Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Arbejdsrettigheder over hele verden bliver fortsat overtrådt i stor stil. Det viser ITUC’s årlige undersøgelse af arbejder kår i 139 lande.

I alt evalueres 139 lande på en skala fra 1 til 5 for deres evne til at håndholde arbejdsrettigheder. 1 er det bedste, og 5 er det værste. .

03.05.2018

CSR.dk

Der er stadig langt til gode forhold på arbejdsmarkedet, for arbejdstagernes rettigheder krænkeshver dag verden over. Det bekræfter den årlige rapport om arbejdstagerrettigheder i 139 lande, der er udarbejdet af den internationale sammenslutning af fagforeninger, ITUC. Det skriver Globalnyt.dk.

I rapporten er hvert land blevet tildelt en karakter, som repræsenterer, hvor gode eller dårlige landene er til at varetage lønmodtagernes rettigheder. 1 er bedst, mens 5 er værst. I år kvalificerer otte lande sig i den udvidede kategori 5+, hvor staten ikke kan garantere nogle rettigheder på grund af ekstreme tilstande. Blandt andet Syrien, Somalia og Den Centralafrikanske Republik, tilhører denne kategori, og er ramt af alvorlige konflikter.

Vold og drab på arbejdspladsen er daglig kost
Lande som Filippinerne, Qatar, Columbia, Guatemala og Bangladesh får med karakteren 5 en suveræn bundplacering på den klassiske fem-trins-skala. Det skyldes inhumane forhold på arbejdsmarkedet. Qatar anvender tvangsarbejde og udelader migranter fra de love, der er lavet til at beskytte alle arbejdere. Det resulterer i moderne slaveri, hvor hårde straffe udloddes til dem, der modsætter sig arbejdet.

Læs også: H&M støtter verdens børn med ny fredskollektion

I Guatemala er vold og drab af medarbejdere fortsat et kæmpe problem, i Filippinerne blev en transportmedarbejder dræbt efter at have afsløret korruption, og Cambodianske arbejdere protesterede senest mod indførelsen af den nye minimumsløn på 100 dollars om måneden, hvorefter politiet svarede igen ved at fængsle 23 af medarbejderne. Det er blot nogle af de mange eksempler på umenneskelige forhold fra det globale arbejdsmarked.

Blot et enkelt trin højere oppe på listen befinder både Kenya og USA sig. Selvom de to lande på mange punkter er vidt forskellige, så havner de begge i kategori 4. Begrundelsen for USA's dårlige placering er, at det på mange arbejdspladser ikke er umuligt for de ansatte at blive medlemmer af en fagforening. Det gør det svært for lønmodtagerne at beskytte og værne om sine rettigheder, da de eksempelvis får svært ved at mobilisere en strejke.

Læs også: Nyt projekt: Coca-cola vil forbedre arbejdsvilkår i hele verden

Rapporten er en form for modsvar på Verdensbankens årlige rapport, hvor ITUC forsøger at nuancere det billede, der bliver tegnet heri. I Verdensbankens rapport måles landene på deres evne til at etablere virksomheder. Og her fremgår det, at blandt andet Filippinerne, Columbia og Bangladesh rangerer højt, fordi virksomhederne i disse lande kan lave profitable forretninger med billig arbejdskraft. Stik imod på ITUC’s liste. Men Verdensbankens rapport glemmer at tage arbejdernes rettigheder med i sin undersøgelse, og det er en alvorlig mangel, ifølge ITUC.


- EST

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V