Green lean inde i varmen hos Velux

Hos Velux er man for nylig begyndt at bruge lean-værktøjer til at reducere miljøspild som en del af kampen for at indfri ambitiøse klimamål om reduktion af CO2-udslip. Det har givet bonus.

13.01.2010

CSR.dk

Hos Velux har man set lyset i green lean. Virksomheden, der er mest kendt for produktion af ovenlysvinduer, har brugt lean siden 2002, blandt andet Value Stream Mapping (VSM), og for nylig blev energiforbrug også indført som en fast bestanddel på tjeklisten, når produktionsprocesserne skal trimmes. Velux fik for alvor øjnene op for at benytte lean-værktøjer til at reducere miljøspild, da man i foråret 2009 søsatte en ambitiøs klimastrategi om at reducere sit CO2-udslip med 20 procent i 2012 og 50 procent i 2020, målt i forhold til 2007. 400 millioner kroner har virksomheden afsat til miljøinvesteringer frem til 2020.

Og det er ikke uden grund, at lean er blevet et vigtigt redskab til at nå klimamålene –produktionsaktiviteterne i Velux udgør nemlig cirka 95 procent af virksomhedens samlede CO2-belastning, og det giver derfor god mening at kigge på energispild i produktionen, ligesom det giver god mening at bruge lean til formålet, forklarer koncerndirektør i Velux David P. Meyer.

”Lean-værktøjet er jo meget systematisk og bygger på en læringsproces. Man reducerer ikke sit energiforbrug ved bare lige at se henover sine fabrikker eller anlæg. Man er nødt til at være detaljeret og gå systematisk til værks, og jo længere man kommer ned i processerne, jo mere ligger der og gemmer sig, end man lige tror,” siger han.

Alle CO2-besparelser kortlagt
Velux har 25 produktionsfabrikker spredt rundt i verden. Alle processer i fabrikkerne er gennemgået – halvdelen af fabrikkerne via en grovanalyse og halvdelen mere detaljeret – og det er nu kortlagt, hvor og hvor meget CO2 der kan spares. Fordi alle fabrikker minder om hinanden, kan resultaterne fra detaljeanalysen overføres til resten af fabrikkerne, forklarer David P. Meyer.

Udover VSM bruger Velux andre lean-værktøjer så som TPM, 5 S, visual factory, JIT og built-in-quality til at vurdere miljødimensionen. Man overvejer også at implementere energiforbrug som særskilt måltavle, men dog ikke i nær fremtid.

”Vi har allerede mange gode investeringer rent teknisk, men jeg mener, det er en god idé også at implementere energiforbrug som en decideret måltavle. Jeg tror, man skal fokusere på at gøre energiforbrug til et mål ligesom alt andet,” siger David P. Meyer.

Velux er nu i gang med at føre strategien ud i livet og har lanceret forskellige tiltag til at reducere energiforbruget i produktionen. Fx er man ved at etablere biomasseanlæg på fabrikkerne, hvor der udnyttes træspåner fra vinduesproduktionen til at opvarme fabrikkerne, hvilket ifølge David P. Meyer skulle give 3-4.000 ton CO2-besparelser på bare en enkelt fabrik. Udsugningen af træspånerne har man også optimeret.

”Ved at dimensionere udsugningen anderledes får vi en ret stor besparelse, fordi rørene er mindre, og vi bruger mindre energi til at suge spånerne ud. Det forventer vi vil give en besparelse på omkring 3.000 ton CO2 på samtlige fabrikker.”

Desuden har Velux optimeret kompressorer og installeret intelligent styring af lys og ventilation på fabrikkerne, som fx betyder, at det elektriske lys i hallerne reduceres, når solen skinner.

Et tidligere tiltag fra 2007, hvor man har fjernet paller og i stedet stablet vinduerne oven på hinanden under transport, har også givet enorme CO2-besparelser – hver tyvende lastvogn er sparet, svarende til 2,5 millioner km.

CO2 faldet på grund af lean
Hvad angår de faktiske CO2-besparelser peger pilen absolut i den rigtige retning – også selv om nogle af besparelserne skyldes et naturligt fald i produktionen på grund af finanskrisen.

Men David Meyer er ikke i tvivl om, at brugen af lean-værktøjer har været medvirkende til de omkring 7 procent CO2, der nu er sparet - med forventningen om at være mere end halvvejs i 2010 af de 20 procent, som gerne skal være sparet i 2012.

”Det er helt sikkert på grund af lean. Miljømæssigt er green lean en god forretning, men også rent økonomisk er det en god forretning,” siger David P. Meyer, der opfordrer andre virksomheder, som har erfaring med lean, til at komme i sving og bruge værktøjerne til at reducere miljøspild.

”Gå i gang. Få alle processer analyseret. Det koster selvfølgelig nogle investeringer, men man bliver virkelig overrasket over, hvor meget CO2 der er at spare.”

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

08.05.2025CSR.dk

Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025CSR.dk

Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne

07.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København