Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

Flere grønne startups skyder op, og overlevelsen er høj, men investorerne holder igen. Usikker økonomi og skepsis over for bæredygtige investeringers rentabilitet lægger en dæmper på investeringsvilligheden.

25.04.2025

CSR.dk

Danmarks grønne start-upscene buldrer frem. Nye tal fra Innovationsfonden viser, at næsten halvdelen af bevillingerne i fondens Innofounder-program i dag går til grønne startups. 

Innofounder er et 12-måneders inkubationsforløb under Innovationsfonden, hvor udvalgte iværksættere får løn, støtte til prototypeudvikling og adgang til rådgivning for at modne deres startup uden at afgive ejerandele.

Andelen der gik til grønne startups var til sammenligning på under en tredjedel i 2020. Og med et kig i cvr-registret kan man se, at over 90 procent af de grønne vækstvirksomheder fra de seneste fem år stadig er aktive.

Særligt bevillingernes form har givet iværksætterne ro til at modne forretningsmodellen. Ifølge Lars Zederkof, chef for startups i Innovationsfonden, er det en afgørende fordel, at bevillingerne ikke kræver ejerandele:

"Stifterne skal ikke afgive ejerandele til os. Ideen er, at de kan gå fra ingen eller meget beskeden omsætning hen til et sted, hvor de kan få en privat investering, der giver mening," siger han til Børsen.

Alligevel kæmper mange grønne iværksættere med at tiltrække netop de private investeringer.

Usikre tider giver kolde fødder

Trods væksten i antallet af grønne startups og en samlet stigning i investeringer på 40 procent i det grønne segment, er billedet mere komplekst. Ifølge Rune Theill, CEO i Rockstart, der investerer i dokumenterbart bæredygtige virksomheder, er investorerne blevet mere tilbageholdende:

"Når konjunkturerne går nedad, så rykker vi væk fra det tidligere [grønne red.] segment med stor risiko. Det gælder både pensionskasser og familiekontorer med de store pengekasser," siger han til Børsen.

Han peger på, at mange investorer stadig bærer ar efter cleantech-bølgen for et årti siden, hvor investeringerne ofte var for tidlige og afkastene udeblev. I dag lever et narrativ videre om, at impact-investeringer ikke er lige så profitable som andre sektorer.

Den bekymring deles af Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo), hvor investeringsniveauet i grønne teknologier er mere end halveret fra 385 mio. kr. i 2023 til 166 mio. kr. i 2024. 

Ifølge Sara Sande, partner og chef for grønne investeringer i Eifo, skyldes den forsigtige linje en kombination af stigende renter, geopolitisk usikkerhed og eksempler som Northvolt og Better Energy, der har rystet markedet.

Eifo har ellers været kendt for sine massive investeringer i grønne virksomheder, men har i år meldt ud, at de bliver nødt til at være mere forsigtige i deres strategi: De har brug for, at andre også sætter sig ombordet.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle