Har to danskere produceret den hellige ESG-datagral?

Center for ESG Research har for nylig udgivet et værktøj, som måske kan give verdens investorer lige det, de står og mangler: sammenlignelige data på virksomheders performance inden for CSR.

Jane Jagd og Birgitte Mogensen vil med guiden til nøgletal sørge for, at der kan produceres sammenlignelige oplysninger om ESG-performance. .

02.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke til at sige, om Jane Jagd og Birgitte Mogensen, som står bag Center for ESG Research, bare blev trætte af at høre på al den snak. I hvert fald udgav de i december 2017 en guide til, hvordan man kan definere ikke-finansielle data, hvordan disse kan indgå i det de kalder ”integrerede nøgletal”, og hvordan man kan lave standard ESG noter – præcis som i et finansielt regnskab.

Manglen på sammenlignelige data for arbejdet med klima, miljø, social ansvarlighed etc., får nemlig stadig mere opmærksomhed. Som Kristen Sullivan, leder af Deloittes arbejde med bæredygtighed i USA, for nyligt udtalte til bloggen ”Bloomberg Tax”:

”Den største klage fra investorer er at de ikke har adgang til sammenlignelig og konsistent information fra virksomhederne.”

Det samme ønske gik igen i en række debatter om ansvarlige investeringer på Folkemødet i både 2016 og 2017, i f.eks. EY’s rapport ”Tomorrow’s Investment Rules 2.0” fra 2016, og i debatten om, hvordan man som virksomhed lever op til de nye retningslinjer for klimarapportering udgivet af TCFD.

Og så var der struktur…
CSR.dk har læst den nye guides 32 sider, som er fulde af formler, referencer og forklaringer. Det er ret præcist så langt fra storytelling, som man overhovedet kan komme. Det er også meningen.

”Vi har ikke brug for mere storytelling, vi har brug for mere sammenhængskraft i rapporteringen. Vi har brug for data der skaber og understøtter fortællingen. Det er ikke enten eller, men den udvikling der kører nu, er, at man skal have bedre data, og data der er direkte tillidsfaciliterende. Det betyder at det skal kunne være muligt – uden tvivl - at sammenligne tal på tværs af virksomhederne,” forklarer Birgitte Mogensen, som udover at være bestyrelsesformand i Center for ESG Research er formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer.

Det er den udvikling, ESG Research gerne vil støtte op om. Så de har lavet en retningslinje, både virksomhederne og kapitalforvalterne kan bruge.

”Hvis man er en virksomhed, så bruger man den når man skal beregne de data, man skal have ind i sin rapport, inklusive standardnoter. Gør man det, så får man en god struktur på, hvordan man skal præsentere sine data, så brugerne kan finde dem,” fortæller Jane Jagd, som er direktør for Center for ESG Research og tidligere var leder af compliance teamet og ansvarlig for bæredygtighedsdata i A.P. Møller-Mærsk.

”Hvis man er bruger af data, så får man via formlerne også en forklaring på, hvordan man skal forstå og bruge data, og hvor man skal passe på ikke at skambruge dem,” fortsætter hun.

Den kan bruges af alle
Arbejdet med at bringe guiden til verden har været drevet af et to ønsker.

God til ESG = god til omstilling

Skulle man være usikker på, om det er relevant for ens virksomhed at begynde arbejdet med at producere sammenlignelige ESG-data, så har Jane Jagd og Birgitte Mogensen et par gode grunde til at gå i gang.

”For det første er det jo ikke kun investorerne, men også forsikringsselskaber, banker og långivere generelt, der sidder med den udfordring, at de i en verden med disruption og klimakrise har brug for mere information for at vurdere, hvilke virksomheder der vil være bæredygtige og dygtigere på langt sigt,” siger Birgitte Mogensen.

”For vi kan se, at nogle af de engelske og amerikanske kapitalforvaltere, som typisk er lidt længere fremme, har opdaget, at man kan bruge ESG-information med to formål. Den ene er den klassiske, hvor man måler risiko, men det nyeste er, at man har kunnet påvise, at man kan identificere de virksomheder, der er villige til at omstille og tilpasse sin forretning eksempelvis til en verden uden fossile brændstoffer, ved at se på deres ikke-finansielle data,” siger Jane Jagd

For det første at give databrugerne – og særligt de finansielle brugere –  en konkret opgørelsesramme. Den skal sikre at en finansiel bruger kan vurdere og sammenligne virksomheders performance på et ensartet grundlag

For det andet at give dataproducenterne –  og dermed virksomheder – et hjælpeværktøj til opgørelse af data, der understøtter en konkret brugsværdi af deres data for især de finansielle interessenter.

