Højhuset – en del af fremtidens bæredygtige by

Bæredygtig byudvikling handler bl.a. om fortætning, hvilket kan være med til at spare ressourcer på flere områder, og her er er højhuset en central mulighed. Materialevalget er ligeledes vigtigt.

World Trade Center i Bahrain med sine tre indbyggede vindturbiner er et eksempel på en bæredygtig skyskraber af den slags, der formentlig vil komme flere af i de kommende år..

09.03.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvilket potentiale har moderne højhusbyggeri når det kommer til bæredygtig udvikling af verdens byer, og hvordan kan de himmelstræbende bygninger bidrage til den grønne omstilling?

Sådan lød et par af de overordnede spørgsmål, da Byens Ejendom i slutningen af februar indbød til konference om netop højhusbyggeri i både en dansk og international kontekst. Når bygninger – hvad enten de indeholder boliger, erhverv, kultur eller blandede lejemål – går i højden, kan de nemlig have en række fordele for miljøet og klimaet omkring dem, hvis de altså bliver konstrueret på den rigtige måde.

Læs også: Tårnhøj bæredygtighed

Et centralt perspektiv ved et højhus – i denne sammenhæng defineret som bygninger på mindst 15 etager – er dets evne til at udnytte et ofte relativt lille grundareal til at stuve en masse mennesker og funktioner sammen på ikke særlig meget plads.

The Shard i London bidrager til den fortætning af de moderne storbyer, der er med til at skabe et mere bæredygtigt transportmønster..

Opføres bygningen samtidig i fornuftig sammenhæng med vejforbindelser og offentlig transport, vokser gevinsten, fortalte en af dagens udenlandske oplægsholdere, britiske Bill Price, director structure for konsulentvirksomheden WSP Parsons Brinckerhoff, og brugte London-skyskraberen The Shard, der stod færdig i 2012, som eksempel.

”Udviklingen i byer som London – og for den sags skyld også København – kalder i høj grad på fortætning, og her er højhuset en åbenlys del af løsningen. Ved at bygge højt og tæt i umiddelbar nærhed af store færdselsårer, ikke mindst centrale togstationer, sparer man både en masse transportkilometer og store mængder areal, i forhold til hvis man byggede lavere og mindre bynært”, forklarede han.

Grønt udenpå hjælper flere steder
Et andet vigtigt element for bygninger som The Shard, der rager godt 310 meter op over den britiske hovedstads gader, og deres positive fodaftryk er de valg, bygherren foretager i forbindelse med opførelsen af disse ofte gigantiske konstruktioner.

Her er grønne tag og facader en tendens, der er ved at vinde indpas flere og flere steder, herunder også på vores breddegrader, og som kan gøre en forskel på flere parametre.

”En begrønnet facade eller et ditto tag er dels en klimagevinst, ved eksempelvis at hjælpe med at håndtere ekstremregn, sikre biodiversitet og indfange CO2, og derudover indeholder det energimæssige og økonomiske fordele ved at det forlænger et tags levetid, afkøler bygningen i varme perioder og generelt forøger bygningens værdi, ligesom det også er godt til at absorbere lyd, fx trafikstøj”, sagde salgskonsulent for Byggros, Torben Hoffmann.

På energiområdet har solceller og forskellige besparelsestiltag længe været flittigt brugte redskaber, og derudover berettede seniorarkitekt fra Henning Larsens tegnestue, Julian Chen, om muligheden for at udnyttet det der ellers ofte er et problem ved højhuse, nemlig den kraftige vind, der har det med at omgive bygningerne, til at generere energi, sådan som eksempelvis World Trade Center i Bahrain har gjort gennem snart 10 år. Ifølge Chen er det endnu ikke et specielt udbredt greb, men potentialet er der, specielt i takt med at teknologien bliver bedre og billigere.

Et grønt tag, her med integrerede solceller, har en lang række fordele for bygningen, både økonomisk og klimamæssigt..

Træ skal være et naturligt alternativ
Endelig er der selve materialevalget og konstruktionsprocessen, hvor eksempelvis de cirkulære tanker efterhånden er ved at blive alment kendte, ligesom træ som byggemateriale også er på fremmarch. Det sidste var Peder Fynholm fra Teknologisk Institut inde på. Han står i spidsen for et projekt, der skal konceptet til Danmark, hvor det – i modsætning til bl.a. Sverige og Norge – endnu ikke har meldt sin ankomst.

”Der er en stor global vækst på det her område, og verdensrekorderne for højeste træbygninger ryger hurtigt i disse år. Både herhjemme og på verdensplan ser vi et enormt behov for nye boliger, og her kan valget af træ – naturligvis af den certificerede slags – være med til modvirke den store klimaeffekt, der ellers er indbygget her”, fortalte han.

Det hænger i høj grad sammen med, at træ sparer store mængder CO2 sammenlignet med stål og beton, bl.a. gennem lagring, ligesom det er lettere og mere miljøvenligt at fremstille træelementer end de konventionelle alternativer. Endelig er der også en vægtfordel i transportsammenhæng, som nedsætter kørselsbehovet betragteligt.

Læs også: Bæredygtigt træ fyldte på arkitekturmesse

Det fordrer selvfølgelig spørgsmålet om, hvorfor der ikke er flere, moderne træbygninger i Danmark, hvilket Peder Fynholm selv gav noget af svaret på.

”I mine øjne er det et spørgsmål om tid. Der skal forceres nogle barrierer omkring økonomi, lovgivning og traditioner, og der er nogle forhold omkring dokumentation, der skal revideres, fx når det kommer til brandkrav, som ikke sætter nogen begrænsninger i denne sammenhæng. Vi skal have gjort træ til et naturligt alternativ”, sagde han.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen