Grønt iværksætterinitiativ henter og indleverer din pant for dig

Danskerne er stadig for dårlige til at indlevere deres pant, og 140 millioner dåser og flasker ender hvert år i naturen eller skraldespanden. Det vil den nystartede virksomhed Elepanten sætte fokus på ved at indlevere borgernes pant for dem.

Målet med virksomheden er at ændre mindsettet hos forbrugeren, så de tænker sig om, inden de smider flasker og dåser ud. Arkivfoto..

13.02.2020

CSR.dk

Det skal der laves om på, mener iværksætterne Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, der har sagt farvel til deres fuldtidsjobs for at arbejde på virksomheden Elepanten, og dermed bliver en del af gruppen af iværksættere med virksomheder, der er født bæredygtige.

Virksomheden tilbyder gratis afhentning af pant ved kundernes hoveddør, og pantværdien udbetales i nye drikkevarer.

Målet med virksomheden er at ændre mindsettet hos forbrugeren, så de tænker sig om, inden de smider flasker og dåser ud.

”De drikkevarer vi giver retur, er udelukkende i aluminiumsemballage, da aluminium som den eneste emballage er 100 procent genanvendeligt. Hvis kunden allerede har pant, betyder det, at de selvfølgelig køber drikkevarer, og derfor var det en god idé at give dem denne retur, og de kan endda blande selv. Det er desuden ikke alle, der kan bære sodavand med hjem og derfor er der også en convenience-service i at få det leveret til døren. Der er endda mulighed for at tilkøbe ekstra drikkevarer ved døren”, skriver Sunny Khosla til CSR.dk.

Siden 1. juli i år er der kommet pant på endnu flere flasker og dåser, blandt andet fra juice og saftevand.

Danmark bør kunne gøre det bedre
Det varer ikke længe, før de nye pantbare flasker og dåser for alvor bliver synlige i butikkerne, og derfor forudser Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut, at behovet for automatisk pantning bliver endnu større:

”Butikkerne er ikke forpligtet til at tage flasker og dåser retur, som de ikke selv forhandler. Det kommer sandsynligvis til at betyde, at endnu flere pantbare flasker og dåser havner i den skraldespand, som står ved siden af automaten. Det problem har man ikke, når vi kommer - vi tager alt retur”, fastslår Dennis Peetz Stahlhut.

Elepanten har indgået en afhentningsaftale med Dansk Retursystem, som ugentligt afhenter flasker og dåser fra virksomhedens lager på Østerbro.

”Vi har en fælles mission om at genanvende endnu flere flasker og dåser. Det kan simpelthen ikke passe, at vi i Danmark ikke kan blive bedre. Selvom vi ligger i top i Europa, bør vi stadig kunne gøre det bedre”, siger Sunny Khosla.

Indtil videre tilbyder Elepanten sin service i Storkøbenhavn, og målsætningen er, at konceptet med tiden skal bredes ud til hele Danmark.

Det eneste krav for at få hentet sin pant er, at kunderne køber nye drikkevarer for pantværdien.

Læs også: Danske iværksættere ser kæmpe mulighed i FN's verdensmål

Virksomheden har over fem måneder fået 330 kunder, heriblandt mere end 100 virksomheder og institutioner. 95 procent af Elepantens kunder kommer igen.

- SMF

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle