Hård kritik: Arlas klimamål løser ingenting

Mejerigigantens langsigtede klimamål byder ikke på absolutte reduktioner på tværs af værdikæden. Ekspert kalder tilgangen "usammenlignelig med det, vi skal lykkes med i Danmark".

Foto: 123rf.com.

14.03.2025

CSR.dk

Absolutte reduktionsmål på tværs af hele værdikæden er guldstandarden for klimamål i erhvervslivet og ifølge eksperter på området den eneste måde at komme i mål med den grønne omstilling. Det skriver finans.dk.

Store danske virksomheder som Novo Nordisk, Mærsk og Ørsted lever allerede op til denne guldstandard. De har alle forpligtet sig til at reducere den samlede mængde udledning af klimagasser markant på tværs af hele værdikæden, uanset vækst.

Stik imod FN’s anbefalinger og store dele af dansk erhvervsliv har Arla dog valgt at fokusere på intensiteten. Mejerigiganten har udelukkende forpligtet sig til relative reduktioner, altså reduktioner pr liter produceret mælk og valle.

Dette har mødt hård kritik fra eksperter, som fremhæver, hvordan Arla, Nordeuropas største mejerikoncern, er en del af et landbrug, der i forvejen kæmper med at reducere udledningerne. Arlas samlede udledninger i 2024 var otte gange så høje som aftrykket fra den globale produktion i Novo Nordisk.

"Det er en sektor, hvor udledningerne skal ned, og derfor bliver Arla nødt til at arbejde med absolutte reduktioner," siger Ole Høy Jakobsen, der er ekspert i virksomheders klimaplaner i konsulentvirksomheden Nordic Sustainability, til Finans.

Absolutte mål, absolutte gevinster

Arla har dog sat absolutte reduktionsmål for driften af mejerierne, men når 96 procent af udledningerne kommer fra scope 3 – altså værdikæden – er det eneste rigtige sted at sætte fokus netop på landmændene.

Det store problem med absolutte reduktioner i produktionen for Arla er, at metangasudledningen fra køer er svær at komme udenom. Torsten Hasforth, cheføkonom i tænketanken Concito, understreger dog, at man ikke løser noget ved at sænke udledningen pr ko og samtidig udvide med flere køer.

Arla afviser, at deres klimamål er uambitiøse. I et modsvar til Finans forklarer koncernens videnskabelige chef for klima og miljø, Anna Flysjö, at Arla allerede har leveret absolutte reduktioner i scope 3, selvom deres mål er relative.

Hun fremhæver desuden deres arbejde med Science Based Targets initiative (SBTi), hvor Arla blandt andet har forpligtet sig til, at de samlede udledninger ikke må stige.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle