Havstigninger kan blive langt værre end forventet

Ny dansk analyse advarer om, at havniveauet kan stige op til tre meter inden 2100. Forskerne bag kritiserer FN’s Klimapanel for at undervurdere risikoen.

Foto: 123rf.com

20.03.2025

CSR.dk

En ny analyse fra forskernetværket Navigating 360 konkluderer, at havniveauet globalt kan stige op til tre meter frem mod år 2100. Det er væsentligt mere end de nuværende estimater fra FN’s Klimapanel (IPCC), som vurderer, at den maksimale sandsynlige stigning ligger omkring én meter.

Forskerne bag analysen kritiserer IPCC for at undervurdere risikoen ved pludselige kollaps i store ismasser, særligt i Vestantarktis, hvor nye studier indikerer, at smelteprocesserne kan accelerere markant.

"Vi er jo meget følsomme over for store havvandstigninger, og hvis vi kan risikere en havvandstigning på op til tre meter i år 2100 og ikke 98 centimeter, så er det nogle helt andre tiltag, vi skal tage for at sikre vores land," siger Dorthe Dahl-Jensen, professor i is-, klima- og geofysik ved Københavns Universitet, til DR.

DMI: Officielle vurderinger er stadig rettesnor

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), som refererer til IPCC’s vurderinger i deres klimaanalyser, er der altid en vis usikkerhed forbundet med klimafremskrivninger. 

DMI understreger behovet for et solidt, videnskabeligt fundament, der altså skal gå udover en enkelt analyse, og fremhæver det store forskningsarbejde bag IPCC’s vurderinger.

Forskerne bag analysen mener dog, at et forsigtighedsprincip bør indføres, når det kommer til risikovurderingerne. Ifølge dem bør beslutningstagere forholde sig til worst-case-scenarier for at sikre, at nødvendige klimatilpasninger ikke undervurderes.

"Vi har en viden, der bygger på observationer af tidligere klimaændringer, og de viser, at havniveauet kan stige hurtigere, end modellerne forudser. Hvis vi alene baserer vores forberedelser på de laveste risikovurderinger, kan vi stå dårligt rustet til fremtidens udfordringer," siger Dorthe Dahl-Jensen til DR.

I et skriftligt svar til DR understreger klima- og miljøminister Lars Aagaard, at myndighederne følger den nyeste forskning, men at der fortsat er behov for en grundig videnskabelig debat.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle