Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Arbejdsrettigheder over hele verden bliver fortsat overtrådt i stor stil. Det viser ITUC’s årlige undersøgelse af arbejder kår i 139 lande.

I alt evalueres 139 lande på en skala fra 1 til 5 for deres evne til at håndholde arbejdsrettigheder. 1 er det bedste, og 5 er det værste. .

03.05.2018

CSR.dk

Der er stadig langt til gode forhold på arbejdsmarkedet, for arbejdstagernes rettigheder krænkeshver dag verden over. Det bekræfter den årlige rapport om arbejdstagerrettigheder i 139 lande, der er udarbejdet af den internationale sammenslutning af fagforeninger, ITUC. Det skriver Globalnyt.dk.

I rapporten er hvert land blevet tildelt en karakter, som repræsenterer, hvor gode eller dårlige landene er til at varetage lønmodtagernes rettigheder. 1 er bedst, mens 5 er værst. I år kvalificerer otte lande sig i den udvidede kategori 5+, hvor staten ikke kan garantere nogle rettigheder på grund af ekstreme tilstande. Blandt andet Syrien, Somalia og Den Centralafrikanske Republik, tilhører denne kategori, og er ramt af alvorlige konflikter.

Vold og drab på arbejdspladsen er daglig kost
Lande som Filippinerne, Qatar, Columbia, Guatemala og Bangladesh får med karakteren 5 en suveræn bundplacering på den klassiske fem-trins-skala. Det skyldes inhumane forhold på arbejdsmarkedet. Qatar anvender tvangsarbejde og udelader migranter fra de love, der er lavet til at beskytte alle arbejdere. Det resulterer i moderne slaveri, hvor hårde straffe udloddes til dem, der modsætter sig arbejdet.

Læs også: H&M støtter verdens børn med ny fredskollektion

I Guatemala er vold og drab af medarbejdere fortsat et kæmpe problem, i Filippinerne blev en transportmedarbejder dræbt efter at have afsløret korruption, og Cambodianske arbejdere protesterede senest mod indførelsen af den nye minimumsløn på 100 dollars om måneden, hvorefter politiet svarede igen ved at fængsle 23 af medarbejderne. Det er blot nogle af de mange eksempler på umenneskelige forhold fra det globale arbejdsmarked.

Blot et enkelt trin højere oppe på listen befinder både Kenya og USA sig. Selvom de to lande på mange punkter er vidt forskellige, så havner de begge i kategori 4. Begrundelsen for USA's dårlige placering er, at det på mange arbejdspladser ikke er umuligt for de ansatte at blive medlemmer af en fagforening. Det gør det svært for lønmodtagerne at beskytte og værne om sine rettigheder, da de eksempelvis får svært ved at mobilisere en strejke.

Læs også: Nyt projekt: Coca-cola vil forbedre arbejdsvilkår i hele verden

Rapporten er en form for modsvar på Verdensbankens årlige rapport, hvor ITUC forsøger at nuancere det billede, der bliver tegnet heri. I Verdensbankens rapport måles landene på deres evne til at etablere virksomheder. Og her fremgår det, at blandt andet Filippinerne, Columbia og Bangladesh rangerer højt, fordi virksomhederne i disse lande kan lave profitable forretninger med billig arbejdskraft. Stik imod på ITUC’s liste. Men Verdensbankens rapport glemmer at tage arbejdernes rettigheder med i sin undersøgelse, og det er en alvorlig mangel, ifølge ITUC.


- EST

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus