Har to danskere produceret den hellige ESG-datagral?

Center for ESG Research har for nylig udgivet et værktøj, som måske kan give verdens investorer lige det, de står og mangler: sammenlignelige data på virksomheders performance inden for CSR.

Jane Jagd og Birgitte Mogensen vil med guiden til nøgletal sørge for, at der kan produceres sammenlignelige oplysninger om ESG-performance. .

02.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke til at sige, om Jane Jagd og Birgitte Mogensen, som står bag Center for ESG Research, bare blev trætte af at høre på al den snak. I hvert fald udgav de i december 2017 en guide til, hvordan man kan definere ikke-finansielle data, hvordan disse kan indgå i det de kalder ”integrerede nøgletal”, og hvordan man kan lave standard ESG noter – præcis som i et finansielt regnskab.

Manglen på sammenlignelige data for arbejdet med klima, miljø, social ansvarlighed etc., får nemlig stadig mere opmærksomhed. Som Kristen Sullivan, leder af Deloittes arbejde med bæredygtighed i USA, for nyligt udtalte til bloggen ”Bloomberg Tax”:

”Den største klage fra investorer er at de ikke har adgang til sammenlignelig og konsistent information fra virksomhederne.”

Det samme ønske gik igen i en række debatter om ansvarlige investeringer på Folkemødet i både 2016 og 2017, i f.eks. EY’s rapport ”Tomorrow’s Investment Rules 2.0” fra 2016, og i debatten om, hvordan man som virksomhed lever op til de nye retningslinjer for klimarapportering udgivet af TCFD.

Og så var der struktur…
CSR.dk har læst den nye guides 32 sider, som er fulde af formler, referencer og forklaringer. Det er ret præcist så langt fra storytelling, som man overhovedet kan komme. Det er også meningen.

”Vi har ikke brug for mere storytelling, vi har brug for mere sammenhængskraft i rapporteringen. Vi har brug for data der skaber og understøtter fortællingen. Det er ikke enten eller, men den udvikling der kører nu, er, at man skal have bedre data, og data der er direkte tillidsfaciliterende. Det betyder at det skal kunne være muligt – uden tvivl - at sammenligne tal på tværs af virksomhederne,” forklarer Birgitte Mogensen, som udover at være bestyrelsesformand i Center for ESG Research er formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer.

Det er den udvikling, ESG Research gerne vil støtte op om. Så de har lavet en retningslinje, både virksomhederne og kapitalforvalterne kan bruge.

”Hvis man er en virksomhed, så bruger man den når man skal beregne de data, man skal have ind i sin rapport, inklusive standardnoter. Gør man det, så får man en god struktur på, hvordan man skal præsentere sine data, så brugerne kan finde dem,” fortæller Jane Jagd, som er direktør for Center for ESG Research og tidligere var leder af compliance teamet og ansvarlig for bæredygtighedsdata i A.P. Møller-Mærsk.

”Hvis man er bruger af data, så får man via formlerne også en forklaring på, hvordan man skal forstå og bruge data, og hvor man skal passe på ikke at skambruge dem,” fortsætter hun.

Den kan bruges af alle
Arbejdet med at bringe guiden til verden har været drevet af et to ønsker.

God til ESG = god til omstilling

Skulle man være usikker på, om det er relevant for ens virksomhed at begynde arbejdet med at producere sammenlignelige ESG-data, så har Jane Jagd og Birgitte Mogensen et par gode grunde til at gå i gang.

”For det første er det jo ikke kun investorerne, men også forsikringsselskaber, banker og långivere generelt, der sidder med den udfordring, at de i en verden med disruption og klimakrise har brug for mere information for at vurdere, hvilke virksomheder der vil være bæredygtige og dygtigere på langt sigt,” siger Birgitte Mogensen.

”For vi kan se, at nogle af de engelske og amerikanske kapitalforvaltere, som typisk er lidt længere fremme, har opdaget, at man kan bruge ESG-information med to formål. Den ene er den klassiske, hvor man måler risiko, men det nyeste er, at man har kunnet påvise, at man kan identificere de virksomheder, der er villige til at omstille og tilpasse sin forretning eksempelvis til en verden uden fossile brændstoffer, ved at se på deres ikke-finansielle data,” siger Jane Jagd

For det første at give databrugerne – og særligt de finansielle brugere –  en konkret opgørelsesramme. Den skal sikre at en finansiel bruger kan vurdere og sammenligne virksomheders performance på et ensartet grundlag

For det andet at give dataproducenterne –  og dermed virksomheder – et hjælpeværktøj til opgørelse af data, der understøtter en konkret brugsværdi af deres data for især de finansielle interessenter.

