Hjælp at hente til de svære menneskerettigheder

Ny, gratis digital platform fra Institut for Menneskerettigheder gør det nemmere at vurdere firmapolitikker og procedurer. Det tilbud er en god hjælp til de mange danske virksomheder som er uafklarede om deres ansvar for menneskerettigheder.

Menneskerettigheder bliver af danske virksomheder ofte rapporeret om med henvisning til værdier, hvor det burde være en del af risikostyring, strategi og ledelse. .

25.06.2015

CSR.dk

Institut for Menneskerettigheder har gjort sine menneskerettighedsindikatorer for erhvervslivet frit tilgængelige på en ny platform (Human Rights Indicators for Business-platformen). På den digitale platform finder man mere end 1.000 indikatorer fordelt på 200 spørgsmål, som kan tilpasses ens virksomhed, så man ikke behøver at besvare alle 200 spørgsmål.

Gennemfører man øvelsen, står man til gengæld med et ganske klart overblik over, hvor ens virksomhed har huller i forhold til menneskerettigheder. Ligesom man ved om man er dækket ind i forhold til UN Guiding Principles om Human Right and Business.

Større krav fra EU og dermed i dansk lov
Sådan et overblik bliver der god brug for i løbet af de næste år. EU vedtog i 2014 et direktiv der skærper rapporteringskravene til europæiske virksomheder i forhold til menneskerettighederne. Det skal integreres i den danske selskabslovs §99A med virkning fra senest 2016.

En væsentlig forskel fra nu til da bliver, at det ikke længere vil være nok at erklære, at man ikke har en politik på området, men at man skal forklare hvorfor, man ikke har det. Det vil ifølge erhvervsfilosofi.dk betyde et skift for mange børsnoterede virksomheder i Danmark, som i dag ”…helt undlader at rapportere om menneskerettigheder.” Eller hvis de forklarer at de ikke har en politik, ”…er tendensen at forklaringerne kun forholder sig generelt og ikke konkret til hvordan virksomhederne vil håndtere sager, hvor krænkelse af menneskerettigheder kan komme på tale.”  

Læs også: Menneskerettigheder bliver overset af danske virksomheder

Man skal forstå mere
Konkret kan man nok ikke regne med, at det bliver ved med at være tilstrækkeligt at henvise til f.eks. virksomhedens etiske fundament eller værdisæt eller erklæring om altid at overholde gældende lovgivning.

Som Birgitte Mogensen fra boardmanagement.dk siger til erhvervsfilosofi.dk, så er man nødt til at forstå, hvilke menneskerettighedsvirkninger ens aktiviteter har, uanset om man skal lave en politik eller blot kunne forklare, hvorfor man ikke har en politik for området. Hvilket kan risikere at give virksomhederne problemer.

På den baggrund kan den nye digitale platform og tilhørende værktøj falde på et tørt sted. Den hilses da også velkommen af Dansk Industri. 

Den danske sovepude
I rådgivervirksomheden Rambøll har man for nylig indarbejdet FNs globale standard for menneskerettigheder og erhverv i sine retningslinjer for samfundsansvar. I et interview med Børsen vurderer ansvarlighedschef Stine Jeppesen, at man som dansk eller nordisk virksomhed skal passe på med ikke at bruge vores meget regulerede samfund som en sovepude.

”Det kan godt blive lidt farligt, hvis man tænker på den måde, for så kan man blive blind over for nogle problemstillinger.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online