Gyllekrav begrænser bæredygtig produktion

Virksomheder som ønsker at gøre produktionen mere bæredygtig ved investering i et biogasanlæg kan i modsætning til landbruget ikke få støtte til etablering af anlægget.

20.12.2010

CSR.dk

De gældende regler for støtte til etablering af biogasanlæg kræver, at der som minimum anvendes 75 procent gylle i anlægget målt i volumen for ikke økologiske anlæg jf. bekendtgørelse om tilskud til investeringer i anlæg til fremstilling af biogas. Det er gylle, som virksomheder har svær adgang til, da de ikke selv besidder det. Dermed kan reglerne være medvirkende til at begrænse etablering af biogasanlæg uden for landbrugsregi og skabe hindringer for at skabe bæredygtige produktioner.

De eksisterende regler om 75 procent gylle for ansøgning om støtte til etablering af biogasanlæg er udarbejdet med udgangspunkt i regeringens og Dansk Folkepartis aftale Grøn Vækst. I pakken er det beskrevet at: ”Landbrugets rolle som leverandør af grøn energi skal styrkes” og at: ”Der sigtes mod, at op til 50 procent af husdyrgødningen i Danmark kan udnyttes til grøn energi i 2020”. En tilsyneladende ambitiøs målsætning, som er langt fra det nuværende niveau.

For at realisere de politiske målsætningerne om de 50 procent husdyrgødning og sætte gang i etablering af biogasanlæg blev det vedtaget, at der skal gennemføres en række initiativer til at fremme landbrugets rolle som leverandør af grøn energi. Et af forslagene var afsætning af en igangsætningspulje på 85 mio. kr. årligt, som kan ansøges af virksomheder i forbindelse med biogasprojekter. En betingelse for ansøgning er imidlertid, at der som minimum anvendes 75 procent gylle i anlægget. Under støtteordningen til etablering af biogasanlæg kan der ansøges om et anlægstilskud på op til 20 procent af investeringen (dog maks. 30 mio. kr.) og der vil kunne ydes 60 procent kommunegaranteret låntagning. Anlæg som opnår støtten skal dermed alene ved etablering betale minimum 20 procent som egenfinansiering.

Glemt potentiale i fødevareindustrien
Hensigten med at reducere miljøbelastningen fra landbruget er god. Landbruget er dog ikke det eneste sted etablering af biogasanlæg kan være fordelagtigt. Der eksisterer yderligere et uudnyttet potentiale i fødevareindustrien.

Det specielle ved fødevarevirksomheder er, at de allerede besidder større mængder af organiske affaldsprodukter, idet der arbejdes med organiske råvarer og ingredienser. Det giver mulighed for, at indsamle det allerede tilgængelige organiske spild fra produktionsprocesser og anvende det i biogasanlæg, for derved at omdanne det til værdifuld biogas. Ved at placere biogasanlægget direkte ved produktionsstedet opnås et minimalt håndterings- og transportbehov. Den producerede biogas kan efterfølgende anvendes direkte i virksomheden, hvor den kan erstatte fossile brændsler (eksempelvis naturgas). Organisk affald kan også returneres til brug i biogasanlæg. Det kan være organisk spild i form af fødevarer, der er blevet ukurante og derfor ikke må anvendes som fødevarer til mennesker eller andre formål. Fødevarevirksomhederne har allerede kontakten til detailleddet, så virksomhederne kan i fremtiden varetage denne indsamling på en effektiv måde. De biler, som bruges til transport af fødevarer til butikkerne, kan tage ukurante fødevarer med tilbage i stedet for at køre tomme.

Som det er i dag forbrændes affaldet, men i fremtiden er der et uudnyttet potentiale i at anvende affaldet i biogasanlæg.