”Prøv at tænke på alle de virksomheder, der sidder og laver data, som ingen rigtig kan bruge til noget. Det er spild af tid og ressourcer! Der bliver produceret mange data, som ikke bliver brugt til ret meget,” siger Jane Jagd.
”Derfor har det også været vigtigt for os, at guiden er universel. Den duer både til tæppehandleren, supermarkedet og betonfabrikken. Den kan bruges af alle brancher og over hele jorden,” fortsætter hun.
Af samme grund bygger analysen på internationale krav og analyser. Udgangspunktet er således NASDAQ Nordic og London Stock Exchanges ESG guidelines og en analyse, som Jane Jagd lavede for FN i 2016, af hvilke ESG indikatorer verdens 100 største, børsnoterede selskaber rapporterer på, hvad investorerne efterspørger og hvad der bedst understøtter verdensmålene.

Tættere samarbejde og bedre integration
Som allerede nævnt har CSR.dk læst guiden igennem, og sad tilbage med en tydelig fornemmelse af, at det her nok ikke var noget, CSR-teamet kunne klare på egen hånd. Det kræver sandsynligvis et noget udvidet samarbejde med kollegaer fra finansafdelingen.

”Det bedste råd, jeg kan give, er, at man arbejder for at de data, man skal bruge til ESG-rapportering, bliver skabt i virksomhedens eksisterende datastrømme, og at de controllere eller interne revisorer, som i forvejen sikrer robusthed i data, er med inde over tilblivelsen,” siger Birgitte Mogensen.

”De bedste data får man, når finansielle og ikke finansielle folk arbejder sammen. Det handler om at udnytte de interne kompetencer. Men de skal måske lige opdage hinanden,” supplerer Jane Jagd.
Jane Jagd og Birgitte Mogensen mere end antyder også, at finanscheferne i virksomhederne med rette kunne tage dette område ind og på sig. De siger dog også, at så længe ESG-data ikke har en mere stringent ramme og struktur med et etableret regelsæt, så kan det være svært for finansafdelingerne at have med at gøre. For dem er sammenlignelighed konge og det kan hjemmelavede data ikke.

Kommer kun med efterspørgsel
Næsten alle, der er involveret i CSR-rapportering, vil have haft data og performance-indikatorer på en liste over udviklingsprojekter. Nogle har endda haft dem stående der i en del år. Ikke fordi man ikke gerne vil. Men fordi det kan være svært at blive enige om, hvad og hvordan man skal måle og om man ville få nok ud af at investere i at producere og indsamle data, hvis de alligevel ikke kunne sammenlignes med noget eller nogen.

”Der har jo ikke været nogen brændende platform. Den kommer først, når brugerne begynder at efterspørge den slags data”, siger Birgitte Mogensen.

Det gør brugerne nu, og de skarpe damer fra Center for ESG research gør deres for at puste til den ild.

Ildpustning og partnerskaber
”Nu retter vi blikket den anden vej, og går til investorerne. Vi siger til dem, at de skal efterspørge de informationer, som er i guiden, når de sidder til investor relations møder, og at de skal spørge til kvaliteten af data, hvorfor data ikke er reviderede, hvorfor de måske ikke dækker hele virksomheden osv.,” siger Jane Jagd.

Efter lanceringen har Jane Jagd og Birgitte Mogensen talt med mange formueforvaltere og investorhuse, som gerne ville høre mere.

”Det er fuldstændig vand på deres mølle. Det er det her, de gerne vil og har brug for. For de ved ikke, hvad de skal gøre med de mange lange rapporter, de bliver præsenteret for, hvor de ikke får data, de kan bruge. Så ender de tit med at købe data fra forskellige ratingbureauer, men det er ikke uden problemer. De ville meget hellere have dem direkte fra virksomheden – med en forklaring af opgørelsesmetoden og udviklingen i data,” forklarer Jane Jagd.

”Vi går efter den langsigtede løsning, og vi vil rigtig gerne se og være med til partnerskaber mellem virksomheder og medlemmer af investorlandskabet, som i fællesskab kan afprøve og udvikle guidens forslag. Det er det, vi arbejder på nu,” siger Birgitte Mogensen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

08.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er jeres virksomhed klar til at tackle årsregnskabslovens §99a og §99b om samfundsansvar?

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

05.07.2024KNAUF A/S

Sponseret

Knauf udgiver CSR rapport 2023

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

01.07.2024Foxway A/S

Sponseret

Foxway’s science-based targets validated by SBTi

01.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er din virksomhed klar til den nye EU-lov om miljøvenligt produkt design?

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)