Hjælp at hente til de svære menneskerettigheder

Ny, gratis digital platform fra Institut for Menneskerettigheder gør det nemmere at vurdere firmapolitikker og procedurer. Det tilbud er en god hjælp til de mange danske virksomheder som er uafklarede om deres ansvar for menneskerettigheder.

Menneskerettigheder bliver af danske virksomheder ofte rapporeret om med henvisning til værdier, hvor det burde være en del af risikostyring, strategi og ledelse. .

25.06.2015

CSR.dk

Institut for Menneskerettigheder har gjort sine menneskerettighedsindikatorer for erhvervslivet frit tilgængelige på en ny platform (Human Rights Indicators for Business-platformen). På den digitale platform finder man mere end 1.000 indikatorer fordelt på 200 spørgsmål, som kan tilpasses ens virksomhed, så man ikke behøver at besvare alle 200 spørgsmål.

Gennemfører man øvelsen, står man til gengæld med et ganske klart overblik over, hvor ens virksomhed har huller i forhold til menneskerettigheder. Ligesom man ved om man er dækket ind i forhold til UN Guiding Principles om Human Right and Business.

Større krav fra EU og dermed i dansk lov
Sådan et overblik bliver der god brug for i løbet af de næste år. EU vedtog i 2014 et direktiv der skærper rapporteringskravene til europæiske virksomheder i forhold til menneskerettighederne. Det skal integreres i den danske selskabslovs §99A med virkning fra senest 2016.

En væsentlig forskel fra nu til da bliver, at det ikke længere vil være nok at erklære, at man ikke har en politik på området, men at man skal forklare hvorfor, man ikke har det. Det vil ifølge erhvervsfilosofi.dk betyde et skift for mange børsnoterede virksomheder i Danmark, som i dag ”…helt undlader at rapportere om menneskerettigheder.” Eller hvis de forklarer at de ikke har en politik, ”…er tendensen at forklaringerne kun forholder sig generelt og ikke konkret til hvordan virksomhederne vil håndtere sager, hvor krænkelse af menneskerettigheder kan komme på tale.”  

Læs også: Menneskerettigheder bliver overset af danske virksomheder

Man skal forstå mere
Konkret kan man nok ikke regne med, at det bliver ved med at være tilstrækkeligt at henvise til f.eks. virksomhedens etiske fundament eller værdisæt eller erklæring om altid at overholde gældende lovgivning.

Som Birgitte Mogensen fra boardmanagement.dk siger til erhvervsfilosofi.dk, så er man nødt til at forstå, hvilke menneskerettighedsvirkninger ens aktiviteter har, uanset om man skal lave en politik eller blot kunne forklare, hvorfor man ikke har en politik for området. Hvilket kan risikere at give virksomhederne problemer.

På den baggrund kan den nye digitale platform og tilhørende værktøj falde på et tørt sted. Den hilses da også velkommen af Dansk Industri. 

Den danske sovepude
I rådgivervirksomheden Rambøll har man for nylig indarbejdet FNs globale standard for menneskerettigheder og erhverv i sine retningslinjer for samfundsansvar. I et interview med Børsen vurderer ansvarlighedschef Stine Jeppesen, at man som dansk eller nordisk virksomhed skal passe på med ikke at bruge vores meget regulerede samfund som en sovepude.

”Det kan godt blive lidt farligt, hvis man tænker på den måde, for så kan man blive blind over for nogle problemstillinger.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K