Der er enighed om, at Danmark skal bidrage til at reducere afhængigheden af fossile brændsler og begrænse udledningen af drivhusgasser – eksempelvis CO2. Ikke kun i landbruget, men i samfundet som helhed. Derfor kan det virke besynderligt, at reglerne laves specifikt for landbruget. Hvis en fødevarevirksomhed overvejer at etablere et biogasanlæg, så virker det ulogisk, at virksomheden skal gange volumen af sit organiske industriaffald med tre, for at kende den nødvendige mængde gylle, der skal anskaffes til anlægget for at kunne ansøge om støtte til etablering af et biogasanlæg hos fødevarevirksomheden. Det er gylle, som virksomheden selv skal forhandle sig til, indsamle og transportere til virksomheden, hvis den ønsker at muliggøre en mere miljørigtig produktion. Vælger virksomheden i stedet ikke at ansøge om støtte, så skal virksomheden selv stå for finansiering og påtage sig hele risikoen ved etableringen. Det må formodes at være en opgave, der kan få de fleste fødevarevirksomheder til at opgive eller søge alternative løsninger.

Et eksempel på en virksomhed, som undersøger mulighederne for etablering af et biogasanlæg er Kohberg Bakery Group A/S (Kohberg). For at sikre den nødvendige knowhow og kompetencer på projektet valgte Kohberg at etablere et officielt samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Risø, som sparringspartner gennem et erhvervs ph.d.-projekt. Hos Kohberg har man oplevet flere barrierer ved de eksisterende regler for etablering af biogasanlæg i tilrettelæggelsen af en bæredygtig produktion. Udfordringen for Kohberg er, at virksomheden ønsker at etablere et biogasanlæg næsten udelukkende baseret på industriaffald, primært i form af brødaffald. Da virksomheden ingen gylle besidder, så lever etableringen af biogasanlægget ikke op til de nuværende regler, hvorfor der ikke kan ansøges om støtte.

I samråd med sparringspartnere på biogasprojektet har Kohberg fået vurderet potentialet i brødaffaldet. Potentialet er som udgangspunkt vurderet til, at brødaffaldet vil kunne generere over ti gange mere biogas i forhold til en tilsvarende mængde af gylle. Dette skyldes den høje del af organisk tørstof i brødet som nedbrydes. Volumen af genereret biogas er derfor et ikke uinteressant tal for fødevarevirksomheder, hvorfor det synes ærgerligt, at det skal være så besværligt at opføre et anlæg. Specielt når gaspotentialet er så meget højere i brødaffaldet end i gyllen. Hvis biogasanlægget etableres ved Kohbergs bageri i Bolderslev, viser beregninger, at virksomheden stort set kan blive uafhængig af fossile brændsler til produktionsformål.

Brødaffaldet anvendes ikke på nuværende tidspunkt i et biogasanlæg, men køres i stedet ud til en landmand. Droppes idéen om etablering af et biogasanlæg ved bageriet, så vil et alternativ til landmanden være at anvende brødaffaldet i et allerede eksisterende biogasanlæg. Valget vil betyde, at en ikke uvæsentlig mængde brødaffald skal transporteres til biogasanlægget. Transport og dermed CO2-udledning som kunne have været undgået. Endvidere er der på sigt risiko for, at biogasproduktionen medfører et unødvendigt energiforbrug og dermed omkostninger til opgradering af biogassen til ren metangas, som kan føres til naturgasnettet. Metangas som via naturgasnettet igen føres tilbage til Kohberg og andre virksomheder. Opgraderingen af biogassen til metan er dermed unødvendig, da gassen kunne anvendes direkte som biogas på Kohbergs bageri i Bolderslev uden opgradering.

Endvidere opleves det, at danske producenter af biogasanlæg kaster håndklædet i ringen, når det kommer til biogasanlæg næsten udelukkende baseret på industriaffald. En af grundene hertil er støtteordningens manglende fokus på denne type af biogasanlæg. Det er en praksis som er ærgerlig, da det tvinger danske fødevarevirksomheder til at se til udlandet efter innovative løsninger. Det burde ikke være nødvendigt.

Det er vigtigt, at der i fremtiden skabes bæredygtige produktioner, ikke mindst af fødevarer, hvor der ofte anvendes meget energi til fremstilling. De eksisterende forsyningskæder og forbrugermønstre i relation til fødevarer er samtidigt langt fra bæredygtige. Dette er problematisk, fordi fødevarer altid vil være en nødvendighed. Hensigten med støtten til etablering af biogasanlæg er derfor en god idé, men der kan opnås endnu flere fordele ved ligeledes at støtte anlæg, som ikke primært baseres på gylle.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus