Hollandsk storby iværksætter omstilling til doughnut-økonomien

Amsterdam har netop vedtaget en økonomisk omstillingsplan, der fokuserer på cirkulære principper, social ansvarlighed og bæredygtighed - inspireret af model for en ny måde at tænke og måle samfundsøkonomi.

Gennem brugen af "The City Doughnut" skal Amsterdam kunne opnå en fuldstændig cirkulær og bæredygtig økonomi inden 2050. Foto: Amsterdam City Report Frontpage.

27.04.2020

CSR.dk

Den hollandske storby Amsterdams bystyre har for nylig vedtaget en ny strategi for en cirkulær økonomi i perioden mellem 2020 og 2025. Strategien bygger på den såkaldte doughnut-model, som i grafikken til højre, der er udarbejdet af den britiske økonom Kate Raworth. Det oplyser Information.dk

Den grønne ring i midten er den plads, menneskelig aktivitet har at udspille sig i, hvis den skal være i overenstemmelse med sociale og miljømæssige behov. De sociale behov er defineret ved de 17 verdensmål, mens miljøet har udgangspunkt i forståelsen af "planetary boundaries," grænser som ikke må overskrides, hvis det naturlige miljøs sundhedstilstand skal være bare nogenlunde. .

Amsterdam er den første by i verden, som har implementeret det byplanlægning og -udviklingsværktøj, som er udviklet på baggrund af den generelle Doughnut-model. Det er sket i et samarbejde mellem organisationerne the Doughnut Economics Action Lab, Circle Economy, C40 Cities and Biomimicry 3.8 - og Kate Raworth om værktøjet - the City Dougnut.

Samarbejdet er mundet ud i rapporten Amsterdam City Dougnut, der beskriver, hvordan byen planlægger en omstilling til den cirkulære strategi. I rapporten bliver det blandt andet vurderet, at storbyen når ud over det klimamæssige loft, den yderste cirkel, når det kommer til ansvaret for klimaforandringer, affaldshåndtering og belastning af naturen.

Amsterdam har således i sinde at omstille samfundet i overensstemmelse med dette omstillingsværktøj. Helt konkret skal byen reducere brugen af råmaterialer med 50 procent på ti år og opnå en fuldstændig cirkulær økonomi inden 2050. Herudover er der etableret målsætninger for 17 områder såsom fødevarer og organisk affald, produkter og byggebranchen, der blandt andet omhandler øget genanvendelse og mindre affaldsproduktion.

Vil du selv prøve The City Doughnut?

Får du lyst til selv at prøve kræfter med at anlægge et doughnut-perspektiv på dit kvarter, landsby, by, region eller land? Så kan du downloade rapporten om Amsterdam her. 

Og ved at udfylde en kort formular kan du få adgang til den næste og nyeste udgave på Doughnut Economics Action Labs website. Kate Raworth har på sin blog sagt, at man nok skal vente til slutningen af maj måned, men at de så vil kontakte alle, der har skrevet sig op.

Grundig monitorering
I takt med målenes implementering skal en kontinuerlig overvågning af udviklingen foretages, så den cirkulære proces kan udføres succesfuldt.

“Hovedformålet med denne monitorering er at kortlægge, i hvilken grad vores økonomi er blevet cirkulær, og hvor der er behov for en større indsats. Vi starter med at beregne den samlede byrde af råstoffer og materialer, som byen forbruger og producerer i form af affald. Med det som grundlag kan vi måle betydningen for CO2-udledninger og miljømæssige omkostninger”, meddeler byrådet i rapporten, som Information har oversat.

Overvågningen skal desuden fokusere på at vurdere de sociale områder, der er i udviklingen mod den cirkulære økonomi. Monitoreringen skal ske i samarbejde med virksomheder og initiativer fra Amsterdams borgere, der i øjeblikket arbejder med grøn omstilling.

Det sker blandt andet gennem Amsterdam Doughnut Coalition, der er et netværk bestående af mere end 30 lokale aktører, som arbejder med ideerne fra Doughnut Economics, f.eks lokalgrupper, SMV'er, forskere og lokalpolitikere. 

En anerkendt doughnut
Doughnut-modellen beskriver, hvordan samfundet og virksomheder kan bidrage til en økonomisk udvikling, der ikke er på bekostning af jordens velbefindende. Doughnut-økonomien sætter rammer for, hvordan økonomien skal tilgodese bæredygtighed og menneskelig velfærd, og cirkulære processer spiller en central rolle.

Den økonomiske teori er opkaldt efter en doughnut, da modellen tegner et billede af et dougnut-formet rum, hvor det er muligt at imødekomme menneskelige behov på en bæredygtig og social ansvarlig måde. Den omfatter to koncentriske cirkler, med en indre cirkel, der repræsenterer velfærd som sundhed, uddannelse, ernæring, ligestilling og arbejdsvilkår - disse er baseret på FN’s 17 Verdensmål, og en ydre cirkel som angiver grænserne for den miljøbelastning og ressourceforbrug, planeten kan klare. Mellem det sociale fundament og den naturmæssige loft, ligger der således donoughten. Se en kort animation her

Doughnut-teorien blev introduceret af Kate Raworths i 2012, og den efterfølgende bog 'Doughnut Economics' er siden blevet en international succes med oversættelser til flere sprog, og Kate Raworth har præsenteret modellen hos FN’s Generalforsamling, Verdensbanken, World Economic Forum, OECD, Europa Parlamentet, det britiske parlament samt ved flere universiteter, virksomheder og organisationer. 

I øjeblikket er hun i samarbejde med sine medarbejdere i gang med at udvikle Doughnut Economics Action Lab (DEAL), der har til formål at specificere og realisere en økonomi inden for de to cirkulære grænser. 

Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

DEAL er blandt andet i gang med at udvikle doughnut-modellen til de amerikanske storbyer Philadelphia og Portland og samarbejder med det internationale partnerskab for bæredygtige byer, C40, hvis sekretariat er placeret i København.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus