HP om bæredygtighed: Vores leverandører skal forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

Bæredygtighed, miljø, sociale krav og cirkulær økonomi fylder for lidt i forretningsmodeller og udbud, mener elektronikproducenten HP, og det er områder, som virksomheder skal forstå og inddrage, hvis de vil samarbejde den amerikanske gigant.

Blækpatroner er et af de områder, hvor HP gennem længere tid har gjort en indsats for at forbedre genbruget..

29.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Som en af verdens største producenter af primært computere og printere, har amerikanske HP et solidt forbrug af diverse råmaterialer, ligesom brugen af selskabets produkter medfører et omfattende ressourceforbrug, ikke mindst af papir og strøm.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

På den baggrund har virksomheden da også sat sig en række bæredygtige målsætninger for sine produktion og forsyningskæde, der for eksempel skal reducere CO2-udledningen og vandforbruget, og øge andelen af vedvarende energi i driften.

I den forbindelse har man samtidig sat sig for at arbejde indgående med den cirkulære økonomi og anvende principperne til at sætte genanvendelses af råmaterialer i system, således at man kan fastholde deres værdi i langt højere grad end i dag.

Hvis disse målsætninger skal være realistiske, så skal HP’s mange samarbejdspartnere med ombord, ikke mindst selskabets omkring 700 leverandører. Det fortæller Nordic Sustainability Manager, Madeleine Bergrahm.

Nordic Sustainability Manager for HP, Madeleine Bergrahm, vil helst have leverandørerne til at samarbejde i stedet for at skære dem fra. Foto: HP.

“Vi har en Code of Conduct, som alle vores suppliers skal underskrive, og vi stiller de samme krav til alle slags leverandører verden over. Vi satser meget på at uddanne dem løbende; de skal forstå hvorfor vi gør, som vi gør. Det starter med ledelsen i virksomhederne, og efterfølgende bedømmer vi dem ud fra nogle scorecards, og det er helt tydeligt, at de uddannede gør det bedst på alle områder”, forklarer hun.

Har skilt sig af med leverandører
Det handler bl.a. meget om transparens og hvad produkterne indeholder. Som et led i det cirkulære arbejde i retning af renere produkter, er HP, som det første store IT-firma, blevet certificeret af organisationen GreenScreen, der vurderer risici omkring kemikalier, og det kan give udfordringer, hvis en leverandør ikke er indstillet på at aligne med eksempelvis den type principper.

”Vi har prøvet at leverandører ikke vil arbejde med de her ting og ikke tager i mod vores uddannelsestilbud, og det har ført til, at vi har afsluttet samarbejdet. Men vi vil hellere have dem med og dreje dem i vores retning”, siger Madeleine Bergrahm, og tilføjer at man generelt har skåret kraftigt i antallet af leverandører over de sidste fem-seks år.

En faktor, der kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, er den måde diverse projekter og opgaver bliver præsenteret for de virksomheder, der kunne tænkes at udføre dem. Her er der således en oplagt mulighed for at inddrage de elementer, som man fra HP’s side gerne ser opprioriteret.

HP Danmarks adm. direktør, Thomas Persson, savner bæredygtighed i såvel offentlige som private udbud. Foto: HP.

Læs også: Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

”Overordnet kunne vi godt tænke os, at der kom mere fokus på bæredygtighed i udbud, både offentlige og private, men her oplever vi, at der mangler lidt, og det er ikke kun i Danmark. Der er en tendens til, at prisen er lidt for meget i centrum og det andet bliver overset. På samme måde bør bæredygtighed og cirkulær økonomi også fylde mere i forretningsmodellerne”, siger adm. direktør for HP Danmark, Thomas Persson.

”Der er for få miljøkrav, og de vægtes for lavt. Og der bør også være flere sociale krav. Endelig oplever vi også i nogle tilfælde en diskrepans mellem hvad en virksomhed siger, og hvad den rent faktisk gør. Så det er på mange fronter, at der skal ske noget, men vi er også kun i begyndelsen af en ny kontaktmodel mellem os og vores leverandører, som skal give os nogle mere præcise handler”, supplerer Madeleine Bergrahm.

Det centrale her er ikke mindst, at man i højere grad er begyndt at sælge produkter som services. Igen er det med den cirkulære tankegang i baghovedet at man eksempelvis hæver barren i forhold til information om et produkts levetid, fx i form af livscyklusanalyser (LCA). Det kræver at ”kunderne tør købe på en anden måde”, som Madeleine Bergrahm formulerer det, ligesom en hvis intern forandring er nødvendig.

Længere ned i forsyningskæden – til gavn for alle
Indsatsen i forsyningskæden er noget HP vil arbejde videre med i de kommende år, forklarer Kirstie McIntyre, der er chef for selskabets Global Sustainability Operations og på den måde leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi.

Kirstie McIntyre, er chef for HPs Global Sustainability Operations og leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi. Foto: HP.

”Vi er stolte af det, vi har opnået indtil videre på recycling-området, og den transparens vi har omkring vores partnere. Nu skal vi så ned til næste niveau i vores supply chain og få endnu flere leverandører og underleverandører med, ligesom vi skal fortsætte dialogen med vores kunder, store som små, så de forstår den kulturelle ændring, der i vores optik skal ske omkring indkøb. Det er vejen til vores overordnede mål om at do more with less”, siger hun.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

Og som Madeleine Bergrahm pointerer: ”Det er jo til gavn for alle. Vi kan hjælpe andre industrier med at blive mere bæredygtige, både vores kunder og leverandører. Og de kan være sikre på, at vi gør det rigtige, etisk, miljømæssigt og socialt”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)