”Prøv at tænke på alle de virksomheder, der sidder og laver data, som ingen rigtig kan bruge til noget. Det er spild af tid og ressourcer! Der bliver produceret mange data, som ikke bliver brugt til ret meget,” siger Jane Jagd.
”Derfor har det også været vigtigt for os, at guiden er universel. Den duer både til tæppehandleren, supermarkedet og betonfabrikken. Den kan bruges af alle brancher og over hele jorden,” fortsætter hun.
Af samme grund bygger analysen på internationale krav og analyser. Udgangspunktet er således NASDAQ Nordic og London Stock Exchanges ESG guidelines og en analyse, som Jane Jagd lavede for FN i 2016, af hvilke ESG indikatorer verdens 100 største, børsnoterede selskaber rapporterer på, hvad investorerne efterspørger og hvad der bedst understøtter verdensmålene.

Tættere samarbejde og bedre integration
Som allerede nævnt har CSR.dk læst guiden igennem, og sad tilbage med en tydelig fornemmelse af, at det her nok ikke var noget, CSR-teamet kunne klare på egen hånd. Det kræver sandsynligvis et noget udvidet samarbejde med kollegaer fra finansafdelingen.

”Det bedste råd, jeg kan give, er, at man arbejder for at de data, man skal bruge til ESG-rapportering, bliver skabt i virksomhedens eksisterende datastrømme, og at de controllere eller interne revisorer, som i forvejen sikrer robusthed i data, er med inde over tilblivelsen,” siger Birgitte Mogensen.

”De bedste data får man, når finansielle og ikke finansielle folk arbejder sammen. Det handler om at udnytte de interne kompetencer. Men de skal måske lige opdage hinanden,” supplerer Jane Jagd.
Jane Jagd og Birgitte Mogensen mere end antyder også, at finanscheferne i virksomhederne med rette kunne tage dette område ind og på sig. De siger dog også, at så længe ESG-data ikke har en mere stringent ramme og struktur med et etableret regelsæt, så kan det være svært for finansafdelingerne at have med at gøre. For dem er sammenlignelighed konge og det kan hjemmelavede data ikke.

Kommer kun med efterspørgsel
Næsten alle, der er involveret i CSR-rapportering, vil have haft data og performance-indikatorer på en liste over udviklingsprojekter. Nogle har endda haft dem stående der i en del år. Ikke fordi man ikke gerne vil. Men fordi det kan være svært at blive enige om, hvad og hvordan man skal måle og om man ville få nok ud af at investere i at producere og indsamle data, hvis de alligevel ikke kunne sammenlignes med noget eller nogen.

”Der har jo ikke været nogen brændende platform. Den kommer først, når brugerne begynder at efterspørge den slags data”, siger Birgitte Mogensen.

Det gør brugerne nu, og de skarpe damer fra Center for ESG research gør deres for at puste til den ild.

Ildpustning og partnerskaber
”Nu retter vi blikket den anden vej, og går til investorerne. Vi siger til dem, at de skal efterspørge de informationer, som er i guiden, når de sidder til investor relations møder, og at de skal spørge til kvaliteten af data, hvorfor data ikke er reviderede, hvorfor de måske ikke dækker hele virksomheden osv.,” siger Jane Jagd.

Efter lanceringen har Jane Jagd og Birgitte Mogensen talt med mange formueforvaltere og investorhuse, som gerne ville høre mere.

”Det er fuldstændig vand på deres mølle. Det er det her, de gerne vil og har brug for. For de ved ikke, hvad de skal gøre med de mange lange rapporter, de bliver præsenteret for, hvor de ikke får data, de kan bruge. Så ender de tit med at købe data fra forskellige ratingbureauer, men det er ikke uden problemer. De ville meget hellere have dem direkte fra virksomheden – med en forklaring af opgørelsesmetoden og udviklingen i data,” forklarer Jane Jagd.

”Vi går efter den langsigtede løsning, og vi vil rigtig gerne se og være med til partnerskaber mellem virksomheder og medlemmer af investorlandskabet, som i fællesskab kan afprøve og udvikle guidens forslag. Det er det, vi arbejder på nu,” siger Birgitte Mogensen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

14.06.2024CSR.dk

Organisation: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Danmark halter efter på global ligestillingsliste

13.06.2024CSR.dk

XL-Byg lancerer cirkulært koncept

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

05.06.2024Valified

Sponseret

Valified har ESG-aben!

04.06.2024CSR.dk

Ny aftale stiller nationale klimakrav til byggeri – men ikke til landbruget

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15