under på en såkaldt kurveknækkeraftale med Elsparefonden i oktober måned sidste år, gjorde han det bindende for HP at nedsætte strømforbruget med 10 pct. det første år. Til sammenligning ligger besparelsesmålene gennemsnitlig på 2-3 pct. om året, når offentlige institution indgår en kurveknækkeraftale med Elsparefonden.
Ud fra det antal mennesker vi er, og at vores hovedkontorbygning i Allerød er ny og bygget meget energieffektivt, beregnede energikonsulenter, at vi skulle gå efter at spare 10 pct. på energien i løbet af tre år. Men det syntes vi ikke var ambitiøst nok. Vi satte derfor et mål om at nedsætte strømforbruget med 10 pct. alene det første år. Men det var åbenbart stadig ikke nok for vores spareivrige medarbejdere, som allerede har nedsat energiforbruget med 20 pct. om måneden i de første fem måneder, hvor kurveknækkeraftalen har løbet. Denne besparelse regner vi med fortsætter, så vi opjusterer derfor vores sparemål for hele året til 20 pct. Det kan altså give markante resultater, hvis man går målrettet ind i en kurveknækkeraftale, så jeg kan kun anbefale andre private som offentlige virksomheder at indgå en sådan aftale, siger Keld Jersild Olsen.
Formålet med en kurveknækkeraftale med Elsparefonden er at nedsætte elforbruget med forpligtende mål for, hvor meget der skal spares. For at leve op til aftalen har HP motiveret og inspireret medarbejdere på firmaets årlige miljødag og nøje gennemgået strømforbruget i samarbejde med et konsulentfirma. HP bruger også løbende Elsparefonden til sparring, rådgivning og kampagnematerialer. Desuden sørger Elsparefonden for, at HP kan følge el-forbruget på timeniveau, så man kan se, hvor man særligt skal sætte ind med strømbesparelser.
Sparer med skinner og ventilation
Blandt de mange spareforanstaltninger, som HP allerede har sat i gang, er de to vigtigste elspareskinner på alle arbejdsstationer og nedsættelse af hastighed på ventilationsanlæg i dagtimerne, samt at det går helt i dvaletilstand om natten og i weekender. Men også opsætning af lysfølere i hele bygningen, indførelse af lavenergipærer, delvis slukning af udendørsbelysning, mindre nedkøling i serverrum samt urstyring af printere har skåret pænt på el-regningen hos HP. De 20 pct. der forventes spares i løbet af første år svarer til 390.000 kilowattimer eller en besparelse på 500.000 kr.
Vi ønsker at gå endnu længere. Så nu indfører vi også lysfølere og urstyrere på udvalgte apparater og installerer skumringsrelæ til lysregulering på eksempelvis parkeringspladsen. Vi regner med engangsudgifter på i alt 130.000 kr., så det er stadig en rigtig god forretning alene i det første år. Og i de efterfølgende år bliver det jo til endnu flere penge, siger Keld Jersild Olsen.
Inponeret over spareiver
Hos Elsparefonden er man imponeret over spareiveren hos HPs medarbejdere:
HP var i forvejen en foregangsvirksomhed med sit aggressive mål om at spare 10 pct. det første år, men 20 pct. besparelse i en ny bygning er imponerende. Det viser, at det betaler sig at gøre en målrettet indsats, og at en kurveknækkeraftale er godt værktøj til støtte for indsatsen. Og alle de mange penge, der er sparet er jo til gavn for både miljøet og virksomheden, fortæller Christian Jarby, kundechef for det offentlige i Elsparefonden, som primært har til opgave at sikre elbesparelser i husholdningssektoren og den offentlige sektor.