Hillerøds landmænd investerer i grundvandet

En række landmænd i Hillerød har sammen med Københavns Energi og områdets vandværker smidt én million kroner i nyt udstyr til sprøjtning. Det betyder bedre grundvand i fremtiden.

03.08.2009

CSR.dk

I alt er 18 gårde, både store og små, med i den nordsjællandske indsats, der har fået hjælp i form af økonomisk støtte og rådgivning fra Københavns Energi og Grundvandssamarbejdet i Hillerød, der består af 12 lokale, private vandværker, som henter drikkevand i områdets undergrund og derfor ønsker at beskytte vandet mod forurening. Og en stor kilde til forurenet grundvand er netop nedsivende sprøjtemidler fra landbruget, hvilket en konsulent afdækkede under besøg hos samtlige involverede landmænd. Konsulenten, der var et tilbud fra samarbejdspartnerne KE og Grundvandssamarbejdet i Hillerød og som alle 18 landmænd altså takkede ja til, kunne konkret konstatere, at de mest almindelige problemer omkring håndteringen af sprøjtemidler drejer sig om ældre sprøjter uden skylleudstyr, manglende rentvandstanke til påfyldning af sprøjterne og vaskepladser, hvor sprøjteresterne løber ud i jorden og ned til grundvandet. Konsulentbistanden udmøntede sig i først drøftelser mellem rådgiveren og landmændene omkring bekæmpelse af disse problemer, og dernæst målrettede tilskud til indkøb af det relevante udstyr – eksempelvis vaskeudstyr der gør det muligt for landmanden at rengøre sprøjten ude i marken, i stedet for tilbage på gårdspladsen og derved mindske risikoen for koncentreret forurening.

Tilfredshed med løsning
”Vi har fået rigtig meget miljø for pengene. Samtlige landmænd har gennemført de anbefalede forbedringer med økonomisk støtte. Men det mest positive er, at mange har valgt at investere i yderligere forbedringer for egen regning. Det er også mit indtryk, at projektet har givet landmændene en større forståelse for deres rolle i forhold til beskyttelse af grundvandet. Og med deres samarbejdsvilje har de vist, at de gerne vil være med til at sikre vores grundvand til fremtidige generationer”, siger Alf Johansen, formand for Grundvandssamarbejdet i Hillerød. Også projektets anden drivkraft, Københavns Energi, er godt tilfredse.
”Vi har fire vigtige kildepladser i området. Og mere end en million mennesker i hovedstadsområdet er afhængige af, at vi dagligt henter rent, sundt drikkevand til dem. Derfor er det så forfærdelig vigtigt, at vi og landbruget arbejder i fællesskab på at beskytte det dyrebare grundvand. Det har vi nu bevist, at vi kan,” siger forsyningsdirektør Per Jacobsen.

Det nordsjællandske initiativ lægger sig umiddelbart i kølvandet på de nye regler Miljøministeriet vedtog i foråret. Formålet med regelsættet er, at skærpe kravene til landmændene når det kommer til håndteringen af sprøjtemidler og dermed sikre, at der både sprøjtes mindre og på den rigtige måde. Kravene går på både påfyldning og anvendelse af marksprøjter, men også etablering og korrekt brug af vaskepladser, netop som Hillerøds landmænd nu fokuserer på, hvilket samarbejdspartnerne da også har bemærket.
”Indtil nu har lovgivningen på området ikke har været særlig præcis. Reelt har vi her i Nordsjælland været på forkant ved at tage fat i nogle problemstillinger, som nu også får fokus fra centralt hold. Vi kan endda håbe, at vi har været med til at fremme processen omkring den nye lovgivning på området, der blev vedtaget i april 2009”, siger Alf Johansen og Per Jacobsen i fællesskab. I alt har de 18 involverede landmænd modtaget ca. 300.000 kr. i tilskud, mens deres egne investeringer beløber sig til omkring én million kr.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams